Vanduo tas pats, o kaina skiriasi: „mergaitiškos“ prekės kainuoja daugiau?

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) socialiniuose tinkluose pasidalijo pastebėjimu, kai viename prekybos tinkle iš pirmo žvilgsnio vienoda prekė kainuoja skirtingai. Skirtumas tarp prekių – vienas vandens buteliukas rožinis, o kitas mėlynas. Lygių galimybių kontrolieriai atkreipė dėmesį į prekybos tinkluose vis dar vyraujantį „rožinį mokestį“.

Neretai moterims ar mergaitėms skirta prekė būna brangesnė nei analogiška, kuri reklamuojama kaip tinkama berniukams arba vyrams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neretai moterims ar mergaitėms skirta prekė būna brangesnė nei analogiška, kuri reklamuojama kaip tinkama berniukams arba vyrams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2023, 8:11 PM

„Vienas vandens buteliukas skirtas berniukui, kitas – mergaitei, bet už pastarąjį teks mokėti daugiau. Štai kaip parduotuvių lentynose atrodo „rožinis mokestis“ (angl. pink tax)“, – rašė LGKT atstovai.

Pasidalintoje nuotraukoje matyti, kad mėlynas buteliukas, skirtas berniukams, kainuoja 0,56 centus, o mergaitėms skirtas rožinis buteliukas kainuoja brangiau – 0,59 centus. Lygių galimybių kontrolieriai pastebi, jog pardavėjai dažnai tas pačias ar panašias funkcijas atliekančius produktus moterims ir vyrams vis dar neretai pozicionuoja skirtingai.

„Tai ypač lengva pastebėti kalbant apie higienos produktus, pavyzdžiui, skutimosi peiliukus ar šampūnus. Taip pat galime rasti „mergaitiškų“ bei „berniukiškų“ rašiklių, paspirtukų ir, kaip matome skaitytojos atsiųstoje nuotraukoje, vandens!

Neretai moterims ar mergaitėms skirta prekė būna brangesnė nei analogiška, kuri reklamuojama kaip tinkama berniukams arba vyrams. Kainos skirtumas, kurį moterys sumoka už neva jų lyčiai tinkamesnį produktą, ir yra vadinamas rožiniu mokesčiu“, – aiškino kontrolieriai.

„Nepaisant skirtingos kainodaros, pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus tai nebūtų laikoma diskriminacija, nes tiek „berniukišką“, tiek „mergaitišką“ prekę gali įsigyti visi ir visos“, – apie situaciją be sprendimo aiškino jie.

Susisiekus su prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktoriumi Mariumi Tilmantu, šis apgailestavo dėl susidariusios situacijos ir patikino, jog problema jau išspręsta.

„Dėkojame už pastebėjimą. Prekybos tinklas „Maxima“ neklasifikuoja prekių kainų pagal lytis. Minėtų vandens buteliukų kainų skirtumai buvo žmogiškoji klaida, kurią ištaisėme, prekių pavadinimai pakeisti. Apgailestaujame, kad situacija sukėlė neigiamų emocijų“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.