Iniciatyva „4 procentai“ surinko daugiau nei 50 tūkst. parašų: kalbėsis su politikais dėl bendro sutarimo

Iniciatyva „4 procentai“, skatinanti skirti 4 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) gynybai surinko apie 51,6 tūkst. parašų, praneša organizatoriai.

Lietuvos kariuomenė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos kariuomenė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Apr 29, 2024, 12:43 PM

Kaip teigia „4 procentai“ valdybos pirmininkas Mantas Mikuckas, ši peticija jau buvo pateikta atsakingoms institucijoms.

„Vos per 23 dienas iniciatyva surinko virš 50 tūkst. kvalifikuotų parašų. Tai yra rekordinis pasiekimas per tokį laiko vienetą. Ir šį rytą peticijomis pasidalinta su atsakingomis institucijos“, – spaudos konferencijos metu žurnalistams teigė M. Mikuckas.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis tvirtina, kad nors nėra susitarta dėl galimų finansavimo šaltinių gynybai, reikalingas institucijų ir partijų sutarimas dėl strateginio tikslo – 4 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) gynybai.

„Prezidento iškėlimui tereikia 20 tūkst. parašų, čia turime 50 tūkst. parašų. Ir žmonės sako, kad sutarkime dėl strateginio tikslo“, – aiškino jis.

„Dabar įsiveliame į skaičiukų žaidimą, bet sutarkime dėl tikslo. Mūsų kaimynai lenkai turi 4 proc., tuo metu estai iš viso kalba apie 5 procentus“, – pridūrė jis.

Pasak M. Mikucko, iniciatyvos atstovai artimiausiu metu planuoja susitikti su prezidentu, Seimo ir Vyriausybės vadovais.

Jo teigimu, šių susitikimu metu bus perduoti surinkti parašai ir aptarta, kaip būtų galima įgyvendinti politinių partijų susitarimą dėl 4 proc. BVP skyrimo gynybai.

„Lūkestis, kuo greičiau inicijuoti susitikimą su institucijomis ir diskutuoti, kaip ši iniciatyva galėtų būti paversta realybe“, – tvirtino M. Mikuckas.

Vienas iš organizacijos „Blue/Yellow“ įkūrėjų Jonas Ohmanas tvirtina, kad spaudimas institucijoms, kartais vėluojančioms priimti sprendimus, yra reikalingas.

„Be jokios abejonės, ne viskas taip paprasta, kaip gal atrodo, bet ruoštis turime. Ir manau, kad valdžią turime paspausti“, – tvirtino J. Ohmanas.

„Manau, per daug apsiraminome. (...) Matau, kad padėtis Ukrainoje be galo bloga, bet su sprendimais vėluojame. Mes tarsi gyvename normalų gyvenimą savo pasaulyje“, – aiškino jis.

Iniciatyvos atstovai pritaria pelno mokesčio ir PVM didinimui, skolinimuisi

Kaip aiškina M. Mikuckas, verslas neprieštarautų pelno mokesčio didinimui ir virš 1 proc.

Tuo metu Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius teigė, kad dabar siūlomas Vyriausybės variantas yra tinkamas.

„Mes pritariame įvairiems mokesčių pasiūlymams. Kas liečia pelną, manau neapsiribotume 1 proc. punktu. Ir visa tai turi būti balansuota, kad viena verslo dalis yra stipriai apkraunama“, – sakė M. Mikuckas.

„Mes priėjome išvados, kad tai, ką pasiūlė Vyriausybė – 1 proc. pelno mokesčio plius 1 proc. nuo PVM atitinka jų pačių reikalavimus ir tai mes patvirtiname. Tai siekiant 3 proc. nuo BVP, šis siūlymas tinka“, – aiškino V. Janulevičius.

Tuo metu 4 proc. BVP skyrimą gynybos tikslams pasiekti LPK prezidentas siūlo ne vien tik lėšomis, bet verslui siunčiant darbuotojus į apmokymus, kurie būtų paruošti karo atvejui.

Anot jo, tokia sistema, veikdama kartu su komendantūromis, smarkiai prisidėtų prie Lietuvos pasiruošimo karo atvejui didinimo.

„Sutinkame savaitei, išskaidytais grafikais, siųsti darbuotojos į apmokymus. Kas kariaus, kas dirbs užnugaryje, kas bus seselę, kas bus logistikoje. Tai mums kainuoja 1,5 mlrd. eurų. Paskaičiavus, čia tampa 4,6 proc. nuo BVP. Mūsų pasiūlymai aiškūs“, – komentavo jis.

Kad Lietuvos verslas universaliai pasiryžęs didesniems mokesčiams šiuo tikslu, tvirtina ir telekomunikacijų bendrovės „Telia Lietuva“ vadovė Giedrės Kaminskaitės-Salters.

„Mes esame pasiryžę prisidėti. Ir kas yra įspūdinga, kad susivienijo didžiausi konkurentai. Pavyzdžiu, „Telia“, „Tele2“ ir „Bitė“ visi prie vieno stalo“, – aiškino ji.

Galiausiai A. Romanovskis pabrėžė, kad Lietuva gynybos tikslams galėtų skolintis. Jo teigimu, pandemijos laikotarpiu šalis pasiskolino sumas, kurios siekė 10 proc. nuo BVP. „Ir Lietuva ne tik nežlugo, bet liko laimėtoja. Tai kur problema dabar?“ – retoriškai klausė A. Romanovskis.

ELTA primena, kad krašto apsaugos finansavimas Lietuvoje šiemet sudarys 2,75 proc. nuo BVP, tačiau siekiama, kad šis dydis artimiausiais metais pasiektų bent 3 proc.

Siekdami suvienyti visuomenę ir paskatinti politikus kuo greičiau susitarti dėl 4 proc. BVP skyrimo gynybai, pilietiškai nusiteikę Lietuvos verslai ir organizacijos prieš keletą savaičių susijungė į iniciatyvą „4 procentai“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.