Įmonių steigėjų išmonė beribė: „Taigi tie“ ir „Meniški dantys“ – ne vieninteliai nustebinę

2019 metais visoje Lietuvoje buvo įsteigta beveik 13 tūkst. naujų įmonių, asociacijų, viešųjų įstaigų, mažųjų bendrijų ir kitų formų juridinių asmenų. Jų steigėjų kūrybiškumas nenuvylė – tarp naujų pavadinimų pasitaikė ne vienas originalus.

Dabar registruojant naują pavadinimą nebereikia Valstybinės kalbos inspekcijos atliekamos privalomos kalbos ekspertizės.<br>D.Umbraso nuotr.
Dabar registruojant naują pavadinimą nebereikia Valstybinės kalbos inspekcijos atliekamos privalomos kalbos ekspertizės.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2020, 3:34 PM

Juridinių asmenų registro duomenis analizuojančio Registrų centro specialistai pastebėjo – kiekvienais metais plačiausiais fantazijos ir išradingumo horizontais gali pasigirti mažųjų bendrijų steigėjai, greičiausiai taip siekiantys dar labiau atkreipti dėmesį į save.

Praėjusiais metais Juridinių asmenų registre įregistruoti tokie mažųjų bendrijų pavadinimai: „Stiprus aštuonetas“, „Susitvarkyk“, „Per ilga diena“, „Grikius“, „Butas yra, buto nėra“, „TV ferma“, „Planeta B612“, „Grikis ir pušis“, „Keksas ir braškė“, „Miegas silpniems“, „Taigi tie“, „Ramiai čia“, „Pavargau LT“, „Laukiniai akiniai“ ir daugelis kitų.

Savo išmone neatsilikti bandė ir uždarųjų akcinių bendrovių steigėjai, įregistravę naujas įmones tokiais pavadinimais: „Kraustukas“, „Meniški dantys“, „10 000 voltų“ ar „Penkios balos vandeny“.

Be abejo, originaliais pavadinimais pasižymėjo ir kitų formų juridiniai asmenys. Pavyzdžiui, praėjusiais metais įregistruotos viešosios įstaigos „Skruzdėliuko judėjimas“, „Štai šitas čia dabar“ ir „Prirašytos rankos“, taip pat medžiotojų klubas „Reik bandyt“.

Praėjusių metų pabaigoje užfiksuotas ir įdomus sutapimas – spalį įsteigta uždaroji akcinė bendrovė „Šimtas vienas“, o štai lapkritį jau atsirado mažoji bendrija „Šimtas du“.

Dabar registruojant naują pavadinimą nebereikia Valstybinės kalbos inspekcijos atliekamos privalomos kalbos ekspertizės, tačiau įmonių steigėjai toliau privalo laikytis kitų galiojančiuose teisės aktuose įtvirtintų juridinių asmenų pavadinimams keliamų reikalavimų. Pavyzdžiui, remiantis Civilinio kodekso nuostatomis juridinio asmens pavadinimas neturi prieštarauti viešajai tvarkai ar gerai moralei.

Taip pat nereikėtų pamiršti, kad juridinių asmenų pavadinimai turi atitikti ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nustatytus reikalavimus, už kurių kontrolę yra atsakinga Valstybinė kalbos inspekcija.

Be to, prieš steigiant naują juridinį asmenį Juridinių asmenų pavadinimų paieškoje nemokamai galima pasitikrinti, ar pageidaujamas pavadinimas nėra tapatus jau įregistruotų juridinių asmenų ar laikinai į Juridinių asmenų registrą įrašytiems pavadinimams. Patikrinti, ar pavadinimas nėra tapatus nacionaliniams, Bendrijos ir išplėstiems į Lietuvą tarptautiniams prekių ženklams, galite pasitikrinti pasinaudoję viešąja paslauga Valstybinio patentų biuro tinklalapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.