Lietuva ir Baltarusija susitarė dėl pranešimo apie branduolinę avariją

Lietuva ir Baltarusija pirmadienį pasirašė susitarimą dėl ankstyvojo pranešimo apie branduolinę avariją ir keitimosi informacija apie atominės energetikos objektus ir veiklą.

Energetikos forumas Minske,Baltarusija,Astravas,Baltarusijos atominė elektrinė,Gerviečiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Energetikos forumas Minske,Baltarusija,Astravas,Baltarusijos atominė elektrinė,Gerviečiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2020, 11:36 AM

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) pranešė pasirašiusi susitarimą su Baltarusijos Ekstremaliųjų situacijų ministerija (ESM).

„Nepaisant šio susitarimo, visi Lietuvos keliami klausimai dėl aplinkosaugos ir branduolinės saugos užtikrinimo ir toliau išlieka. Lietuva siekia, kad Baltarusijos AE nebūtų paleista, kol nėra įgyvendinti visi tarptautiniai aplinkosaugos ir branduolinės saugos reikalavimai“, – pranešė VATESI.

Inspekcija pabrėžia, kad į Astravo AE aikštelę atvežus branduolinį kurą ir tęsiant pasirengimą įjungti pirmąjį reaktorių, jau atsirado potenciali branduolinės ar radiologinės avarijos rizika.

Pagal susitarimą institucijos sutarė nedelsiant keistis svarbia informacija įvykus branduolinei avarijai arba užregistravus pavojingą žmogaus sveikatai jonizuojančiosios spinduliuotės lygį, taip pat informacija apie šalių branduolinės energetikos objektų saugą.

Pagal Konvencijos dėl ankstyvo pranešimo apie branduolinę avariją nuostatas tokie susitarimai tarp kaimyninių šalių yra įprasta tarptautinė praktika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.