Jau ne vienerius metus Lietuvos įmonėse, organizacijose ir bendruomenėse nykios lapkričio dienos pakvimpa gardžiais aromatais – žmonės skanauja ir dalinasi pačių keptais gardumynais, o Pyragų dieną surinktą finansinę paramą skiria geriems ir prasmingiems darbams.
„Be galo smagu, kad Lietuvoje auga rėmimo tradicijos ir žmonės noriai buriasi gražioms iniciatyvoms. Pyragų diena kupina geros nuotaikos ir palaikymo. Ruošti, kepti ir ragauti skanėstus su šeima, bičiuliais ar kolegomis ne tik smagu, bet ir prasminga – kiekviena akimirka ir geradarių įdėta meilė, kepant pyragus, tampa be galo reikalinga parama,“ – sako projekto „Ankstukai“ atstovė Gintarė Damidavičienė.
Lapkritis – ypatingas mėnuo mažiausiems Lietuvos kūdikiams. Mėnesio pradžioje mažylių dienos pakvimpa viltimi atkeliavus Pyragų dienai, o lapkričio 17-ąją visame pasaulyje minima Pasaulinė anksčiau gimusių naujagimių diena. Nors ankstukų kova už gyvybę – ilga ir kupina iššūkių, rudens tamsoje lapkritis įžiebia naują viltį ir primena, kad kiekvieno žmogaus palaikymas ankstukams gyvybiškai svarbus.
Į pasaulį anksčiau laiko atskubėję mažyliai dalinasi skaniais linkėjimais ilgiems rudens vakarams, kviečia kepti ir skanauti pyragus bei dalintis gerumu ir skirti paramą ankstukams.
Minkštas meduolis „pusnynuose“
8 porcijos
Meduolinis tortas, kuriam pertepti nereikės riebaus svietinio kremo. O dekorui galima naudoti ne tik imbierinius meduoliukus, bet ir makarunus (pranc. „macaron“), sausainius „Oreo“ bei įvairius pabarstukus.
Tešlai reikės:
- 400 g skysto medaus,
- 50 g sviesto,
- 2 šaukštelių prieskonių mišinio meduoliui,
- žiupsnio druskos,
- 5 kiaušinių,
- 180 g cukranendrių cukraus,
- 250 g grietinės,
- 1 šaukštelio maistinės sodos,
- 0,5 kg miltų.
Kremui reikės:
- 3 didelių kiaušinių,
- ¼ šaukštelio druskos,
- 175 g cukraus,
- 1 šaukštelio kukurūzų krakmolo,
- 1 šaukštelio baltojo vyno acto.
Dekorui reikės:
- Imbierinių meduoliukų.
Medų pakaitinkite su sviestu, prieskoniais bei druska ir palikite kiek atvėsti.
Kiaušinius su cukrumi išplakite iki standžių putų. Į juos įmaišykite pakaitintą medų, grietinę, įsijokite miltus su soda. Viską gerai išplakite ir naudodami 20 cm skersmens formą iškepkite 3 ar 4 papločius. Kepkite 180 °C orkaitėje 33–40 min. (nelygu įpiltos tešlos storis) arba kol įsmeigę į kepinio vidurį medinį iešmelį ištrauksite jį švarų.
Iškeptus meduolinius papločius atvėsinkite.
Kremui gerai nuplaukite arba karštu vandeniu perliekite kiaušinius. Atskirkite baltymus nuo trynių.
Dubenyje kiaušinių baltymus su druska išplakite iki standžių putų. Tada įberkite pusę cukraus. Plakite, kol masė taps puri ir blizgi. Tada supilkite likusį cukrų ir dar plakite, kol cukrus ištirps.
Sumaišykite krakmolą ir vyno actą. Šį mišinį supilkite į baltymus ir dar kartą viską išplakite.
Ant meduolinių papločių užtepkite po 3–4 šaukštus baltymų kremo. Sudėkite papločius vieną ant kito, lengvai paspauskite, likusiu kremu aptepkite šonus.
Pašaukite tortą į 60–70 °C orkaitę 30–40 min., kad susidarytų traškus išorinis sluoksnis
Paruoštą tortą dekoruokite meduoliukais.
Keksas su razinomis
10 porcijų
Tai keksas, kurio tešlai paruošti nereikia riebalų. Neįtikėtina, bet kepiniui drėgmės ir skonio netrūksta. Jo tekstūra puri, o drėgmės suteikia juodojoje arbatoje su bergamotėmis išbrinkusios razinos. Kekso dekorui rinkitės savo mėgstamą šokoladą – juodąjį, pienišką, baltąjį.
Reikės:
- 350 g razinų be kauliukų,
- 300 ml stiprios juodosios arbatos su bergamotėmis,
- 2 kiaušinių,
- 200 g karamelinio cukraus,
- ¼ šaukštelio druskos,
- 1 apelsino nutarkuotos žievelės,
- 250 g miltų,
- 20 g sviesto formai patepti,
- 200 g juodojo šokolado.
Razinas sietelyje perliekite verdančiu vandeniu, sukratykite į dubenėlį ir užpilkite karšta arbata, uždenkite ir palikite bent 6 val. Šį veiksmą geriau atlikti kekso kepimo išvakarėse – razinos sugers arbatą ir keksas bus drėgnesnis.
Dubenyje lengvai paplakite kiaušinius su cukrumi ir druska. Suberkite išbrinkusias razinas (jei inde dar yra nesugertos arbatos, razinas nusunkite), nutarkuotą apelsino žievelę, miltus ir viską išmaišykite.
Sviestu patepkite kepimo formos vidų, plonai užberkite ant sviesto miltų (miltų perteklių iškratykite) ir sudėkite tešlą. Formą pašaukite į 180°C karštumo orkaitę ir kepkite 1 val. arba kol įsmeigę į kepinio vidurį medinį iešmelį ištrauksite jį švarų.
Iškeptą pyragą palikite atvėsti.
Šokoladą susmulkinkite, ištirpinkite nedideliame dubenėlyje virš verdančio vandens garų. Panardinkite kekso viršų į šokoladą ir padėkite į serviravimo lėkštę.
Trupiniuotis su spanguolėmis
10 porcijų
Trupinių pyragui kepti tinka spanguolės, bruknės, taip pat ir kitokios uogos: šilauogės, vyšnios be kauliukų, susmulkintos slyvos.
Tešlai reikės:
- 250 g miltų,
- 125 g šalto sukapoto sviesto,
- žiupsnio druskos,
- 1 kiaušinio trynio,
- 80 g miltelinio cukraus.
Trupiniams reikės:
- 150 g miltų,
- 80 g šalto sukapoto sviesto,
- 100 g cukraus,
- žiupsnio druskos,
- ½ šaukštelio cinamono,
- 2–3 šaukštų šalto vandens.
Įdarui reikės:
- 6–7 šaukštų spanguolių ar kitokių raudonų uogų uogienės,
- 100 g spanguolių,
- 1 šaukšto miltelinio cukraus.
Tešlai į dubenį suberkite miltus, sumeskite sviesto gabaliukus, suberkite, druską, įmeskite trynį, suberkite miltelinį cukrų.
Viską išmaišykite ir pirštais sutrinkite iki trupinių. Šiuos trupinius suberkite į kepimo popieriumi išklotą formą (30x25 cm) ir šaukštu prispauskite prie dugno.
Trupinių masei į dubenį suberkite miltus, cukrų, druską bei cinamoną ir viską išmaišykite. Į šį mišinį sumeskite sviesto gabaliukus ir viską pirštais sutrinkite iki trupinių konsistencijos. Tada užpilkite vandenį ir išmaišykite. Ant tešlos sluoksnio formoje tolygiai paskleiskite uogienę, sumeskite uogas.
Užtrupinkite trupinių masę.
Kepkite 180–200 °C karštumo orkaitėje maždaug 40 min. Iškeptą pyragą palikite formoje atvėsti ir sutvirtėti, tada supjaustykite. Pyrago gabaliukus galima apjuosti siaura kepimo popieriaus juostele.
Daugiau apie projektą „Ankstukai“: ankstukai.lt.