Teimas Harvey Weinsteiną pripažino kaltu dėl išžaginimo ir seksualinio užpuolimo

Buvęs Holivudo magnatas Harvey Weinsteinas (Harvis Veinsteinas) pirmadienį buvo pripažintas kaltu dėl išžaginimo ir seksualinio užpuolimo, bet išteisintas dėl sunkiausių kaltinimų grobuonišku lytiniu užpuolimu.

Harvey Weinsteinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Harvey Weinsteinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Harvey Weinsteinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Harvey Weinsteinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2020, 7:02 PM, atnaujinta Feb 24, 2020, 9:31 PM

Prisiekusieji – septyni vyrai ir penkios moterys – pripažino H. Weinsteino kaltę dėl pirmo laipsnio seksualinio užpuolimo ir trečio laipsnio išžaginimo.

Tačiau 67-erių buvęs prodiuseris pripažintas nekaltu dėl pirmo laipsnio išžaginimo ir grobuoniško lytinio užpuolimo; už šiuos kaltinimus jam būtų grėsęs laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Ši byla laikoma itin svarbia moterų orumo gynėjų judėjimui „#MeToo“, ir tokį sprendimą galima laikyti daline jo pergale.

Teismo priimtas sprendimas yra svarbiausias apkaltinamasis nuosprendis dėl seksualinės prievartos Jungtinėse Valstijose nuo to laiko, kai komikas Billas Cosby (Bilas Kosbis) 2018 metais buvo pripažintas kaltu dėl vienos moters apsvaiginimo vaistais ir seksualinio užpuolimo prieš 15 metų.

Verdiktas buvo paskelbtas sausakimšoje Niujorko teismo salėje, kur buvo susirinkę apie 100 žmonių. Kaltinamasis, dalyvavęs teismo posėdžiuose atsirėmęs į vaikštynę, buvo apsuptas policijos pareigūnų.

Manhatano teisėjas nurodė, kad H. Weinsteinas bus areštuotas, kol jam bus paskelbta bausmė. Planuojama, kad tai turėtų įvykti kovo 11 dieną.

Teisėjas Jamesas Burke'as atmetė gynybos prašymą paleisti H. Weinsteiną už užstatą dėl sveikatos, bet sakė paprašysiąs laikyti nuteistąjį medicinos punkte.

Pagrindinė H. Weinsteino advokatė Donna Rotunno po nuosprendžio paskelbimo žurnalistams sakė, kad ketina apskųsti verdiktą.

„Tikrai jį skųsime. Kova dar nesibaigė“, – kalbėjo teisininkė.

H. Weinsteiną nederamu elgesiu kaltino daugiau nei 80 moterų, o jam pareikšti įtarimai paskatino 2017 metų spalį užgimti „#MeToo“ judėjimą prieš vyrus, piktnaudžiaujančius užimamais įtakingais postais.

Vis tik žiuri nagrinėjo tik kaltinimus, susijusius tik su dviem nukentėjusiomis: buvusia aktore Jessica Mann ir buvusia prodiuserio padėjėja Mimi Haleyi, kadangi daugelis įtarimų yra pernelyg seni, kad būtų galima juos svarstyti.

Vienas iš kaltinimų grobuonišku seksualiniu užpuolimu taip pat buvo paremtas populiaraus serialo „Sopranai: mafijos kronika“ žvaigždės Annabellos Sciorros parodymais. Aktorė tvirtina, kad H. Weinsteinas ją išžagino jos bute Niujorke 10-o dešimtmečio pradžioje.

H. Weinsteino advokatai savo ruožtu stengėsi įtikinti teismą, kad kaltintojos santykius su jų klientu palaikė abipusiu sutikimu ir tik vėliau pareiškė patyrusios prievartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.