Šventiniu laikotarpiu dalis kaimo turizmo sodybų merdėja, tačiau kiti klientų neatsigina – priežastis labai paprasta

„Koks skirtumas, kad gražu, vis tiek reikia toli važiuoti“, – teigia vienas iš kaimo turizmo savininkų. Kol vienos apgyvendinimo įstaigos klientus traukia organizuojamais renginiais per didžiąsias šventes, kitiems telieka pasikliauti tuo, kad dar atsiras norinčių atvykti klientų ir juos taip atras internete patalpintuose skelbimuose arba sodybas prisimins nuolatiniai svečiai.

Susidomėjimas pastebimas įvairiausių tipų ir dydžių kaimo turizmo sodybose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Susidomėjimas pastebimas įvairiausių tipų ir dydžių kaimo turizmo sodybose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Susidomėjimas pastebimas įvairiausių tipų ir dydžių kaimo turizmo sodybose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Susidomėjimas pastebimas įvairiausių tipų ir dydžių kaimo turizmo sodybose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Susidomėjimas pastebimas įvairiausių tipų ir dydžių kaimo turizmo sodybose.<br>V.Balkūno nuotr.
Susidomėjimas pastebimas įvairiausių tipų ir dydžių kaimo turizmo sodybose.<br>V.Balkūno nuotr.
Susidomėjimas pastebimas įvairiausių tipų ir dydžių kaimo turizmo sodybose.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Susidomėjimas pastebimas įvairiausių tipų ir dydžių kaimo turizmo sodybose.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Susidomėjimas pastebimas įvairiausių tipų ir dydžių kaimo turizmo sodybose.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Susidomėjimas pastebimas įvairiausių tipų ir dydžių kaimo turizmo sodybose.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Susidomėjimas pastebimas įvairiausių tipų ir dydžių kaimo turizmo sodybose.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Susidomėjimas pastebimas įvairiausių tipų ir dydžių kaimo turizmo sodybose.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-12-22 18:58

Užimtumas nevienodas

Dalis verslininkų vangiai sulaukia klientų, kituose objektuose rezervacijų jau sulaukiama nuo pat vasaros ar rudens vidurio. Tam, pasak pačių sodybos šeimininkų, įtakos gali turėti tiek pandemijos baimė, tiek pačių sodybų atokios lokacijos – grožis neatperka nei pinigų, nei didelio atstumo nuo namų.

Štai Labanoro regioniniame parke, Molėtų rajone, įsikūrusi kaimo turizmo sodyba „Antalakaja“ kol kas šventėms vis dar apytuštė – Naujiesiems užimta tik dalis sodybos. Savininkas Eugenijus Žala sako, kad dar niekada taip nebuvo – žmonės nei skambina, nei laiškų rašo, o verslo leidimas išpirktas visiems metams.

„Žiemą jokie regioniniai parkai nėra aktualus“, – nusivylęs situacija teigė verslininkas. Pasak E.Žalos, jei dar reikėtų išlaikyti samdomus darbuotojus, kaimo turizmo sodybos lauktų bankrotas. Visgi daugiau nei prieš trisdešimtmetį įsikūrusi sodyba specializuojasi šeimų poilsiui – pastebima, kad kompanijų skaičius vis didėja.

Vis dėlto kaimo turizmo sodybos „Prie žiedelio“ savininkė Viktorija Rumšaitė-Paulauskė tikina, kad jau viskas yra rezervuota tiek Kalėdoms, tiek Naujiesiems. Ant ežero kranto Platelių seniūnijoje įsikūrusi sodyba, anot savininkės, susidomėjimo jau sulaukė spalio viduryje – kasdien sulaukiama bent po kelių skambučių.

V.Rumšaitė-Paulauskė pastebi, kad šiais metais norinčių švęsti yra itin daug: „Visi nori švęsti ir tuo labiau, kad pirmos šventės, kai leidžiama, tai visi nori pasinaudoti šia proga.“ Kaimo turizmo sodybos savininkės teigimu, nemažai klientų atsisako atvažiuoti vien dėl reikalavimo turėtu galimybių pasą. Vis tik čia atvažiuoja po kelias šeimas, didelių kompanijų nesulaukiama.

Trakų rajone ant ežero kranto įsikūrusi sodyba „Papartis“ taip pat per didžiąsias šventes dirbs – rezervacijų jau yra kalėdiniam laikotarpiui, tačiau šių sulaukta visai neseniai. Sodybą prižiūrinti Eglė Andriulionienė pasakoja, kad visgi žiemoti vasarnamiuose sąlygos nėra pritaikytos.

Vis dėlto žiemą klientų yra ypač mažai, pastebima ir tendencija, jog Kalėdas taip švęsti renkasi vis rečiau, o per Naujuosius tikrai mėgsta atvykti nedidelės kompanijos – įprastai susirenka apie 15 žmonių.

Kas galėjo, tas kainą padidino

Utenos rajone įsikūrusi kaimo turizmo sodyba „Gintarinė rasa“ viena iš tų, kuri turi galimybę apgyvendinimo kainą pakelti. Anot kaimo turizmo sodybos atstovų, per šventes kainos būna visada padidėjusios – šiemet atvykstantieji mokės 50 proc. daugiau. Visgi pastebima, kad tokias paslaugas užsisako nuolatiniai klientai. Juolab žiemą prižiūrėti tokią sodybą yra brangu tiek laiko, tiek finansiniais resursais.

Vis dėlto ne visi gali padaryti tokį sprendimą. Ignalinos rajone kaimo turizmo sodybą „Baluošo krantas“ kartu su žmona įkūręs Vytas Dailiūnas tikina, kad Ignalinos rajone kainos nepakelsi. Verslininkas pasakoja, kad tokias atokias sodybas nukonkuruoja esančios arčiau miestų: „Koks skirtumas, kad gražu, vis tiek reikia toli važiuoti“.

V.Dailiūnas sako, kad kainą su malonumu pakeltų, tačiau nemokūs klientai to nesuprastų. Visgi verslininkas pasakoja, kad Naujieji jau yra rezervuoti, bet Kalėdos dar laisvos – šias klientai yra linkę švęsti namuose su šeima.

Sodybos „Prie žiedelio“ savininkė taip pat tikina, kad kaina nepasikeitė šventiniu laikotarpiu: „Kaina ta pati, nes nenorime apiplėšti savo klientų.“ V.Rumšaitė-Paulauskė pastebi, kad sulaukia nuolatinių svečių: savaitgaliais apsistoja šeimos, o darbo dienomis šventinius vakarėlius ar pobūvius rengia įmonės.

Klaipėdos rajone, Radailiuose įsikūrusiame „Radailių dvare“, šiais metais, anot vadovės Donaldos Laukienės, apgyvendinimo paslaugos padidėjo keliais procentais. D.Laukienė pasakoja, kad žmonės su rezervacijomis suaktyvėja jau lapkritį: vietų likę nedaug, o didžiausias užimtumas yra nuo gruodžio 24 iki sausio 1 dienos. Visai netoliese įsikūrusiame restorane šiemet organizuojamas ir Naujųjų metų sutikimas.

Naujuosius kviečia sutikti ir Drevernos uoste įsikūręs restoranas, esantis šalia gyvenamųjų namelių komplekso. Anot Drevernos kempingo administracijos atstovės, restorane staliukų rezervacijos jau išgraibstytos, Kalėdiniu laikotarpiu užimtumas apie 50 proc., o Naujiesiems apgyvendinimo vietų jau nėra kelias savaites. Visgi kainos, pasak atstovės, yra panašios, o klientų aktyvumas prasidėjo net nuo vasaros. Kita dalis namelius pradėjo rezervuoti tada, kai buvo paskelbta šventinė programa restorane.

Kaimo turizmas kinta

„Antalakaja“ kaimo turizmo sodybos savininkas taip pat pastebi, kad žmonėms reikia maitinimo, pramogų, koncertų, o dalis sodybų tokių paslaugų neteikia. E.Žala sako, kad įmonių užsakymai šventėms taip pat nyksta: likusioms didelėms įmonėms reikia didesnių plotų.

Štai Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė Agnė Vaitkevičienė teigia, kad pastebima, jog kaimo turizmo sąvoka plečiasi, o šiemet klientų sodybose tikrai netrūksta. Anot A.Vaitkevičienės, susidomėjimas pastebimas įvairiausių tipų ir dydžių kaimo turizmo sodybose.

A.Vaitkevičienės tikinimu, šiemet švenčia tiek įmonės, tiek šeimos, bet jau nebėra populiaru visai giminei išsinuomoti sodybą – klientai saugosi ir bijo dėl vyresnių giminaičių.

Vis dėlto A.Vaitkevičienė patvirtina, kad bendras kainų kilimas šį sezoną yra, kainos didėja apie 10 proc. Joms didžiausią įtaką turėjo energetikos kainų šuolis bei darbuotojų noras gauti didesnius atlyginimus.

Asociacijos prezidentė sako, kad pastebima ir kita ryškėjanti tendencija: „Džiugu, kad daug jaunų žmonių ateina į kaimo turizmą ir atidaro savo veiklą.“ Taip pat teigia, kad kaimo turizmo sodybose įvairėja teikiamos paslaugos: atsiranda pramogų, restoranų ar kitokių papildomų veiklų klientams.

Nekilnojamojo turto agentūros „Remax“ Panevėžio biuro vadovas Arūnas Markevičius pastebi, kad kaimo sodybas lietuviai nuomojasi tikrai noriai, jos įprastai būna apkrautos per šventes. Vis dėlto pritariama, kad žiemą užimtumas yra mažesnis, išimtis – didžiosios šventės.

Visgi A.Markevičiaus tikinimu, tokių objektų ieškančių pirkti arba nėra, arba tai tik mažuma: „Žmonės, kurie bandė, žino, koks tai verslas ir, kiek esu girdėjęs, daug kas atsikanda to verslo ir nori parduoti.“ Kainos šioje srityje, kaip ir kitose srityse, anot eksperto, kyla.

„Kadangi mes dirbame Panevėžyje, tai tos trumpalaikės nuomos kainos yra ūgtelėjančios ir užsiimančių šia veikla tikrai pas mus yra mieste daug. Jie uždirba gana gerus pinigus negu kad nuomotų ilgalaikei nuomai“, – komentuoja situaciją A.Markevičius.

Eksperto nuomone, klientų poreikis ir išleidžiamos sumos turėtų kiek pasikeisti: „Kaip rodo NT rinka, žmonės pinigų tikrai turi, ypač šiuo pandemijos laikotarpiu, tai tikrai yra pasitaupę.“

„Jaunesni žmonės taip pat investuoja, perka ir nuomoja, aišku, tai yra prisirišimas ir reikia, kad kažkas administruotų ir spręstu tam tikras problemas su atvykusiais svečiais“, – pabrėžia A.Markevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“