TOP 5 patarimai kelionei: kaip išvengti papildomų išlaidų ir streso

Daugiau nei pusė turistų poilsiaudami užsienyje patiria vienokių ar kitokių medicininių išlaidų, o neretai kelionės planus keičia ir pamestas bagažas ar brangiai kainuojančios vaikų išdaigos. Todėl keliaujant dėmesį atkreipti reikia ne tik į prognozuojamus orus ir pramogas, bet ir į galimus pavojus bei rizikas. Kad tobulos atostogos neapkarstų – pristatome TOP 5 ekspertų patarimus.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-23 11:06

1 patarimas. Įvertinkite kelionės aplinkybes

Prieš renkantis kelionės draudimą reikėtų įvertinti kelis aspektus: šalį, planuojamas veiklas ir ar keliaujama su vaikais. „Compensa Vienna Insurance Group“ produktų ir rizikos vertinimo departamento vadovas Linas Laugalis pastebi, kad šeimos, keliaujančios su vaikais, vis dažniau pageidauja ne tik populiariausių – medicininių išlaidų ir nelaimingų atsitikimų draudimo, bet įvertina ir civilinės atsakomybės prieš trečiuosius asmenis riziką. Šitaip tėvai iš anksto apsisaugo nuo vaikų išdaigų sukeltų žalų, kurios gali sudaryti nemenkas sumas.

Jeigu kelionė nėra tolima, pavyzdžiui, kelių dienų atostogos Europoje, pakaktų ir medicininių išlaidų draudimo. Štai jeigu vykstama į tolimesnę šalį ir ilgesniam laikui, vertėtų rinktis ne tik populiariausią draudimą, bet įvertinti ir bagažo dingimo riziką, ypač, jeigu planuojamas skrydis su persėdimais – tuomet ši rizika dar išauga.

2 patarimas. Pažinkite galimus pasirinkimus

Keliaujant į užsienį galite draustis populiariausiu medicininių išlaidų draudimu bei draudimu nuo nelaimingų atsitikimų. Tačiau kiekviena kelionė yra specifinė ir, pavyzdžiui, deginantis prie jūros nereikėtų galvoti apie rizikas, gresiančias slidinėjant kalnuose. Be populiariausių pasiūlymų, galite rinktis kelionės bagažo, civilinės atsakomybės bei neįvykusios kelionės draudimą.

L. Laugalis pastebi, kad kelionių draudimas, anksčiau buvęs prabangos preke, šiandieną jau tapo būtinybe. „Pradedant planuoti kelionę vis daugiau žmonių susirūpina ir savo saugumu jos metu. Apsauga rūpinasi tiek šeimos su vaikais, vykstančios į poilsines, ramesnes keliones, tiek ir pavieniai asmenys, kurie dažniau keliauja į egzotines šalis ir renkasi ekstremalų poilsį“, – sako L. Laugalis

3 patarimas. Saugokite save nuo neplanuotų išlaidų

Draudikai pastebi, kad daugiau nei pusė poilsiautojų per atostogas susiduria su vienokiomis ar kitokiomis medicininėmis išlaidomis. Nors atrodytų neįtikėtina, bet apie trečdalis saulėtuose paplūdimiuose atostogaujančių turistų namo grįžta susirgę bronchitu. Panašus skaičius – apie trečdalis – keliautojų paragavę Rytų virtuvėje siūlomų egzotinių patiekalų, per atostogas kreipiasi į gydytojus dėl stiprių pilvo skausmų ir apsinuodijimų. Pavyzdžiui, lietuvių pamėgtoje Turkijoje pakilusios temperatūros, gerklės skausmo ar įvairių skrandžio problemų gydymas gali kainuoti apie 800 eurų.

Gydymo išlaidos keliaujant Europoje įprastai svyruoja nuo 200 iki 700 eurų. Tikslus žalos dydis priklauso nuo šalies, kurioje atostogaujama – kartais gydymo kaina gali viršyti ir vidutines išlaidas kelionei. „Vienas mūsų klientas atostogaudamas pietryčių Azijoje susižalojo ir jam prireikė skubios operacijos, o vėliau, dėl sužalojimo teko keisti ir lėktuvo bilietus. Neapsidraudus toks įvykis egzotinėje šalyje galėtų kainuoti daugiau kaip 14 tūkst. eurų, tačiau, pasirūpinus kelionės draudimu, žalą atlygino draudimo kompanija“, – vieną iš daugybės panašių situacijų pasakoja L. Laugalis.

4 patarimas. Atostogų planais dalinkitės su draudiku

Draudimo ekspertas rizikas išmano geriausiai, todėl prieš sudarydami kelionių draudimo sutartį, papasakokite apie planuojamas veiklas: sportuosite, pramogausite, ilsėsitės? „Pastaruoju metu vis daugiau mūsų klientų atostogauja ir gyvena aktyviai – per keliones jie tikrai nesikaitina prie baseinų, tačiau netgi tokia veikla kaip pasivaikščiojimai kalnų takais, nardymas, vandens pramogos irgi gali kelti grėsmę“, – sako L. Laugalis. Tam, kad įvykus nelaimingam atsitikimui netektų nukentėti ir finansiškai, visada pravartu draugiškai pasikalbėti su draudimo ekspertu ir papasakoti atostogų planus, taip užsitikrinant visokeriopą draudimo apsaugą.

5 patarimas. Pažinkite savo kredito kortelės draudimą

Dažnai keliautojai pasitiki savo kredito kortelės suteikiamu draudimu ir tikisi, kad ištikus nelaimei užteks ir jos teikiamos apsaugos. Jeigu nuspręsta naudotis šiuo draudimu, patariama iš anksto pasidomėti kortelės teikiama paslauga. Sąlygos priklauso nuo skirtingų bankų, todėl prieš kelionę vertėtų įsitikinti, ar draudimo apsauga galioja, jeigu atostogos bus aktyvios (slidinėsite, buriuosite). Taip pat, ar draudimo sumos, kurias siūlo bankas, bus pakankamos lankomoje šalyje ir, galiausiai, ar apsauga galios visos kelionės metu, jeigu išvyka – ilgesniam laikui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.