Prancūzija įspėja apie nuožmią kovą „Brexit“ derybose dėl prekybos

Prancūzija sekmadienį įspėjo Didžiąją Britaniją apie laukiančią nuožmią kovą „Brexit“ derybose su Europos Sąjunga (ES) dėl prekybos ir pareiškė, jog dvi derybų šalys „draskys viena kitą į gabalus“.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-02-16 16:39, atnaujinta 2020-02-16 16:51

Derybos dėl susitarimo dėl būsimų ES ir Jungtinės Karalystės santykių prasidės tik kitą mėnesį, tačiau Londonas ir Briuselis jau susirėmė dėl taisyklių dėl Didžiosios Britanijos finansinių paslaugų bendrovių prieigos prie ES rinkos po „Brexit“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas Yvesas Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) pareiškė, jog Didžiajai Britanijai bus sunku pasiekti savo tikslą iki metų pabaigos suderinti laisvosios prekybos susitarimą, nes šalių nuomonės įvairias klausimais gerokai skiriasi.

„Manau, jog derybose dėl prekybos ir dėl būsimų santykių mechanizmo, kurias ketiname pradėti, draskysime vieni kitus į gabalus“, – pareiškė ministras per Miuncheno saugumo konferenciją.

„Tačiau tai yra derybų dalis, kiekvienas gins savo interesus.“

Didžioji Britanija iš ES oficialiai pasitraukė prieš dvi savaites, tačiau pereinamuoju laikotarpiu, kuris tęsis iki šių metų pabaigos, ir toliau prekiauja su ES kaip bloko valstybė narė.

Likusios 27 ES valstybės narės šiuo metu rengia įgaliojimus deryboms dėl būsimų santykių.

Prancūzija ypač primygtinai reikalauja laikytis griežtos pozicijos, visų pirma ginčytinu žvejybos klausimu.

Prancūzija ir dar kelios šalys nori turėti galimybę toliau žvejoti Didžiosios Britanijos vandenyse, tačiau Londonas nori visiškos autonomijos ir ribotos prieigos Europos žvejams prie savo teritorinių vandenų.

„Tikimės, jog derybos bus kuo greičiau užbaigtos, tačiau yra daug klausimų ir tam tikrų sudėtingų aspektų“, – pažymėjo J. Y. Le Drianas.

Bloko vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) yra sakęs, jog didžiausi ES prioritetai yra žvejyba, saugumas ir sąžiningų prekybos sąlygų užtikrinimas Europos bendrovėms.

Jeigu Didžiajai Britanijai ir ES nepavyks pasiekti naujo prekybos susitarimo, prekyba tarp ES ir Didžiosios Britanijos bus vykdoma pagal Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisykles, o tai nenaudinga ir Londonui, ir Briuseliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.