„Philip Morris“ gina teisę teikti informaciją apie bedūmes alternatyvas

Kompanija „Philip Morris“ atmeta valdininkų pretenzijas dėl elektroninio tabako kaitinimui skirto įrenginio IQOS ir teigia, kad būtina apsaugoti principinę vartotojų teisę gauti informaciją.

Dėl vartotojams pateiktos informacijos apie elektroninį prietaisą IQOS įmonė negavo jokio išankstinio įspėjimo.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Dėl vartotojams pateiktos informacijos apie elektroninį prietaisą IQOS įmonė negavo jokio išankstinio įspėjimo.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2019, 12:02 PM, atnaujinta Jun 19, 2019, 12:03 PM

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) skyrė „Philip Morris Baltic“ 2,1 tūkst. eurų baudą už galimus Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pažeidimus, teikiant informaciją apie IQOS žiniasklaidoje, prekybos vietose ir savo registruotiems vartotojams siunčiant elektroninį naujienlaiškį apie garantinį aptarnavimą įrenginiui, galimybę jį apdrausti ir pan.

Panašus praėjusių metų departamento nutarimas įmonės yra apskųstas ir jo teisėtumas dar nagrinėjamas Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme.

„Tai mums kelia didžiulį susirūpinimą, kadangi ši valstybinė įstaiga ir toliau laisvai interpretuoja įstatymą, kuris net nereguliuoja IQOS elektroninio įrenginio. Stebina tai, kad departamentas imasi naujų veiksmų teismui dar neišaiškinus pirmojo nutarimo bei teisės aktų interpretacijos teisėtumo“, – Eltai sakė „Philip Morris Baltic“ korporacijos reikalų vadovas Lietuvai Kęstutis Straigis.

Pasak jo, kompanija nesutinka su NTAKD nutarimu ir pabrėžia, kad būtina apsaugoti principinę vartotojų teisę gauti informaciją bei rūkančių asmenų teisę rinktis potencialiai mažiau kenksmingus produktus.

„Mes svarstome galimybes ir šį departamento nutarimą apskųsti bei vis dar tikimės, kad pagrindinis valstybės ir jos įstaigų dėmesys bus skiriamas pačiam svarbiausiam dalykui – kaip sudaryti sąlygas suaugusiesiems, kurie bet kokiu atveju ir toliau yra nusprendę rūkyti cigaretes, gauti teisingą informaciją apie potencialiai mažiau žalingus produktus“, – sakė K. Straigis.

Pasak jo, dėl vartotojams pateiktos informacijos apie elektroninį prietaisą IQOS nebuvo gauta jokio išankstinio įspėjimo, nesulaukta dialogo, rekomendacijų ar konsultacijų kaip kad elgiamasi su kitais ūkio subjektais. Įmonei iškart buvo pritaikytos ekonominės sankcijos. Toks elgesys su vienu pirmųjų ir didžiausių užsienio investuotojų Lietuvoje kelia daug klausimų, taip pat ir dėl investicinės aplinkos Lietuvoje

„Rinkoje veikia panašaus pobūdžio elektroninės parduotuvės, skleidžiama informacija apie gaminius, reglamentuojamus NTAKD prižiūrimo įstatymo, tačiau tai nesulaukia tokio šios įstaigos dėmesio“, – sakė K. Straigis.

2017-aisiais „Philip Morris“ paskelbė pradedanti įgyvendinanti pasaulinę strategiją, kuria siekiama, kad įprastines cigaretes visiškai pakeistų bedūmiai tabako gaminiai.

Skelbiama, kad šiuo metu apie 7,3 mln. pasaulio rūkalių jau perėjo prie mažiau sveikatai žalos darančių bedūmių alternatyvų. Prognozuojama, kad jų vartojimas pasaulyje iki 2021 m. padvigubės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.