JK paskelbė naujas sankcijas Baltarusijai: štai kas atsidūrė naujajame pakete

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį paskelbė naujas sankcijas Baltarusijai už tai, kad toliau remia Rusijos invaziją į Ukrainą ir persekioja antivyriausybinius aktyvistus.

A.Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 5:30 PM

Londonas pareiškė, kad naujieji apribojimai palies Baltarusijos eksportą, kuris finansuoja autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos, Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininko, administraciją, ir „užkirs kelią Rusijos pastangoms apeiti sankcijas“.

Vakarų šalys, praėjusių metų vasarį Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Maskvai ir Minskui jau įvedė ne vieną paketą sankcijų.

Dabar JK uždraudžia importuoti iš Baltarusijos auksą, cementą, medieną ir gumą, taip pat blokavo banknotų ir mašinų eksportą, taip pat prekių, technologijų ir medžiagų, kurios gali būti naudojamos cheminiams ir biologiniams ginklams gaminti, eksportą.

Sankcijos taip pat JK suteikia pagrindą neleisti tam tikroms Baltarusijos žiniasklaidos organizacijoms skleisti propagandą ir dezinformaciją Jungtinėje Karalystėje, taip pat ir internetu.

Socialinės žiniasklaidos bendrovės ir interneto paslaugų teikėjai turės apriboti prieigą prie sankcijų sąraše esančių Baltarusijos žiniasklaidos organizacijų interneto svetainių, kaip tai daroma su atitinkamomis Rusijos žiniasklaidos priemonėmis.

Naujuoju teisės aktu taip pat išplečiami sankcijų kriterijai, todėl JK vyriausybė turi pagrindą taikyti sankcijas platesniam baltarusių ratui, pavyzdžiui, A. Lukašenkos padėjėjams, patarėjams ir ministrams.

„Šiuo naujuoju paketu didinamas ekonominis spaudimas Lukašenkai ir jo režimui, kuris aktyviai padeda Rusijos karo veiksmams ir ignoruoja Ukrainos teritorinį vientisumą“, – teigė užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.