Baltarusiai sunerimo – nežino, kur dės Astravo AE naktį pagamintą elektrą

Baltarusijos valstybinio energetikos koncerno „Belenergo“ vadovas pareiškė, kad pastačius Astravo atominę elektrinę (AE), šaliai kils problemų dėl nevienodo elektros vartojimo dieną ir naktį. Vladimiro Bobrovo teigimu, nežinia kur reikės dėti naktį jėgainės pagamintą perteklinę elektrą.

 Nežinia, kur reikės dėti naktį jėgainės pagamintą perteklinę energiją. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Nežinia, kur reikės dėti naktį jėgainės pagamintą perteklinę energiją. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2019, 1:50 PM

„Belenergo“ vadovas sako, jog Astravo AE iš esmės pakeis Baltarusijos energetikos sistemos struktūrą, sukeldama papildomų problemų, kurias būtina skubiai spręsti.

„Pradėjus veikti Astravo AE, šaltuoju metų laiku veiks ir šiluminės elektrinės, o akumuliacijos elektrinės bus išjungtos. Tuo tarpu situacija šiltuoju metų laiku bus priešinga – daugiausia bus naudojamos akumuliacinės elektrinės“, – interviu Baltarusijos laikraščiui „Energetika Belarusi“ sakė jis.

Jo žodžiais, papildomų problemų sukels Baltijos šalių atsijungimas nuo energetikos žiedo BRELL, griežta Lietuvos pozicija neimportuoti Astravo AE elektros, taip pat tai, kad Rusijos bei Ukrainos elektros gamybos pajėgumai jau dabar yra pertekliniai.

„Išmontuoti įrangą? Ne taip paprasta. Branduolinės jėgainės blokai maždaug kartą per metus stabdomi maždaug mėnesiui, kad būtų galima įkrauti naujo branduolinio kuro ar perskirstyti strypus iš vienos zonos į kitą. Jei vienas reaktorius bus sustabdytas, o antras neplanuotai išjungiamas, susiformuos milžiniškas elektros gamybos deficitas – 2,4 gigavato. Jį pavyktų padengti pagrindiniais rezerviniais pajėgumais, todėl jų atsisakyti negalime“, – sakė V. Bobrovas.

Astravo AE statoma 50 kilometrų nuo Lietuvos sostinės Vilniaus, šalies valdžia pernai pripažino elektrinę nesaugia, keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai. Minskas tokią kritiką atmeta.

Lietuva, be to, žada blokuoti elektrinės gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti projektą. Tačiau kitos Europos šalys nesutiko su Vilniaus pasiūlymu imtis platesnio boikoto

Pirmoji branduolinė jėgainė Baltarusijoje statoma Gardino srityje, netoli Astravo miestelio, vos už 23 kilometrų nuo Lietuvos. Joje bus įrengti du rusiško VVER projekto reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pagal dabartinius planus, pirmasis reaktorius bus šių metų rudenį, antrasis – maždaug po metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.