Naujos technologijos akliesiems – langas į pasaulį

Daugiau nei prieš metus Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje (LAB) demonstruoti trijų matmenų (3 D) technologija sukurti garsių pasaulio ir Lietuvos architektūros paminklų maketai. Aklieji galėjo liesti ir tyrinėti Tadžmahalo mauzoliejų, Didžiosios kinų sienos fragmentą, Trakų pilį, Sidnėjaus operą. Maždaug prieš dvejus metus gimė dar vienas sumanymas: nuskenuoti ir naudojant 3 D technologiją akliesiems pateikti žinomų šou pasaulio, visuomenės veikėjų veidus. Jiems sutikus, buvo nuskenuoti ir pagaminti trimačiai Lietuvoje gerai žinomų aktorių, muzikantų, žurnalistų atvaizdai, tarp jų – ir mūsų šalyje viešėjusio vieno iš kompanijos „Apple“ įkūrėjų Steve’o Wozniako veidas. Šie ir kiti maketai pagaminti įgyvendinant projektą „Jaunimas bibliotekoms“ ir perduoti Lietuvos aklųjų bibliotekai. Tiek aklieji, tiek neregių ugdymo įstaigos tokiais maketais labai domisi, todėl jie nuolat keliauja. Nuo šių metų birželio vidurio iki rugpjūčio pabaigos 3 D maketų paroda eksponuojama LAB Klaipėdos filiale. Žmonės gali liesti ir tyrinėti Romos Koliziejų, Reimso katedrą, dainininko Marijono Mikutavičiaus veidą ar bandyti nepaklysti galvos smegenų kraujagyslių brūzgynuose.

3 D spausdintuvais atspausdinti žinomų pastatų maketai.
3 D spausdintuvais atspausdinti žinomų pastatų maketai.
Prancūzijoje esančios Reimso katedros maketas.
Prancūzijoje esančios Reimso katedros maketas.
Marijaus Mikutavičiaus biusto 3 D atvaizdas.
Marijaus Mikutavičiaus biusto 3 D atvaizdas.
Chaimo Frenkelio vilos 3 D maketas. Pastate įsikūręs Šiaulių „Aušros“ muziejus.
Chaimo Frenkelio vilos 3 D maketas. Pastate įsikūręs Šiaulių „Aušros“ muziejus.
Didžiosios kinų sienos 3 D maketas.
Didžiosios kinų sienos 3 D maketas.
Smegenų 3 D maketas.
Smegenų 3 D maketas.
Sidnėjaus operos teatro Australijoje 3 D maketas.
Sidnėjaus operos teatro Australijoje 3 D maketas.
Daugiau nuotraukų (7)

Alvydas Valenta

Jul 1, 2015, 3:10 PM, atnaujinta Apr 10, 2018, 10:09 AM

LAB Klaipėdos filialo vedėja Daiva Žiemelienė: „Žmogus, paėmęs į rankas maketą, supranta, kad tai architektūros paminklas ar žmogaus veidas. Bet neregys, neturintis ir niekada neturėjęs regimųjų įspūdžių, negali pasakyti, kokio statinio maketą ar žmogaus veidą laiko rankose. Kai kurie, tyrinėdami smegenų kraujagyslių raizginį, manė, kad rankose laiko kažkokį egzotišką augalą.“ Naudojant 3 D technologiją, galima tiksliai nukopijuoti įvairių objektų maketus ar pačius objektus. Objektai gaminami specialiu spausdintuvu ant vieno medžiagos sluoksnio klojant kitą ir taip suformuojant norimą pavidalą. 3 D technologija vis plačiau taikoma įvairiose gyvenimo srityse. Reikšminga jų panaudojimo sritis – maketų, įvairių žmogų supančių formų gamyba akliesiems. Tyrinėdami realias, gamtoje egzistuojančias formas arba daugelį kartų sumažintus, bet tikslius atskirų objektų atvaizdus, niekada jų nematę žmonės pradeda tiksliau suvokti juos supantį pasaulį. Specialistai pastebi, kad, pavyzdžiui, naudojant šiuolaikines technologijas, visiškai nesudėtinga nuskenuoti gintaro gabalėlyje prieš keliolika ar keliasdešimt milijonų metų „įklimpusį“ inkliuzą, jį atspausdinti 3 D spausdintuvu ir pateikti neregiui. O prieš kelis mėnesius interneto tinklalapyje www.dailymail.co.uk buvo pranešimas, kad besilaukiančiai neregei mamai iš Brazilijos ultragarsu buvo nuskenuotas ir 3 D spausdintuvu pagamintas būsimo kūdikio atvaizdas.

Įvairūs maketai, pagaminti nebūtinai naudojant 3 D technologiją, neregiui gali turėti tiek praktinę naudą, tiek unikalią pažintinę vertę. Praktinės naudos suteikia viešųjų erdvių – autobusų ir traukinių stočių bei jų teritorijų, savivaldybių pastatų, mokymo, kultūros įstaigų maketai. Pažintinę reikšmę – jau minėti architektūros paminklų, gyvūnų maketai. Realiai sunkiai įsivaizduojama, kad neregys galėtų nuodugniai „apžiūrėti“ dramblį, žirafą, delfiną, o juo labiau – banginį ar ryklį. 3 D technologijos jam suteikia tokių galimybių. Kuo daugiau maketų bus pagaminta, tuo išsamesnį ir teisingesnį vaizdą neregys susidarys apie jį supantį pasaulį, tuo laisviau, kūrybingiau ir išradingiau galės panaudoti turimus vaizdinius.

LAB skaitmeninių paslaugų leidybos centro vadovas Zenonas Klimaitis: „Bibliotekoje turime apie penkiolika 3 D technologija pagamintų maketų ir žmonių atvaizdų. Pradžia yra, bet šito akivaizdžiai nepakanka, todėl būtų džiugu, jei jų daugėtų. Mes ir patys nuolat galvojame, kaip prasimanyti daugiau maketų, bet tam reikia papildomų lėšų, o norint jų gauti, reikia rengti specialius projektus. Jiems parengti ir įgyvendinti reikia laiko, todėl taip veržliai pradėta 3 D maketų gamyba dabar šiek tiek stabtelėjo. Būtų labai negerai, jeigu šis sumanymas galutinai išsikvėptų ir sustotų. Tai tikrai unikali galimybė pažinti žmogų supantį pasaulį tiems, kurie jo niekada nematė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.