Naujienos / lrytas.lt
Išplėstinė paieška >>

Receptai

Pramogos Žmonės
2014-04-14 16:17
Velykos jau ant nosies, todėl kviečiu visus pasiraitoti rankoves ir pradėti dažyti kiaušinius! Praėjusią savaitę jums jau užsiminiau, kad pernai žinių sėmiausi iš liaudies, kai etnologė ir marginimo meistrė mane ir jus mokė, kaip marginti vašku. Šiais metais dažysiu kiaušinius natūraliai.
Gyvenimo būdas Skonis
2014-04-05 13:36
Jeigu norite pamaloninti svečius ar šeimyną savaitgalio pietumis, imkitės šio klasikinio prancūziško patiekalo. Jis nereikalauja daug darbo, tačiau atima laiko - jautiena turi troškintis ilgai ir lėtai. Šis receptas - iš legendinio režisieriaus Juozo Miltinio užrašų. Beje, burgundiškas jautienos troškinys dar skanesnis būna kitą dieną.
Gyvenimo būdas Skonis
2014-03-30 11:25
Paryžiuje skurdęs, badavęs ir kentęs patyčias legendinis teatro režisierius Juozas Miltinis (1907–1994) vėliau Panevėžyje iš gyvenimo sėmė su kaupu. Su J.Miltiniu bendravęs režisierius Julius Dautartas (60 m.) spėja, kad garsiojo kūrėjo rengiamos puotos tuo metu, kai šalyje buvo juntamas produktų stygius, galėjo būti tarsi atsakas į jaunystėje patirtą nepriteklių. Legendinis Panevėžio teatro režisierius J.Miltinis sovietmečiu kelis dešimtmečius buvo tapęs prancūzų kultūros simboliu. Apie jo gyvenimo būdą ir kulinarinius pomėgius sklido legendos.
Pramogos Žmonės
2014-03-26 21:21
Kadaise Maroko dykumoje Vytaras Radzevičius drauge keliavusiems kolegoms pagamino neįprastą pupelių ir pomidorų sriubą. Tuomet šis patiekalas atrodė niekuo neypatingas, tačiau šiandien jis jį vadina išskirtiniu. Nuo tada žinomo žurnalisto neapleidžia mintys apie kulinarinės knygos išleidimą.
Gyvenimo būdas Skonis
2014-02-28 10:47
Tai vienas iš populiariausių ir mėgstamiausių receptų mano kulinariniame tinklaraštyje. Varškės „Tinginys“ su džiovintais vaisiais ir riešutais dažniausiai visus sužavi paprastu pagaminimo būdu ir ypatingu skoniu. Šį desertą ilgus metus buvau visiškai pamiršusi, bet vieną dieną varškės „Tinginį“ man priminė vyro močiutė. Dabar gaminu įvairiausius jo variantus, šaltuoju metų laiku – su skirtingais džiovintais vaisiais ir riešutais, o vasarą – su šviežiomis uogomis.
Gyvenimo būdas Skonis
2014-02-23 13:53
Manote, kad turkai maitinasi vien tik kebabais? Anaiptol. Stambule su šeima gyvenanti lietuvė Jolita Koruklu (32 m.), tinklaraščio maisto tema autorė, tikina, kad turkai pirmenybę teikia daržovėms ir valgo jų daugiau nei lietuviai. Jeigu turkai laukia svečių, jų stalas lūžta nuo patiekalų įvairovės. Lietuvės J.Koruklu namai Stambule per Kalėdas buvo papuošti taip, kaip įprasta juos puošti Lietuvoje. Prieš šešerius metus už turko Cengizo Koruklu ištekėjusi anglų kalbos dėstytoja savo tradicijas puoselėja ir dėl mažosios Emilės, kuriai neseniai sukako dveji metai.
Pramogos Žmonės
2014-01-22 13:01
Žvelgdama į krepšininko Mindaugo Katelyno žmonos Ugnės (22 m.) paruoštus valgius primerki akį ir susimąstai: nejaugi taip gurmaniškai atrodančius patiekalus iš tiesų ruošė ji pati, o ne patyręs virtuvės vadovas? Ugnė nusišypso. Gaminti maistą – viena didžiausių jos gyvenimo aistrų. „Patiekalų ruošimas teikia malonumą. Man – kur kas labiau nei daugeliui žmonių. Domiuosi sveiku gyvenimo būdu, sportuoju. Skaitau knygas apie mitybą ir valgius. Esu įsitikinusi, kad kiekvienam žmogui svarbu susipažinti su tuo, ką jis deda į lėkštę. Juk valgome keletą kartų per dieną“, – žurnalui „Stilius“ sakė U.Katelynienė.
Lietuvos diena Aktualijos
2014-01-03 07:03
Į interesų konfliktą nuolat patenkantiems medikams ateityje tai negresia. Nuo šio pavojaus juos apsaugos naujas verslo modelis, kurį ėmė diegti britų farmacijos bendrovė „GlaxoSmithKline“. Jau keli dešimtmečiai farmacijos bendrovės savaip papirkinėja gydytojus siųsdamos juos į egzotiškuose kraštuose vykstančias konferencijas. Dėl to yra kilęs ne vienas skandalas. „GlaxoSmithKline“ pirmoji pasaulyje paskelbė nebemokėsianti gydytojams už sukurtų vaistų pristatymą konferencijose, o pardavimo vadybininkų atlyginimai nebepriklausys nuo išrašytų receptų ar parduotų vaistų kiekio.
Gyvenimo būdas Skonis
2013-12-24 09:59
Artėjant Kūčioms kiekviena šeimininkė sprendžia dilemą – kokiais patiekalais nustebinti namiškius ir giminaičius? Juk svarbiausia užduotis yra ne tik užpildyti stalą dvylika patiekalų, bet ir puoselėti katalikiškas tradicijas, vengiant mėsos patiekalų. Tad ne veltui pagrindiniam patiekalui dažnai pasirenkama žuvis. Pageidautina, kad ji būtų liesesnė - per šventes žuvies patiekalai neturi tapti cholesterolio bomba. Todėl norintieji Kūčių stalą papuošti išskirtiniu patiekalu vis dažniau renkasi delikatesu vadinamą šamą.
Gyvenimo būdas Skonis
2013-12-23 11:06
Prieš šventes virtuvės šefas Linas Samėnas, restorano „Linas Samėnas“ savininkas, pataria, kaip skaniai iškepti skirtingų rūšių patiekalus. Kai kurioms šeimininkėms prieš didžiąsias šventes maisto ruošimas gali kelti papildomų rūpesčių: kaip parinkti produktus, kaip ruošti patiekalus, kad jie būtų ir skanūs, ir sveiki? Keli L.Samėno patarimo tikrai padės išvengti nesusipratimų virtuvėje šventės dieną. Mėsos patiekalo skonis priklauso nuo to, kokią mėsą kepame, tačiau visais atvejais svarbiausia – neperkepti. Pavyzdžiui, mentę reikia pakepti šiek tiek ilgiau, o kumpį apskrudinti ir dėti kepti į orkaitę apdengtą folija.
Pramogos TV antena
2013-12-19 11:19
Sausio 4-ąją LNK eteryje startuoja nauja kulinarinė laida, kurią ves charzimatiškoji „Skonio“ teisėja, kulinarinės knygos ir dienoraščio internete autorė Agnė Jagelavičiūtė. „Receptų užkalbėtoja” – tai išskirtinis šou, kuriame viskas vyks atvirkščiai nei įprasta tokio pobūdžio laidoms. Naujojo šou tikslas - atsakyti į klausimus, kurie iškyla paprastam mirtingajam perskaičius receptų aprašymus maisto gaminimo knygose, žurnaluose ar internete.
Gyvenimo būdas Skonis
2013-12-19 10:49
Kai už lango intensyviai šąla ir bąla, vienintelis dalykas, apie kurį norisi galvoti – šiluma. Tačiau radiatoriai ne visuomet gelbsti, mat efektyviausias būdas sušilti – šildantis iš vidaus. Tam puikiai pasitarnaus itin lengvai ir greitai pagaminamas čili troškinys, kuris ne tik nenuskriaus prieš šventinį maratoną ištuštėjusios piniginės, bet ir pamaitins visą šeimyną, o gal net ir kaimynus.
Gyvenimo būdas Skonis
2013-12-08 12:49
Visais laikais Prancūzijoje ir Vokietijoje kaštonai buvo vertinami kaip itin maistingas ir daug gerųjų savybių turintis produktas. Kaštonas - lyg iš naujo atrastas ingredientas daugelio restoranų šefų bei tiesiog mėgėjų sukiotis virtuvėje. Pastaraisiais metais ypač suintensyvėjęs susidomėjimas jais bei stimulas pagaminti ką nors skanaus ir gardaus.
Kultūra Literatūra
2013-11-29 17:41
Daugybės skaitytojų mėgstama autorė Filomena Taunytė nuolat buvo kelyje – važinėjo į susitikimus su skaitytojais atokiausiose vietovėse, nuoširdžiai mylėjo žmones, nepaisydama jų ydų, kurias taip taikliai aprašė.
Gyvenimo būdas Skonis
2013-11-23 15:02
Verslininkė Kristina Ivanova (26 m.) virtuvėje pasitelkia fantaziją – vienu metu paruošia net kelis valgius su sūriais. Ir jie – skirtingo skonio! Nors jos mėgstami patiekalai – kaloringi, buvusi populiarių merginų grupių atlikėja ir grožio konkurso dalyvė K.Ivanova nebijo priaugti per daug svorio. Vilniuje antrą grožio studiją neseniai atidariusi K.Ivanova patikino, kad geriausia dieta – darbas. Nuosavame versle lyg vijurkas besisukanti moteris kasdien išeikvoja nemažai energijos.
Gyvenimo būdas Skonis
2013-11-23 10:15
Penktąjį kartą Vilniuje surengtas „Torres” vyno ir maisto festivalis pažėrė staigmenų. Prabangiajame viešbutyje „Kempinski” virė proto mūšių ir skonių kovos, skambėjo aistringa muzika, o svečiai galėjo susipažinti su Katalonijos patiekalais. Festivalis, šįkart pristatantis Ispanijos regiono Katalonijos virtuvę ir vyną, prasidėjo kulinarinėmis pamokomis su restorano „Torres” virtuvės vadovu Sergio Milletu.
Gyvenimo būdas Skonis
2013-10-31 16:02
Nors Helovinas ne lietuviška šventė, ji vis dažniau švenčiama ir mūsų šalyje. Jeigu save priskiriate lietuviškų tradicijų sergėtoju ir prieš Vėlines nenorite persirengti ragana ar zombiu, bent jau pasidžiaukite išpjaustinėtais moliūgais. Be to, išpjausčius vieną moliūgą galima ne tik jame deginti žvakę kiekvieną vakarą kieme, bet ir išsivirti sriubos. Žurnalistė ir televizijos laidų vedėja Beata Nicholson pasidalijo patarimais, kaip išpjaustyti moliūgą ir ką daryti, su jo likusiomis dalimis.
Gyvenimo būdas Skonis
2013-10-23 15:47
Kulinarė ir virtuvės žurnalistė Beata Nicholson jau šešerius metus kiekvieną dieną bendrauja su savo blogo skaitytojais ir dažniausias jų klausimas būna – kaip greitai ir neišleidžiant papildomai nė lito pagaminti skanesnį ir sveikesnį maistą sau ir artimiausiems žmonėms. "Norint pasigaminti sveikesnį maistą nereikia iškart pulti pirkti prabangių garpuodžių ar įmantrių maisto produktų. Tereikia pakeisti savo kasdienius įpročius virtuvėje“, - ragina Beata.
Gyvenimo būdas Skonis
2013-10-22 08:13
Kulinarijos lofto Čiop Čiop meistrai portalo lrytas.lt skaitytojams siūlo pasigaminti sumuštinius su rūkytu šamu, keptais pomidoriukais, razinomis ir kedro riešutais. Pradedame gaminti! Ant orkaitėje paskrudintos juodos duonos užtepkite varškės tepamą sūrį, sumaišytą su grietine ir šviežiomis žolelėmis. Uždėkite rūkyto šamo gabaliukus ir vyšninių pomidoriukų puselės, keptas orkaitėje su smulkintu česnaku, raudonėliais, čiobreliais ir alyvuogių aliejumi.
Gyvenimo būdas Skonis
2013-10-16 10:00
Geras kokteilis su alkoholiu ar be jo, kruopščiai paruoštas ar paprastas dviejų gėrimų mišinys visada yra kur kas daugiau nei gėrimas. Juk kokteilio gaminimas ir gėrimas prilygsta ritualui. Ką jau bekalbėti apie išskirtinius šio gėrimo papuošimus. Nepaisant to, daugelį metų į kokteilius buvo žvelgiama atsargiai. Visame pasaulyje jie ėmė konkuruoti su stipriaisiais gėrimais tik šio amžiaus pradžioje. Per pastarąjį dešimtmetį itin išpopuliarėjo įvairių įmonių gaminami kokteiliai buteliuose, tačiau tikras gurmanas supranta – tik šviežiai pagamintas kokteilis gali būti geras.