Neįgaliųjų teisių gynėjams – Europos Parlamento įvertinimas

Asociacijai Lietuvos neįgaliųjų forumas Europos namų salėje Vilniuje įteiktas Europos piliečio apdovanojimas. Šis prestižinis apdovanojimas kasmet skiriamas Europos Sąjungos šalių žmonėms ar organizacijoms, reikšmingai prisidėjusioms prie ES idėjų ir vertybių įgyvendinimo.

Asociacijai Lietuvos neįgaliųjų forumas įteiktas Europos piliečio apdovanojimas.<br>E.Skipario nuotr.
Asociacijai Lietuvos neįgaliųjų forumas įteiktas Europos piliečio apdovanojimas.<br>E.Skipario nuotr.
Europos piliečio apdovanojimą asociacijai Lietuvos neįgaliųjų forumas įteikė europarlamentarė, socialdemokratė V.Blinkevičiūtė.<br>E.Skipario nuotr.
Europos piliečio apdovanojimą asociacijai Lietuvos neįgaliųjų forumas įteikė europarlamentarė, socialdemokratė V.Blinkevičiūtė.<br>E.Skipario nuotr.
E.Skipario nuotr.
E.Skipario nuotr.
Susirinkusiuosius linksmino muzikantas J.Didžiulis.<br>E.Skipario nuotr.
Susirinkusiuosius linksmino muzikantas J.Didžiulis.<br>E.Skipario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Aurelija Babinskienė

Jul 11, 2015, 8:11 AM, atnaujinta Apr 5, 2018, 11:52 AM

Lietuvos neįgaliųjų forumas – didžiausia Lietuvos žmonėms su negalia atstovaujanti organizacija, vienijanti 14 nacionalinių nevyriausybinių organizacijų, t. y. apie 300 tūkst. Lietuvos žmonių su negalia ir jų šeimos narių.

Lietuvos neįgaliųjų forumo prezidentės Dovilės Juodkaitės teigimu, šis apdovanojimas asociacijai skirtas už visų neįgaliųjų organizacijų, prieš 12 metų susivienijusių į forumą, ilgametę veiklą siekiant užtikrinti pagrindines žmonių su negalia teises. „Europoje negalią turi 80 milijonų žmonių. Jie visi turi tokias pat teises į orų gyvenimą ir nediskriminavimą kaip kiti žmonės“, – sako D.Juodkaitė. Lietuvos neįgaliųjų forumas savo veikla siekia kuo geriau užtikrinti šias teises. Bene didžiausia asociacijos misija šiuo metu, pasak D.Juodkaitės, – Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencijos įgyvendinimas. Šis dokumentas apibrėžia visas neįgaliųjų gyvenimo sritis, todėl reikia siekti, kad būtų laikomasi jo nuostatų tiek kuriant teisės aktus, tiek gyvenime. „Labai svarbu, kad į neįgaliųjų reikalus būtų žiūrima iš žmogaus teisių pozicijos.

Turime suprasti, jog tai – ne vien socialiniai klausimai“, – sako Lietuvos neįgaliųjų forumo prezidentė. Jos teigimu, laukia sunkus darbas siekiant įgyvendinti ir kitus Europos Sąjungos reglamentus bei direktyvas (tiek esamas, tiek būsimas), kurios aiškiai nubrėžia gaires, kur link turime eiti siekdami oresnio neįgaliųjų gyvenimo.

D. Juodkaitė pabrėžė, kad labai svarbu keisti visuomenės požiūrį į negalią, kuo daugiau apie ją kalbėti stengiantis išsklaidyti esamus mitus ir stigmas.

Lietuvos neįgaliųjų forumą garbingam Europos Parlamento apdovanojimui nominavo europarlamentarė, socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė. Apdovanojimas įsteigtas 2008 m., bet Lietuvos neįgaliųjų forumas – pirmasis istorijoje jo laimėtojas iš Lietuvos. Iš viso minėtam apdovanojimui šiemet buvo pateikta per 100 įvairių organizacijų ir asmenų kandidatūrų iš įvairių ES valstybių. Apdovanojimai skirti 25 šalių atstovams.

Apdovanojimo ceremonijoje dalyvavo europarlamentarai Vilija Blinkevičiūtė, Zigmantas Balčytis, Seimo nariai, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Neįgaliųjų reikalų departamento atstovai, neįgaliųjų organizacijų atstovai. Susirinkusiuosius linksmino muzikantas Jurgis Didžiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.