Mirusi „Roxette“ vokalistė Marie Fredriksson – žvaigždė be kūjo ir pjautuvo

Gruodžio 9-ąją mirusi „Roxette“ vokalistė Marie Fredriksson žavėjosi marksizmu, bet šlovę ir turtus jai sukrovė muzika. 61 metų dainininkę pakirto sunki liga – piktybinis smegenų auglys.

Švedų dainininkė M.Fredriksson iki paskutinio atodūsio kovojo su sunkia liga.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Švedų dainininkė M.Fredriksson iki paskutinio atodūsio kovojo su sunkia liga.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Roxette“ nariai M.Fredriksson ir P.Gessle išgarsėjo visame pasaulyje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
„Roxette“ nariai M.Fredriksson ir P.Gessle išgarsėjo visame pasaulyje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 11, 2019, 7:09 PM

Lietuvos, tuomet dar priklausiusios Sovietų Sąjungai, publika „Roxette“ pirmą kartą išvydo devintojo dešimtmečio pabaigoje – Švedijos televizijos laidos „Jakobo laiptai“ vedėjas Jakobas Dahlinas tuomet pristatė televizijos žiūrovams savo perspektyvius kraštiečius iš dueto „Roxette“.

„Pavadinimą galima išversti kaip rokenroliukas“, – tuomet nusišypsojo skandinavų laidų vedėjas ir energingi švedai M.Fredriksson ir Peras Gessle pažėrė ugningo poproko.

Tuomet nuskambėjo daina „The Look“.

Prisidėjo prie filmo „Graži moteris sėkmės

Netrukus „Roxette“ jau griaudėjo visoje planetoje, puikiai išlaikę pagrindinį pramogų verslo egzaminą – sugebėję patikti amerikiečių publikai. Štai tau ir rokenroliukas!

Keturis kartus dueto dainos buvo pakilusios į Amerikos hitų sąrašo viršų, o prikimęs M.Fredriksson balsas dešimtojo dešimtmečio pirmojoje pusėje buvo, ko gero, atpažįstamiausias pasaulyje.

Be šio balso nebūtų triumfavusi legendinė melodrama „Graži moteris“: jis amžiams susiejo Julios Roberts ir Richardo Gere'o veidus su nemirtingo hito „It Must Have Been Love“ žodžiais – kartu su Marie dainavo apsiverkę žiūrovai.

Simpatizavo kairiesiems

Dar 1990-ųjų vasarą vieno būsimojo rusų žurnalisto, tuomet studento, viešėjusio Stokholme, pagyvenęs švedų komunistas pasiteiravo: „Ar tu klausaisi „Roxette“?“ Kurgi ne!

Bendrabučio televizoriuje buvo įjungtas tik muzikinis kanalas, per kurį kas valandą ar dvi ryški blondinė dainavo apie meilę, kuri, panašu, buvo, bet dingo.

„Tai štai, jų solistė M.Fredriksson – mūsiškė!“ – tarė švedų komunistas su tokiu pasididžiavimu, tarsi tai būtų asmeniškai jo nuopelnas pasaulio komunistiniam judėjimui.

Pasak jo, savo muzikinės karjeros apyaušryje Marie simpatizavo vienai iš daugybės Švedijos smulkių kairiųjų partijų ir netgi dainavo jų mitinguose.

Tiesa, kai užgriuvo sėkmė, marksizmas pasitraukė į antrąjį planą, o gal ir toliau.

Tačiau raudoni aptempti drabužiai efektingai „Roxette“ šviesiaplaukei visada labai tiko.

Dueto nariai pavargo vienas nuo kito

Pasaulinės šlovės duetas sulaukė dešimtojo dešimtmečio pradžioje, kai du jau patyrę muzikantai M.Fredriksson ir P.Gessle buvo gerokai pavargę tiek nuo gausybės koncertų, tiek vienas nuo kito.

Jie niekada nebuvo pora, vardan verslo simuliavo tarpusavio „chemiją“, bet abiem norėjosi normalaus šeiminio gyvenimo be koncertų turnė.

1994-aisiais ji ištekėjo už muzikanto Mikaelio Bolyos, o jis susiejo gyvenimą su grupės gastrolių vadybininke Asa Nordin. Jie gerokai susipyko, kai Marie nepakvietė Pero su mergina į savo vestuves: taip jie nenorėjo matyti vienas kito ne darbe! Tuo „Roxette“ karjera ir baigėsi.

Bet liko puikios dainos ir didžiulis „Roxette“ pasisekimas – muzikantų turtingoje Švedijoje pagal albumų ir singlų pardavimą duetas įsitvirtino antroje vietoje po legendinės ABBA, aplenkęs kvartetą „Ace of Base“, didžėjų Avicii ir rokerius „Europe“. Abu atlikėjai padarė ir solinę karjerą, tiesa, tik Švedijoje.

Liga nepaleido iš savo gniaužtų

Nerimo skambutis nuskambėjo 2002 metų rugsėjo 11-ąją (ir kaip po to netikėti skaičių magija?): dainininkė pasijuto blogai per rytinį bėgimą.

Medikų diagnozė nebuvo guodžianti – smegenų auglys. Artistei tebuvo 44 metai, ji augino du vaikus, daug dirbo, įrašinėjo solinius albumus ir toliau buvo „Roxette“ veidas.

Visi planai sužlugo, vietoj gastrolių – sudėtingiausia operacija ir ilga kankinanti reabilitacija, kurios metu Marie turėjo rimtų regos ir klausos problemų.

Savaime suprantama, negalėjo būti nė kalbos apie muziką, bet ji vis dėlto grįžo į studiją – solinis albumas, įrašytas padedant vyrui klavišininkui M.Bolyos, artistei tapo savotiška terapijos forma.

Atrodė, kad liga įveikta: Marie ne tik dirbo solo, bet ir, gerbėjų džiaugsmui, vėl suėjo su savo partneriu iš „Roxett“ P.Gessle. Deja, pasaka apie stebuklingą atgimimą truko neilgai.

Gruodžio 9-osios rytą 61 metų buvusi marksistė ir popmuzikos superžvaigždė M.Fredriksson mirė savo namuose Djursholme, beje, viename respektabiliausių Stokholmo priemiesčių. 

Liko du suaugę vaikai – 26 m. duktė Inez Josefin ir 23 m. sūnus Oscaras, vyras, su kuriuo ji išgyveno ketvirtį amžiaus, ir milijonai gerbėjų, kuriems „Roxette“ kūriniai dabar primins, kas dešimtajame dešimtmetyje dainos buvo geresnės, kalnai – aukštesni, o meilė – nuoširdesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.