Lietuviškas mineralinis vanduo sklinda po visą pasaulį

„Vytautas“, „Birutė“ ar „Akvilė“ – prekės ženklai, kurių pavadinimai kiekvienam lietuviui siejasi su didžiausia gamtos dovana – natūraliu mineraliniu vandeniu. Ištarti šiuos pavadinimus mokosi ne tik estai, prancūzai, vokiečiai ar amerikiečiai, bet ir japonai. 

Lietuviškas mineralinis vanduo sklinda po visą pasaulį.
Lietuviškas mineralinis vanduo sklinda po visą pasaulį.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2023, 1:54 PM, atnaujinta Mar 22, 2023, 2:14 PM

Seniausią šalyje mineralinį vandenį pilstanti „Birštono mineralinių vandenų“ bendrovė didina plėtrą užsienyje – pristato vandenį net į atokiausias pasaulio šalis ir taip garsina ne tiktai Lietuvą, bet ir tyrus, žmogaus veiklos nepaliestus jos gamtos turtus.

Prieš du dešimtmečius lietuvišką mineralinį vandenį į užsienį vežti pradėjusi bendrovė eksportuoja milžiniškus jo kiekius – 35 mln. 623 tūkst. 562 litrus per metus. Dar prieš keletą metų eksportas sudarė apie 30 proc. viso parduodamo vandens, o dabar jis siekia apie 40 proc.

Šalyse, į kurias vanduo iš Birštono ir Druskininkų gręžinių vežamas jau seniai, eksportas auga net daug neinvestuojant į rinkodarą – lietuvišką natūralų mineralinį vandenį atrado ne tik tautiečiai, bet ir vietos gyventojai.

„Tačiau supratome, kad norint vykdyti tarptautinę plėtrą mums reikia ieškoti partnerių užsienio šalyse. Be jų augti neįmanoma. Todėl pradėjome ieškoti partnerių, kurie patikėtų produktais ir dirbtų su jais taip, kaip mes dirbame čia: kurtų rinkodarą, aktyviai užsiimtų pardavimu, skleistų žinią apie mūsų vandenį.

Kitaip tariant, ieškome partnerių, kurie dirbtų ne todėl, kad gautų atlyginimą iš mūsų, bet kartu su mumis investuotų ir rūpintųsi produktais toliau. Jei partneriai patys patiki mūsų produktu ir jo sėkme rinkoje, kartu galime padaryti labai daug“, – pasakojo „Birštono mineralinių vandenų“ vadovė Aistė Pranckuvienė.

Pagrįstai gali didžiuotis

A.Pranckuvienė neslėpė: darbas su natūraliu mineraliniu vandeniu turi tam tikrų ypatumų: dirbti su šiuo produktu ir lengva, ir sunku.

„Lengva ir nuostabu, nes Lietuva yra šalis, kur iš žemės gelmių trykšta turtingos sudėties unikalus vanduo, o prieš tūkstančius metų susiformavę šaltiniai suteikia mums galimybę išpilstyti tokį vandenį, kokio nėra niekur pasaulyje.

Sunku yra tai, kad ne visi supranta, kokia tai unikali gamtos dovana. Dar daug kam atrodo, kad vanduo yra tiesiog vanduo, – ar iš čiaupo, ar iš šaltinio. Iš tiesų – skirtumų plika akimi nepamatysi, skonio, jeigu nėra išlavinti receptoriai, nepajusi. Ir poveikio išgėrus buteliuką vandens nebus, nes tai – ilgalaikio vartojimo pasekmė.

Tačiau turime vandenį, kuriuo pagrįstai galime didžiuotis ir kurį vis labiau įvertina ne tik lietuviai, bet ir užsieniečiai“, – kalbėjo A.Pranckuvienė.

Vartai į Japoniją

To patvirtinimas – įmonė „Birštonas Mineral Water Japan“, kurią „Birštono mineraliniai vandenys“ sukūrė kartu su partneriais Japonijoje.

Nors Japonijoje ir yra mineralinio vandens šaltinių, jų sudėtis kitokia, be to, dėl didelio žmonių tankio jo nepakanka. Šioje šalyje nepakanka net ir natūralių geriamojo vandens išteklių – stalo vanduo ten gaminamas išgryninant vandenynų vandenį.

Japonus sužavėjo visi trys „Birštono mineralinių vandenų“ išgaunami lietuviški mineraliniai vandenys ir kiekvienas – dėl skirtingų priežasčių.

Natūraliai šarminiam mineraliniam vandeniui „Akvilė“ Japonijoje gali atsiverti didžiulė rinka, nes šioje šalyje iš viso nėra natūralaus šarminio vandens, tik pagamintas dirbtinai.

„Japonai labai gilinasi į viską ir puikiai supranta, kas yra natūralus šarminis vanduo be nitratų, koks jis svarbus vaikams, senyviems žmonėms, ligoniams ir apskritai visiems. Mūsų vanduo, išgaunamas iš „Akvilės“ gręžinio šalia Druskininkų, – visiškai unikalus. Patys mūsų partneriai japonai džiaugiasi, kad turės produktą, kurio rinkoje niekas neturi“, – pasakojo A.Pranckuvienė.

Natūralių mineralų galia

„Birutė“ japonų dėmesį taip pat patraukė unikalia natūraliai gamtoje per tūkstančius metų susiformavusia mineralų sudėtimi.

Japonijoje yra didelė sportinių, arba funkcinių, gėrimų rinka – japonai juos geria norėdami greitai rehidratuoti organizmą, kitaip tariant, padėti jam atkurti skysčių pusiausvyrą sporto ar sunkesnės fizinės veiklos metu praradus daug skysčių.

Padedama naujųjų partnerių Japonijoje lietuviška įmonė jau sugebėjo patekti į vieno Japonijos prekybos tinklo sportinių gėrimų lentynas – įdomu tai, kad tam japonai pasirinko negazuotą „Birutės“ vandenį, pasižymintį natūraliu mineralų skoniu.

„Ir šiuo atveju mūsų partneriai džiaugiasi, kad niekas kitas negali pasiūlyti tokio vandens. Pagaminti jo dirbtinai neįmanoma – rinkoje natūralių mineralų beveik nėra, visi jie sukurti laboratorijose, vandenyje ne visada ištirpsta, be to, turi susibalansuoti tarpusavyje.

Tuo metu „Birutė“ – vanduo su natūraliai jame ištirpusiais mineralais. Praeina net kelios dešimtys metų, kol jie susibalansuoja tarpusavyje. Todėl ir tikime, kad „Birute“ patikės natūralumo ieškantys japonai“, – neabejoja „Birštono mineralinių vandenų“ vadovė.

O „Vytautas“, tikimasi, ras savo vietą tarp mėgstančiųjų pirtį ar karštas japoniškas vonias – tiek viena, tiek kita Japonijoje labai populiaru.

Kaitinantis netenkama daug skysčių, o kartu ir mineralų. „Vytautas“ žinomas kaip vanduo, padedantis greitai atgauti mineralus, tad tinka tiek pirties metu, tiek po jos.

Išsivežė šūsnį dokumentų

Norėdami pagrįsti kiekvieną faktą apie mineralinio vandens sudėtį, mineralų kiekį, poveikį organizmui lietuviai japonams ant stalo turėjo padėti šūsnį dokumentų.

„Dar nesu mačiusi, kad mūsų vandens etiketę perskaitytų tiek daug kartų ir klausinėtų dėl kiekvieno joje parašyto skaičiaus, domėtųsi, ar kiekvieną faktą galime pagrįsti. Kiekvienam skaičiui, kuris yra ant etiketės, turėjome pateikti įrodymus, akredituotų laboratorijų tyrimų duomenis. Jeigu mes sakome, kad kalcis padeda kaulams ar magnis – nervų sistemai, jie prašo įrodymų, ar tikrai šie mineralai gali tai padaryti.

Partneriai viską patikrino atidžiai ir smulkmeniškai. Tai reiškia, kad vartotojai Japonijoje skaito etiketes, gilinasi ir gali paprašyti prekybos tinklų ar partnerių įrodymų. Todėl jie susirinko visus dokumentus, išsivertė ir išsivežė“, – pasakojo A.Pranckuvienė.

Visi trys lietuviški mineralinio vandens pavadinimai Japonijoje išliks originalūs: „Akvilė“, „Vytautas“, „Birutė“. Nes natūralaus mineralinio vandens prekės ženklas visuomet yra susietas su šaltiniu, iš kurio yra išgaunamas. Šaltiniai registruojami pasauliniame natūralių mineralinių vandenų registre, todėl gali būti tik vienas toks pavadinimas.

„Ir tai dar viena didžiulė natūralaus mineralinio vandens stiprybė: negali pasaulyje atsirasti antro „Vytauto“ ar „Birutės“, nes tokios sudėties vandens daugiau niekur nėra“, – pabrėžė A.Pranckuvienė.

Žvalgytuvės – ir JAV

Su įmonės „Birštono mineraliniai vandenys“ vadove kalbėjomės jai viešint JAV – A.Pranckuvienė dalyvavo Los Andžele vykusioje natūralių produktų parodoje „EXPO WEST 2023“. Šioje šalyje lietuviai taip pat žvalgosi partnerių, su kuriais galėtų plėtoti veiklą.

Į JAV lietuviškas mineralinis vanduo gabenamas jau porą dešimtmečių, šioje šalyje įmonė turi platinimo partnerį, kuris vandenį tiekia lietuviškoms parduotuvėms. Bet norint plėstis ieškoma rinkodaros partnerio, kuris padėtų ir galbūt kartu investuotų į plėtrą.

„Amerikoje žmonės mažiau gilinasi į produktų sudėtį nei Japonijoje, nes labiau skuba. Jų elgesį labiau veikia tendencijos, mados. Bet amerikiečiai tikrai labai vertina sveikus, kokybiškus ir natūralius produktus.

Apskritai visos pasaulinės tendencijos, bent jau srityje, kurioje dirbame mes, sukuriamos JAV ir tik po kelerių metų pasiekia Europą. Tad jeigu eisime koja kojon su amerikietiškomis tendencijoms, galima tikėtis, kad mus išgirs“, – pasakojo A.Pranckuvienė.

Daug sveikesnė alternatyva

Lietuviškam mineraliniam vandeniui „Akvilė“ JAV ji taip pat mato nišą, ypač kūdikių maitinimo srityje. Šioje šalyje kūdikiams siūlomas distiliuotas vanduo, kuris skatina dehidrataciją.

Ne vienas mokslinis tyrimas įrodė, kad dehidratacija vyksta ne tuomet, kai organizmui trūksta skysčių, o tuomet, kai jam trūksta mineralų. Distiliuotas vanduo – tai vanduo, iš kurio pašalinti mineralai. Jeigu vaikas gauna nepakankamai natūralaus vandens, kuriame būtų mineralų, organizmas pradeda naudoti mineralus iš kaulų, raumenų ir kitų organų.

Natūraliame mineraliniame vandenyje „Akvilė“ nėra nitratų ar nitritų, tačiau jame yra daug vaikams naudingų mineralų. Šio sertifikuoto kūdikių maistui ruošti tinkamo vandens nereikia virinti, jį galima tiesiog sumaišyti su pieno mišinuko milteliais ir duoti kūdikiui, tad tai nepalyginti sveikesnė alternatyva distiliuotam vandeniui.

Natūralus šarminis mineralinis vanduo itin naudingas ir šiuolaikiniam skubančiam, daug streso patiriančiam, ne visada sveikai valgančiam žmogui – visa tai rūgština organizmą, o „Akvilės“ vanduo padeda atkurti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme.

„Kad su tokia žinia pasiektume vartotojus JAV, ieškome tiek partnerio, tiek galimybių“, – planus atskleidė įmonės vadovė.

Skirtingų tautų skoniai

Lietuvos gelmių dovana – natūralus mineralinis vanduo „Vytautas“, „Birutė“ ar „Akvilė“ – jau daug metų eksportuojama į įvairias Europos šalis ir pirmiausia ten, kur gyvena lietuviai. Tačiau ją vis dažniau atranda ir kiti tų šalių gyventojai, o pabandę sugrįžta vėl įsigyti.

Įdomu tai, kad Prancūzijoje labai teigiamai buvo įvertintas gazuotas granatų, uogų ar citrinų ir žaliųjų citrinų skonio mineralinis vanduo „Akvilė“.

„Tikrai malonu, kad išrankūs prancūzai mūsų produkciją vertina dėl skonio. Prancūzijoje daug natūralaus mineralinio vandens šaltinių ir prancūzai visuomet linkę rinktis vietinę produkciją. Bet jie atrado ir lietuvišką „Akvilę“ su skoniu ir ją vertina“, – sakė A.Pranckuvienė.

Vokietija – gazuoto mineralinio vandens rinka, tad ant vokiečių stalo kelią rado tiek „Vytautas“, tiek „Birutė“. Ypač „Birutė“, nes vokiečiams patinka puikus mineralų ir vandenyje esančių burbuliukų derinys, kuriuo pasižymi šis vanduo: dėl angliarūgštės burbuliukų mineralų skonis nėra labai stiprus, o vanduo labai gerai atgaivina.

Tuo metu „Vytautas“ labiau vertinamas dėl funkcionalumo. Tai vienas iš nedaugelio natūralių mineralinių vandenų, apie kurį galima pasakyti, kad dėl didelio magnio, kalcio, kalio kiekio jis padeda kaulams, nervų sistemai, skrandžio veiklai. Vokietijos vartotojai taip pat atidžiai skaito etiketes, todėl faktas, kad šis lietuviškas vanduo prisideda prie geresnės sveikatos, jiems irgi svarbus.

Nereikia net reklamos

O Jungtinės Karalystės rinkoje didžiausia žvaigždė – „Akvilė“. Žmonės, ypač didmiesčiuose, skuba, valgo greitąjį maistą, geria daug kavos, patiria stresą, dėl to organizmas rūgštėja. Natūralus šarminis vanduo, padedantis palaikyti organizme pusiausvyrą, rado vietą tokiose rinkose ir šiuo metu tai, pasak A.Pranckuvienės, viena stipriausių tendencijų.

„Jungtinėje Karalystėje lietuviškas vanduo vertinamas ir dėl to, kad jau seniai esame toje rinkoje. Iš pradžių jį pirkdavo lietuviai, o dabar jau perka ir britai. Nes vertina tai, kad tai natūraliai šarminis vanduo, kurį galima duoti visiems – nuo kūdikio iki ligonio ar bet kurio šeimos nario.

Įdomu tai, kad daug neinvestuojame į rinkodaros priemones, tačiau rinka auga. Tai reiškia, kad žmonės pabandė, jiems patiko ir jie perka toliau. Pats produktas savaime yra toks, kuris pats sau daro reklamą. Skonis ir kokybė pasiteisina, ir žmonės tai įvertina“, – kalbėjo mineralinį vandenį išgaunančios įmonės vadovė.

Ir kaimynams, ir ukrainiečiams

Lietuviško natūralaus mineralinio vandens pardavimas didėja ir kaimyninėse Latvijoje bei Estijoje.

„Mūsų apyvarta šiose šalyse labai stipriai didėja – kasmet auga apie 20–30 proc. Tiek Latvijoje, tiek Estijoje mūsų prekės ženklai tampa vis labiau mėgstami“, – pasidžiaugė A.Pranckuvienė.

Dar prieš metus buvo tikimasi užauginti rinką ir Ukrainoje, tačiau tokių planų teko atsisakyti dėl šalies okupacijos.

Birštono įmonė ilgai ruošėsi įeiti į Ukrainos rinką, jau buvo pagamintas didžiulis produkcijos kiekis su ukrainietiškomis etiketėmis, kai prasidėjo karas.

Nors logistika smarkiai strigo, kaip įmonės parama į Ukrainą buvo išgabentas visas sunkvežimis vandens, medicininių priemonių, o vėliau pamažu pradėtas vežti vanduo ir į prekybos tinklus.

Ir nors prekiaujama ne tokiais kiekiais, kokių buvo tikėtasi prieš karą, šiuo metu „Birštono mineraliniai vandenys“ yra vienas didesnių mineralinio vandens tiekėjų Ukrainoje iš Europos.

„Ukrainiečiai vertina mūsų vandenį ne tik dėl kokybės, bet ir dėl to, kad jis atkeliauja iš vienos labiausiai Ukrainą remiančių šalių“, – pažymėjo A.Pranckuvienė.

„Akvilė“

  • Mineralai „Akvilės“ vandenyje yra susiformavę ir nusistovėję per 10–15 metų, šarminių mineralų jame yra šiek tiek daugiau negu rūgštinių, jo pH – 8. Toks vanduo padeda tiek sparčiau išnešioti deguonį, tiek aprūpina kūną naudingaisiais mineralais.
  • Harmoningo, švelnaus skonio natūralus mineralinis vanduo „Akvilė“ yra puikiausias pasirinkimas auginant vaikus.
  • Vandenvietė, iš kurios išgaunamas „Akvilės“ vanduo, yra susiformavusi Dzūkijos nacionaliniame parke. Smėlingas dirvožemis nėra palankus žemdirbystei, todėl tose vietose niekada nebuvo plėtojama žemės ūkio veikla, nebuvo tręšiami laukai, čia niekada nebuvo pramonės, todėl į vandenis nepateko nitratai, kurie vėliau skyla į nitritus.
  • „Akvilės“ vanduo naudingas ir sportininkams. Daug sportuojant raumenyse gaminasi labai daug pieno rūgšties, kuri rūgština organizmą. Kad būtų palaikoma pusiausvyra, būtinas šarminis vanduo.
  • Tai aktualu ne tik sportininkams – organizmas rūgštinamas geriant daug kavos, valgant tam tikrus maisto produktus, patiriant stresą ir panašiai. Šarminis vanduo reikalingas pusiausvyrai organizme išlaikyti, nes iš jo lengviausiai pasisavinami mineralai – tiek vaisių ar daržovių neįmanoma suvalgyti, kiek mineralų galima gauti geriant natūralų mineralinį vandenį. Dėl to „Akvilę“ vertina tiek mamos, tiek sportininkai, tiek visi, norintys gyventi sveikai.

„Birutė“

  • „Birutė“ – taip pat natūralus mineralinis vanduo, kuriame yra panašių mineralų kaip ir „Vytaute“, bet mažiau. Jis labiau tinka žmonėms, kurie nemėgsta stipraus mineralinio skonio, bet nori gauti naudingųjų medžiagų.
  • „Birutė“ labai tinkama gerti kartu su maistu, nes šiame vandenyje daug chloridų, padedančių virškinti. Arba tiesiog norint skaniai atsigerti.
  • Tarptautinėse parodose „Birutė“ buvo įvertinta kaip labai gero skonio ir subalansuotos sudėties vanduo.

„Vytautas“

  • „Vytautas“ – daugiausia mineralinių medžiagų turintis vanduo ne tik Europoje, bet ir pasaulyje.
  • Prie Birštono po žeme yra susiformavęs vadinamasis mineralų kupolas. Vanduo yra natūraliai išskalavęs iš žemės gelmių mineralus, jie yra ištirpę vandenyje, organizmas juos labai gerai pasisavina.
  • Dėl natrio chloridų jis itin naudingas sergantiesiems virškinimo sistemos ligomis. Ir ne tik. Šiame vandenyje yra ir daug magnio, kalcio, kitų medžiagų, tad jis labai tinka žmonėms, kurie netoleruoja ar dėl kitų priežasčių negeria pieno.
  • Taip pat jis itin tinkamas sportininkams, kurie sportuodami netenka daug skysčių, o kartu su jais ir mineralų.

Skaičiai ir faktai

  • Birštono mineraliniai vandenys žinomi dar nuo viduramžių. Su jais siejama ir Birštono kurorto įsikūrimo pradžia. Į miestelį atvykę ligoniai apsistodavo vietinių gyventojų pirkiose, kur gydėsi mineralinio vandens voniomis, gerdavo mineralinį vandenį.
  • 1878 m. gyd. Radeckis netoli Nemuno vagos atrado stipriai mineralizuotą šaltinį. Gydytojas atliko vandens cheminę analizę, kuri parodė, kad jame gausu naudingų mineralų.
  • „Birštono mineraliniai vandenys“ veiklos pradžią sieja su 1924 metais, kai pirmą kartą Lietuvoje pramoniniu būdu į butelius buvo pradėtas pilstyti mineralinis vanduo, jis buvo prisotinamas angliarūgštės ir ruošiamas platesniam naudojimui.
  • Seniausi įmonės gaminiai – į butelius išpilstytas šalti– nių „Vytautas“ ir „Birutė“ vanduo. Pavadinimus jiems pasiūlė Juozas Tumas-Vaižgantas.
  • Iki šiol vanduo išgaunamas iš tų pačių šaltinių. Jie yra valstybės saugomame 25 tūkst. ha ploto Nemuno kilpų regioniniame parke Birštone. Šioje teritorijoje draudžiama pramoninė ir kita ūkinė veikla.
  • Įmonė „Birštono mineraliniai vandenys“ vienintelė Baltijos šalyse turi „ultra clean“ išpilstymo technologiją, dėl kurios vanduo vartotoją pasiekia toks pat natūralus ir gyvas, koks trykšta iš žemės gelmių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.