Sunaikinta dar viena reta rusų karo mašina – ir štai kodėl nuo jos spruko patys rusai

Prieš kelias dienas socialiniuose tinkluose pasklido vaizdo įrašas, kuriame netoli Ukrainos sienos dislokuotas rusų kareivis nufilmavo, kaip ukrainiečių dronas atakuoja neįprastą šarvuotą karo mašiną – o dabar tai patvirtino ir Ukrainos kariuomenės sausumos pajėgos (UAF).

 Mašina yra ne kas kitas, o šarvuotasis transporteris „AMN-590951“, dar žinomas kaip „Spartak“ – arba modernizuotas „VPK-Ural“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Mašina yra ne kas kitas, o šarvuotasis transporteris „AMN-590951“, dar žinomas kaip „Spartak“ – arba modernizuotas „VPK-Ural“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2024, 8:44 AM, atnaujinta May 17, 2024, 9:15 AM

Mašina, kuri, kaip pranešama, buvo prikrauta sprogmenų ir šaudmenų, skirtų pristatyti į fronto liniją, yra ne kas kitas, o šarvuotasis transporteris „AMN-590951“, dar žinomas kaip „Spartak“ – arba modernizuotas „VPK-Ural“.

Ši ratinė transporto priemonė yra retas reginys net Rusijoje. Pristatyta 2022 m., jis buvo pastebėta tik keletą kartų dislokuota Ukrainoje – dažnai per Ukrainos bepiločių kamikadzių kameras, kai mašinos gabendavo karius ar amuniciją. Šį kartą viskas buvo priešingai: 92-osios mechanizuotosios brigados padalinio „Achilas“ pilotuojamas dronas kamikadzė aptiko mašiną, kuri stovėjo prie degalinės už 13 km nuo Rusijos valstybinės sienos, Belgorodo srityje.

Kaip matoma pateiktame vaizdo įraše ir toliau pateiktoje nuotraukoje iš įvykio vietos, šarvuotasis automobilis sudegė iš vidaus. Viena iš priežasčių, lėmusių tokį rezultatą, yra ta, kad, pasak vaizdo įrašą užfiksavusio ruso, mašinoje buvo gabenamos granatos. Tai paaiškina, kodėl po pirmojo smūgio rusai bandė išsisklaidyti bėgdami toliau nuo degančios transporto priemonės, ir įvyko antrasis sprogimas, kuris girdimas filmuotoje medžiagoje.

Atvirųjų šaltinių žvalgybos projekte „Oryx“ užfiksuota tik 20 „AMN-590951“ sunaikinimų ar sugadinimų sugadintas per karo veiksmus Rusijos invazijos į Ukrainą metu nuo 2022 m. vasario. Pastebėta, kad dar trys vienetai buvo perimti, ir bent vienas iš jų jau naudojamas Ukrainos ginkluotosiose pajėgose.

Kaip minėta, „AMN-590951“ visuomenei buvo pristatytas tik prieš porą metų, per karinį forumą „Army-2022“ Rusijoje. Tai – patobulintas „VPK-Ural“ variantas, pavadintas už gamybą atsakingos bendrovės vardu.

Techniniai duomenys: kovinė masė – 14,5 tonos, įgula – trys žmonės ir devynios vietos kareiviams desantinėje kabinoje. Naudojama „Ural-5309“ važiuoklė, mašina kelyje pasiekia iki 100 km/val. greitį, veikimo nuotolis – 1000 km. Ginkluotė – 12,7 mm kalibro kulkosvaidis „Kord“, įtaisytas šarvuotame bokštelyje.

Tikslus Rusijos kariuomenėje tarnaujančių tokių mašinų skaičius nežinomas, tačiau lenkų šaltinis „Defence24“ apskaičiavo, kad 2023 m. pavasarį jų buvo „mažiau nei 100“, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.