Po vaikų paėmimo iš kauniečių – Stano raginimas tarnyboms pripažinti suklydus

Lietuvoje vis labiau įsibėgėjant vaikų teisių skandalams, jiems neabejingas liko ir kompozitorius, dainų kūrėjas Stanislavas Stavickis-Stano. Naujausias visuomenę sukrėtęs įvykis – iš kauniečių šeimos paimti vaikai, kaip skelbiama, už pliaukštelėjimą per ranką.

 Stanislavas Stavickis-Stano.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Stanislavas Stavickis-Stano.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2018, 10:01 AM, atnaujinta Oct 23, 2018, 11:56 AM

Stano – trijų vaikų tėtis, todėl puikiai žino situacijas, kad mažamečiai ne visuomet mielai prisitaiko prie tėvų norų ar savo pareigų. Viena jų – rytinis kelias į mokyklą, kas šaltais rytais nebeatrodo taip maloniai. Nupiešęs savo šeimos rytą, Stano įtraukė ir jau aptartą kauniečių šeimos įvykį, kad dabar bet kuri šeima turi gyventi tarsi baimėje.

„Šį rytą mano vaikas pareiškė, kad neis į mokyklą, paskelbė karą mamai, katei ir man, ir prigulė koridoriaus viduryje. Žmogiškai aiškinom apie pareigas, pasakėm, kad puikiai jį suprantam ir t.t. Bes jis nesikėlė užprotestavęs ir suabejojęs švietimo sistemos privalumais, grasino susidorojimu, žodžiu visi, kas turi vieną ir daugiau vaikų, supranta.

Po ilgų įkalbinėjimų aš jį patikinau, kad išnešiu laukan basą jei nesidės batų ir toliau voliosis. Pažadą savo įvykdžiau ir mano atžala, supratusi, kad lauke jau ruduo, pradėjo rengtis susitaikiusi su likimu.

Ir šio posto nebūtų, jei ne mano žmonos žodžiai: „O tu nebijai, kad kaimynai pamatys ir praneš? Kaune atėmė vaikus iš šeimos vien už pliaukštelėjimą per ranką“.

Aš skaičiau iš vakaro tą straipsnį ir man kilo įvairių minčių. Tai, ką visuomenė dabar girdi, niekaip nesusiję su vaiko teisių apsauga ir rūpesčiu. Atimti iš šeimos tokius mažuliukus ir susodinti juos į vaikų namus ar perduoti globėjams be rimtos priežasties – yra neapsakomas žiaurumas.

Tačiau panašios istorijos visada turi dvi puses. Labai gaila, kad antrosios pusės dalyviai, Kauno socialinės tarnybos, nepateikia rišlaus paaiškinimo. Soc. darbuotai visoje Lietuvoje atlieka itin svarbią misiją. Net neabejoju, kad devyniasdešimt devyniais atvejais iš šimto jų veiksmai yra pagrįsti ir reikalingi.

Todėl labai raginu Kauno miesto tarnybas pripažinti savo klaidą, jei tai tas vienas atvejis iš šimto, arba paaiškinti situaciją visuomenei ir nediskredituoti visoje Lietuvoje su panašiomis problemomis kovojančių darbuotojų.

O svarbiausia – nepaversti Lietuvos baimės valstybe, kur žmona savo vyrui sakys: „O tu nebijai, kad kaimynai pamatys ir praneš“, – savo nuomonę išreiškė atlikėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.