Taivanas ir JAV pasirašys dvišalį prekybos susitarimą

JAV ir Taivanas ketvirtadienį pasirašys dvišalį prekybos susitarimą, pranešė Taipėjus.

Taivanas ir JAV pasirašys dvišalį prekybos susitarimą.<br>Asociatyvi Scanpix / AFP nuotr.
Taivanas ir JAV pasirašys dvišalį prekybos susitarimą.<br>Asociatyvi Scanpix / AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Jun 1, 2023, 11:31 AM

Pasak Taivano Prekybos derybų biuro, pirmosios sutartys pagal JAV ir Taivano 21-ojo šimtmečio prekybos iniciatyvą bus pasirašytos Vašingtone 10 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku. Biuras nedetalizavo.

Nors JAV nuo 1979 m. oficialiai laikosi „vienos Kinijos“ politikos, šalis išliko svarbia Taivano sąjungininke ir ginkluotės tiekėja. Vašingtonas taip pat yra antras pagal dydį Taipėjaus prekybos partneris.

Nepaisant to, Kinija prieštarauja bet kokiems oficialiems Taivano ryšiams su kitomis valstybėmis, kadangi laiko šią salą savo teritorija ir yra pažadėjusi ją susigrąžinti, prireikus – jėga. Pastaraisiais metais Pekinas griežtina savo retoriką Taivano atžvilgiu ir intensyvina karines pratybas aplink salą.

Taivano klausimu JAV esama reto dvipartinio sutarimo, per pastaruosius 12 mėnesių vykus viešiems aukštų JAV ir Taivano pareigūnų susitikimams. Kinija į tai reaguoja aršiai.

Taivano vyriausybė yra apibūdinusį naująjį susitarimą kaip „išsamiausią“ nuo 1979 m. su JAV pasirašytą prekybos susitarimą. Jo tikslas yra paskatinti dvišalę prekybą supaprastinant muitinės patikras, pagerinant reguliavimo procedūras ir nustatant antikorupcines priemones.

Vašingtonas apie atitinkamas prekybos derybas buvo paskelbęs praėjusių metų rugpjūtį, taip pademonstruodamas paramą Taipėjui, aplink salą tuomet vykus didelėms Kinijos karinėms pratyboms. Tokia buvo Kinijos reakcija į tuometinės JAV Atstovų rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitą Taivane.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.