Lietuvos aklųjų biblioteka prisistato visuomenei

Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB), siekdama sumažinti regėjimo negalią turinčių žmonių informacinę atskirtį, nuolatos vykdo įvairius projektus ir skleidžia informaciją apie bibliotekos teikiamas paslaugas. Dar 2014 metais LAB sėkmingai įgyvendino LR kultūros ministerijos remiamą projektą „Lietuvos aklųjų bibliotekos elektroninių paslaugų informacinė sklaida“.

Lietuvos aklųjų bibliotekos interaktyvusis stendas Vilniaus „Akropolyje“.<br>Ievos Juodeikienės nuotr.
Lietuvos aklųjų bibliotekos interaktyvusis stendas Vilniaus „Akropolyje“.<br>Ievos Juodeikienės nuotr.
Stende galima pasitikrinti, ar pageidaujama garsinė, Brailio rašto ar reginčiųjų rašto knyga šiuo metu yra bibliotekoje.<br>Ievos Juodeikienės nuotr.
Stende galima pasitikrinti, ar pageidaujama garsinė, Brailio rašto ar reginčiųjų rašto knyga šiuo metu yra bibliotekoje.<br>Ievos Juodeikienės nuotr.
Stende galima peržiūrėti Lietuvos aklųjų bibliotekos nuotraukų galeriją.<br>Ievos Juodeikienės nuotr.
Stende galima peržiūrėti Lietuvos aklųjų bibliotekos nuotraukų galeriją.<br>Ievos Juodeikienės nuotr.
Stende galima rasti Lietuvos aklųjų bibliotekos ir jos padalinių kontaktus.<br>Ievos Juodeikienės nuotr.
Stende galima rasti Lietuvos aklųjų bibliotekos ir jos padalinių kontaktus.<br>Ievos Juodeikienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ieva Juodeikienė

Apr 1, 2016, 11:37 AM, atnaujinta Apr 9, 2018, 9:51 AM

Vykdant projektą buvo išnuomotas interaktyvusis stendas su liečiamuoju ekranu, jis keletą mėnesių buvo eksponuojamas vietose, kuriose lankosi potencialūs bibliotekos paslaugų naudotojai – VUL Santariškių klinikų Akių ligų centre ir LSMU ligoninės Kauno klinikų Akių ligų klinikoje.

LAB paslaugų ir produktų plėtros skyriaus vedėjas Darius Tamošiūnas teigė, kad ši iniciatyva buvo itin palankiai sutikta tiek pacientų, tiek gydymo įstaigų darbuotojų. „Padidėjo LAB paslaugų matomumas, pastebimai, 13 procentų, išaugo virtualios aklųjų bibliotekos ELVIS naudotojų skaičius.“

Pastebėjusi tokio informacijos viešinimo naudą, šįkart LAB bendradarbiauja su Vilniaus „Akropoliu“. Šiame prekybos ir pramogų centre galima rasti interaktyvųjį stendą su liečiamuoju ekranu.

Naudodamiesi „Akropolyje“ įrengtu stendu lankytojai gali siųsti užklausas bibliotekos darbuotojams, pasitikrinti, ar jų pageidaujama garsinė, Brailio rašto ar reginčiųjų rašto knyga šiuo metu yra bibliotekoje (per LIBIS sistemą), tapti nauju bibliotekos naudotoju, registruotis ar prisijungti prie virtualios aklųjų bibliotekos ELVIS.

D. Tamošiūnas sako, kad interaktyviajame stende galima rasti ir kitokios naudingos informacijos. „Stende pateikta informacija ir apie mūsų partnerius – Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą, Techninės pagalbos neįgaliesiems centrą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, prekybos ir pramogų centrą „Akropolis“.“ „Akropolio“ lankytojai su stende pateikta informacija galės susipažinti iki vasaros pradžios.

Paklaustas kodėl parinkta tokia stendo vieta LAB atstovas teigė, kad „Akropolis“ pasirinktas dėl didelio jame apsilankančių žmonių srauto. Čia įrengusi stendą LAB siekia skleisti informaciją iš lūpų į lūpas ir tikisi, kad tie prekybos ir pramogų centro lankytojai, kurių akys užklius už interaktyviojo stendo, jame pateikta informacija pasidalys su tais, kuriems aktualios LAB paslaugos. „Pastebime, kad į biblioteką dažnai kreipiasi ne patys aklieji, tačiau jų artimieji, draugai, norintys pagelbėti mylimiems žmonėms.

Informacija apie LAB ypač svarbi neseniai netekusiems regos arba tiems, kuriems ji nusilpo senatvėje: šiuos asmenis galime pasiekti informuodami jų artimuosius – vaikus, anūkus. Todėl manome, kad informacijos sklaida plačiajai visuomenei yra labai svarbi. Kuo daugiau žmonių sužinos apie LAB, tuo didesnė tikimybė, kad informacija pasieks asmenis, kuriems mūsų ir mūsų partnerių paslaugos yra aktualios.“

Pasak D.Tamošiūno, šiuo metu didžioji dalis informacijos pateikiama tekstu, tačiau skelbiamos ir nuotraukos. „Stendo informaciją nuolat atnaujiname, tobuliname. Siekiame interaktyvųjį stendą „prakalbinti“ – pateikti ne tik rašytinę, bet ir garsinę informaciją, kad ji būtų prieinama ir regos negalią turintiems „Akropolio“ lankytojams. Tikimės, kad aklieji interaktyviajame stende pateiktą informaciją galės išgirsti jau netrukus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.