Prakalbo apie naujųjų Ukrainos ATACMS galimybes: gali paversti Krymą „kariniu požiūriu bevertį“

Ukrainos naujosios ATACMS, kurias JAV perdavė Ukrainai, gali padaryti Krymą „kariniu požiūriu bevertį“ Rusijai, teigia karo analitikas.

Ukrainos naujosios ATACMS, kurias JAV perdavė Ukrainai, gali padaryti Krymą „kariniu požiūriu bevertį“ Rusijai, teigia karo analitikas.<br>Wikimedia commons
Ukrainos naujosios ATACMS, kurias JAV perdavė Ukrainai, gali padaryti Krymą „kariniu požiūriu bevertį“ Rusijai, teigia karo analitikas.<br>Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2024, 9:57 AM, atnaujinta May 2, 2024, 9:59 AM

Praėjusią savaitę laikraštis „The New York Times“ pranešė, kad JAV slapta perdavė Ukrainai apie 100 taktinių raketų sistemų, vadinamų ATACMS, ir šalis esą jau pradėjo jas naudoti.

JAV anksčiau siuntė trumpesnio nuotolio ATACMS, kurios padėjo Ukrainai kovoti praėjusį rudenį. Tačiau neseniai atsiųstos versijos gali nuskrieti apie 300 km, todėl Ukrainos taikiklyje atsiduria didesnės vertės taikiniai.

Tai apima Krymą, kurį Rusija okupavo 2014 m. ir kuris yra labai svarbus jos karinei strategijai Ukrainoje.

Karo analitikas Philipas Karberis, turintis patirties Ukrainos klausimais, „Laisvosios Europos radijui“ sakė, kad „ATACMS pristatymas yra didelis proveržis“.

Jis teigė, kad šie ginklai „iš esmės gali padaryti Krymą kariniu požiūriu bevertį“.

Kryme yra pažangus Sevastopolio uostas, kuriame įsikūręs Rusijos Juodosios jūros laivyno štabas. Regionas taip pat yra svarbus logistikos centras ir karinių atsargų tiekimo kelias į okupuotą pietų Ukrainą, be to, iš jo buvo surengta nemažai niokojančių Rusijos raketų ir dronų atakų.

Ukraina jau anksčiau sudavė daug smūgių Krymui – smarkiai susilpnino Rusijos Juodosios jūros laivyną, Sevastopolio uostą ir periodiškai taikydavosi į strategiškai svarbų Kerčės tiltą, jungiantį pusiasalį su Rusija.

Šie smūgiai buvo vykdomi įvairiais ginklais, įskaitant oro ir jūrų dronus ir, tikėtina, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos tiekiamas raketas „Storm Shadow“.

Tačiau, kaip pranešė „Laisvosios Europos radijas“, ATACMS turi esminį pranašumą prieš „Storm Shadow“ – jos skrieja gerokai greičiau.

Balandžio viduryje Ukraina teigė sudavusi smūgį Džankojaus karinei bazei šiaurinėje Krymo dalyje, kurioje buvo ir vertingas priešlėktuvinės gynybos paleidimo įrenginys „S-400“, tačiau nedetalizavo, koks ginklas buvo panaudotas. Vėliau aukšto rango JAV pareigūnas leidiniui „Times“ sakė, kad tai buvo vienas iš Ukrainos ATACMS taikinių.

Praėjusį mėnesį, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ragino JAV kongresą susitarti dėl pagalbos Ukrainai paketo, jis nurodė ATACMS kaip pagrindinį ginklą, kuriuo buvo taikytasi į Krymo oro uostus.

„Kai Rusija žinos, kad mes galime sunaikinti šiuos lėktuvus, jie nepuls iš Krymo“, – sakė V. Zelenskis leidiniui „The Washington Post“.

Parengta pagal „Business Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.