Ministerija: PVM atotrūkio mažėjimas rodo, jog didžioji dalis verslų mokesčius moka skaidriai

Šešėlinės ekonomikos mažinimo koordinavimo komisijos posėdyje ketvirtadienį pristatytas Šešėlinės ekonomikos ir pridėtinės vertės mokesčio (PVM) atotrūkį mažinančių veiksmų planas bei jau pasiekti rezultatai. Anot Finansų ministerijos, iš numatytų 37 priemonių jau įgyvendinta 21.

Kaip informuoja ministerija, veiksmų plane, kurį įgyvendina 25 institucijos, iš viso numatytos 37 priemonės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaip informuoja ministerija, veiksmų plane, kurį įgyvendina 25 institucijos, iš viso numatytos 37 priemonės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 2:24 PM

„Komisijos posėdyje aptarėme veiksmų plano rezultatus, priemonių įgyvendinimą ir tolimesnius procesus. Jau sėkmingai įgyvendinome 21 priemonę, kurių pagalba geriname tiek gyventojams, tiek verslui teikiamų elektroninių paslaugų kokybę.

Taip pat ėmėmės efektyvių mokesčių vengimą užkardančių priemonių rizikingiausiuose sektoriuose bei nuosekliai stengiamės skatinti savanorišką ir sąmoningą mokesčių mokėjimą“, – sakė komisijos pirmininko pavaduotoja, finansų viceministrė Rūta Bilkštytė.

Anot jos, rezultatuose atsispindi ir PVM atotrūkio mažėjimas, rodantis, jog įmonės ir verslai linkę skaidriai mokėti mokesčius.

Kaip informuoja ministerija, veiksmų plane, kurį įgyvendina 25 institucijos, iš viso numatytos 37 priemonės. Numatytos šios plano kryptys: skaitmenizuota duomenų analizė, savanoriškumo skatinimas, priemonės rizikingiems sektoriams ir esamo reguliavimo tobulinimas.

Pažymima, kad šiuo metu jau yra įgyvendintos šešios priemonės. Pirmiausia Seime priimti teisės aktai dėl atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimų, kai suma negali viršyti 5 tūkst. eurų. Kartu priimti įstatymų pakeitimai dėl draudimų, administracinės atsakomybės už atsiskaitymų tvarkos pažeidimus, kita.

Taip pat svarbus žingsnis į priekį – kompleksinis Mokesčių administravimo įstatymas ir susijusių įstatymų paketas dėl mokesčių pažeidimų užkardymo ir savanoriško mokėjimo skatinimo. Šio įstatymo pakeitimais valstybinė mokesčių inspekcija gaus tarptautinių mokėjimo operacijų ir skaitmeninių platformų duomenis.

Tuo metu mažinant administracinę naštą smulkiam ir vidutiniam verslui, įgyvendintos praktinės priemonės, vystomas smulkiojo verslininko sąskaitos projektas, kita. Vyriausybei pateiktas pajamų natūra šiuo metu galiojančio teisinio reguliavimo įvertinimas bei išvados dėl deklaruotino turto sąrašo išplėtimo.

Be to, rengiamos švietimo priemonės, kurios bus įtrauktos į švietimo procesą, vykdomas mokinio elektroninio pažymėjimo projektas. Toliau didesnis dėmesys bus skiriamas atsiskaitymų negrynaisiais pinigais plėtrai, identifikuojant ir panaikinat trukdžius bei sukuriant paskatų sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.