Albumo apžvalga. Lainius su Saule „Patrimpas“

Buvęs grupės „Rondo“ vokalistas, vėliau versle ir politikoje save išbandęs Laimontas Dinius-Lainius pastaruosius kelerius metus daug laiko skiria muzikai.

Lainius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lainius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-19 18:20, atnaujinta 2019-02-19 18:25

„Patrimpas“ – naujausias jo projektas, įrašytas su buvusia dueto „Žuvys“ vokaliste Saule Laurinaityte ir žymintis jos sugrįžimą į sceną. Nors vadinti šį darbą tiesiog albumu – net pernelyg paprasta.

Pats L.Dinius jį vadina šiuolaikišku moderniu miuziklu ir elektroninės muzikos kelione laiku. 14 albumo dainų atskiria intarpai, kuriuose prūsiškai, žemaitiškai ir lietuviškai pasakojama legenda apie Patrimpą – pagonišką derlingumo, gyvybės, vaisingumo, tekančių vandenų dievą. Taip pat siužete figūruoje Pykuolis, Perkūnas ir kiti senųjų baltų legendų dievai.

Idėja skamba įdomiai ir net kiek pretenzingai. Juolab kad klausantis sunku aiškiai pajusti ryšį tarp pasakojimų ir pačių dainų – jis dažnai atrodo smarkiai „pritemptas“. Tačiau galima ir pernelyg nesigilinant tiesiog pasiklausyti dainų. Kurios, beje, surinktos kiek neįprastai.

Didelė dalis kūrinių – jau girdėti tiems, kurie domisi lietuviška muzika. Nuo „Rondo“ laikų dainos Justino Marcinkevičiaus eilėmis („Amžinas balsas“) iki paties L.Diniaus ankstesnių kūrinių („Viltys“) ar net perdirbinio iš melomanų mėgstamo Audriaus Balsio ir Romo Lileikio albumo „Kiaulės sakmė“, išleisto prieš ketvirtį amžiaus („Žalios žolyno akys“).

Viskas – naujai aranžuota ir pritaikyta gana vientisam albumo skambesiui. Prie albumo prisidėjo daug žinomų muzikantų – nuo „Bix“ būgnininko Ginto Gascevičiaus iki „Lemon Joy“ lyderio Igorio Kofo. Su pastaruoju įrašyta daina „Akys“ yra viena įtaigiausių albume ir galėtų tvirtai pretenduoti į populiarių radijo stočių eterį.

Skambesys – maloniai dvelkiantis devintojo dešimtmečio elektronine popmuzika, kuri neabejotinai L.Diniui yra arti prie širdies. Vis dėlto ne mažiau svarbi albumo dalyvė – įstabų, tyrą balsą turinti Saulė, čia, beje, pristatanti ir savo dukterį Mėtą bei su ja netgi įrašiusi duetą „Būsi tu“.

Kai liaudies daina „Saulele, motule“ čia nuskamba šokių muzikos ritmu, supranti, jog šis albumas - gal ir ne kiekvienam, bet fantazijos stygiumi jos kūrėjų niekaip neapkaltinsi. Net jei žaidimai su senąja baltų mitologija kartais atrodo kiek netvirti ir padriki, „Patrimpo“ muzikai ir aranžuotėms sunku ką nors prikišti. Keistas, išskirtinis, neįprastas ir įdomus darbas.

Įvertinimas – 8 iš 10.

Daina „Žalios žolyno akys“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.