Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šie sveikatai palankūs vaisiai pasižymi ne tik įspūdingu įvairių vitaminų kiekiu, bet ir gyvybiškai reikalingais antioksidantais bei skaidulomis. Taip pat, anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, juos galima naudoti ir įvairiems džemams gaminti. Jie puikiai akomponuos ne tik saldiems užkandžiams, bet ir derės prie šventinių pikantiškų mėsos patiekalų.
Įspūdingas vitamino C kiekis
Mandarinai – gardūs ir maistingi citrusiniai vaisiai, garsėjantys ryškiu skoniu ir sveikatą stiprinančiomis savybėmis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad viena iš išskirtinių jų savybių – tai įspūdingas vitamino C kiekis.
„Vienas mandarinas gali patenkinti didelę dalį vitamino C paros poreikio, stiprinti imuninę sistemą, skatinti kolageno sintezę, kad oda būtų sveika, ir būti stiprus antioksidantas.
Be vitamino C, mandarinai turi daugybę svarbių maistinių medžiagų. Jie yra vertingas vitamino A šaltinis, labai svarbus sveikam regėjimui palaikyti, juose yra daug B grupės vitaminų, pavyzdžiui, B6, tiamino ir folio rūgšties, padedančių palaikyti energijos apykaitą ir bendrą gyvybingumą. Mandarinuose taip pat gausu mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio, padedančio stiprinti širdies sveikatą, ir magnio, palaikančio įvairias fiziologines funkcijas“, – vardija dr. E. Gavelienė.
Skaidulų ir antioksidantų šaltinis
Gydytoja dietologė priduria, kad mandarinuose gausu ne tik vitaminų ir mineralų, bet ir tokių svarbių maistinių medžiagų kaip skaidulos bei antioksidantai.
„Mandarinuose esančios skaidulos gerina virškinimą: jos palaiko reguliarų tuštinimąsi, padeda palaikyti sveiką žarnyno mikrobiomą ir gali padėti kontroliuoti svorį, nes sukelia sotumo jausmą. Mandarinai yra palyginti mažai kaloringi vaisiai, kuriuose yra daug vandens, todėl jie galėtų būti sotus užkandžio pasirinkimas. Be to, mandarinuose yra daug antioksidantų, įskaitant flavonoidus ir karotinoidus. Šie junginiai atlieka svarbų vaidmenį mažinant oksidacinį stresą ir uždegimą organizme, todėl gali sumažinti lėtinių ligų riziką“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Kaip mandarinai atkeliauja iki mūsų?
Vaisių dubuo su kalnu mandarinu dažniausiai puikuojasi ant kiekvieno lietuviško šventinio stalo, tačiau nedaugelis žino visą šių vaisų kelionę iki gausaus vaišių stalo.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad toks kelias – gana ilgas, tačiau tokia mandarinų gavybos grandinė lemia, jog galime mėgautis skaniausiais šios rūšies vaisias.
„Mandarinai auginami taikant kruopštų procesą, kuris prasideda nuo tinkamų veislių atrinkimo, po to medžiai sodinami gerai drenuotoje, saulės apšviestoje dirvoje. Auginimas apima reguliarią priežiūrą, įskaitant drėkinimą, tręšimą ir kovą su kenkėjais, taip pat genėjimą, kad medžiai būtų formuojami ir optimaliai augtų vaisiai. Žydėjimas vyksta pavasarį, o sėkmingas apdulkinimas (natūralus arba padedamas) lemia vaisių formavimąsi. Derlius paprastai nuimamas rankomis, kai vaisiai būna prinokę, atsižvelgiant į tokius veiksnius kaip spalva ir skonis. Po derliaus nuėmimo mandarinai plaunami, rūšiuojami ir pakuojami prieš paskirstant juos vietos ar tarptautinėms rinkoms, taip užtikrinant, kad vartotojus pasiektų tik aukštos kokybės vaisiai“, – sako ekspertė.
Derinkite mandarinus ir prie pikantiškų patiekalų
O. Suchočeva įsitikinusi, kad mandarinai, pasižymintys universalumu ir ryškiu skoniu, gali būti įvairiai pritaikomi kulinarijoje, tad nereikėtų apsiriboti šių vaisių valgymu tik kaip pavienio užkandžio bei vertėtų praplėsti savo kasdienį valgiaraštį, įtraukiant mandarinų net ir į pagrindinius dienos patiekalus.
„Sultingi šio citrusinio vaisiaus gabaliukai puikiai tinka salotoms. Taip pat sumaniai panaudojus mandarinų sultis ir žievelę, gaunamas pikantiškas marinatas arba glajus, paįvairinantis paukštienos, jūros gėrybių ar tofu skonius. Neabejotinai mandarinai tinka pyragų bei keksiukų gamybai. Be to, mandarinų sultys yra puikus komponentas gaminant vinegretus, padažus ir kokteilius. Iš mandarinų galima gaminti gardžius varškės sūrelius ar marmeladus, kurie pasižymi rafinuotu saldumu, tinkamu tepti ant skrebučių arba įmaišyti į konditerijos gaminius“, – teigia O. Suchočeva.
Išmėginkite naminio mandarinų džemo receptą, kuris taps neatsiejamu skrebučių, sūrių, pyragaičių, mėsos patiekalų bei salotų komponentu.
Mandarinų džemas
Džemui reikės:
- 1,5 kg nuluptų mandarinų;
- 120 g mandarinų žievelės, supjaustytos griežinėliais (nebūtina);
- 700 ml mandarinų sulčių;
- 15 g malto imbiero;
- 15 ml vandens;
- 700 g granuliuoto cukraus;
- 23 g tirštinamojo uogienės mišinio su pektinu;
- 15 ml vanilės ekstrakto.
Kaip gaminti
Mandarinus susmulkinkite šakute arba sutrinkite virtuviniu kombainu.
Mandarinus, mandarinų sultis, imbierą ir vandenį suberkite į didelį puodą ir užvirinkite.
Tuo metu sumaišykite cukrų su tirštinamuoju uogienės mišiniu, kol gerai susimaišys.
Kai mandarinų mišinys užvirs, įmaišykite tirštinamąjį uogienės mišinį ir intensyviai maišykite 1–2 minutes, kad tirštinamasis uogienės mišinys ištirptų, o džemas vėl užvirtų.
Kai džemas užvirs, nukelkite nuo ugnies.
Skanaus!