Toks patiekalas prie stalo suburs visą šeimą.
Jis puikiai tiks tiek savaitgalio pietums, tiek ir šventėms.
Kiaulienos kepsniai su obuoliais
Reikės:
- 500 g kiaulienos nugarinės, supjaustytos maždaug 3 cm storio gabalėliais; idealu – su kaulu
- druskos
- šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 4 skiltelių česnako
- 3 vidutinio dydžio obuolių
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 4 šaukštų sviesto
- 120 ml obuolių sidro (kuo sausesnio)
- 1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus
- 120 ml sultinio
- 4 šaukštų baltojo acto
- 3 šakelių šviežių čiobrelių
- 10 šviežių šalavijų lapelių
Kaip gaminti
Sudėkite kiaulienos kepsnius ant pjaustymo lėkštės ir lengvai subadykite šakute, apibarstykite druska ir pipirais, apverskite kotletus ir pakartokite. Dėkite į šaldytuvą ir laikykite neuždengtus mažiausiai 5 valandas ar iki 24 valandų.
Išimkite iš šaldytuvo ir palikite sušilti kambario temperatūroje. Orkaitę įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių.
Plonai supjaustykite 4 česnako skilteles. 2 obuolius perpjaukite pusiau, pašalinkite šerdį ir supjaustykite griežinėliais (nulupti nereikia).
Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir ant nedidelės kaitros apkepkite česnakus, kol suminkštės, maždaug 2–4 minutes. Kiaurasamčiu išgriebkite česnakus į nedidelį dubenėlį.
Į tą pačią keptuvę dėkite šaukštą sviesto, padidinkite ugnį iki vidutinės. Kiaulienos kepsnius nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, sudėkite keptuvę ir kepkite, šaukštu apliedami riebalais iš viršaus, kol apskrus, 2–3 minutes iš kiekvienos pusės. Perkelkite į kepimo skardą, riebalus palikite keptuvėje.
Sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Supilkite obuolių sidrą, berkite druskos, pakaitinkite, kol sidras nugaruos per pusę, nuo 30 sekundžių iki 2 minučių.
Suberkite obuolius, 1 šaukštą rudojo cukraus, patroškinkite dažnai maišydami, kol obuoliai pradės karamelizuotis ir suminkštės, apie 5 minutes.
Supilkite sultinį, actą ir išmaišykite. Supilkite į indą su kiaulienos kepsniais, dėkite šaukštą sviesto, apibarstykite čiobreliais ir šalavijais.
Dėkite indą į orkaitę. Kepkite, kol kiaulienos kepsniai iškeps (pasieks 63 laipsnių temperatūrą storiausioje vietoje) maždaug 20–30 minučių.
Kiaulienos kotletus perkelkite į lėkštę, laikykite šiltai. Padažą su obuoliais supilkite į keptuvę, įdėkite 2 šaukštus sviesto ir pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sutirštės, 5–7 minutes. Išimkite čiobrelių šakeles ir apliekite padažu kepsnius.
Patiekite ir skanaukite!