Bėgimas, suburiantis ir jaunus, ir senus

Jau trisdešimt metų kiekvieną rudenį „Zelvos“ poilsiavietėje rengiami aklųjų ir silpnaregių rudens kroso čempionatai. Vaikams ir vyresniems nei 60 metų ‒ 3 kilometrai, visiems kitiems ‒ 7,2 km. Iš pradžių pievomis, tada ‒ mišku, plentu, posūkis ‒ finišo tiesioji, įkalnė, pakalnė, dar šimtas kitas metrų, pagaliau ‒ finišas. Bėga ir jaunas, ir senas, ir greitas, ir mėgstantis lėtesnes apsukas. Prieš tris dešimtmečius krosą organizuoti pradėjo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, vėliau estafetę perėmė Lietuvos aklųjų sporto federacija – LASF. Bėgdama aplink Zelvos ežerą, todėl šie čempionatai tarp jų dalyvių seniai yra gavę tiesiog „Zelvos“ kroso vardą. Tai masiškiausias renginys visoje aklųjų sporto istorijoje, kasmet į jį susirenka apie 400 bėgikų iš visos respublikos.

Rudens kroso čempionato silpnaregių moterų absoliučios kategorijos nugalėtoja ir prizininkės: (iš kairės į dešinę) Gluosnė Norkutė – sidabro medalis; Aušra Garunkšnytė – aukso medalis; Marolė Mankienė – bronzos medalis.<br>R.Venckutonio nuotr.
Rudens kroso čempionato silpnaregių moterų absoliučios kategorijos nugalėtoja ir prizininkės: (iš kairės į dešinę) Gluosnė Norkutė – sidabro medalis; Aušra Garunkšnytė – aukso medalis; Marolė Mankienė – bronzos medalis.<br>R.Venckutonio nuotr.
Prie starto linijos šiemet rikiavosi 370 bėgikų.<br>R.Venckutonio nuotr.
Prie starto linijos šiemet rikiavosi 370 bėgikų.<br>R.Venckutonio nuotr.
Krose dalyvavo vaikai.<br>R.Venckutonio nuotr.
Krose dalyvavo vaikai.<br>R.Venckutonio nuotr.
Ir vyresnio amžiaus sporto mylėtojai.<br>R.Venckutonio nuotr.
Ir vyresnio amžiaus sporto mylėtojai.<br>R.Venckutonio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Alvydas Valenta

2015-09-15 11:57, atnaujinta 2018-04-10 10:15

Kartu bėga vaikai ir suaugusieji, Europos, pasaulio čempionatų, parolimpinių žaidynių dalyviai ir tie, kam sportas ‒ tik maloni pramoga ar laisvalaikio užsiėmimas. Jeigu kas nors ypač nenori (tokių atsiranda labai nedaug) ar negali bėgti, distanciją gali ir praeiti. Svarbu, kad peržengęs starto liniją, pasiektum finišą. Per kiek laiko ‒ pirmas ar paskutinis ‒ jau pagal kiekvieno dalyvio fizines galimybes ir paties norą. Kaip ir kiekvienose rimtose varžybose, „Zelvos“ krose būna ir nugalėtojai, prizininkai, bet ne mažiau svarbu sveikatingumas, bendrumo jausmas bei gera nuotaika. Šiais metais rudens kroso čempionatas vyko savaitgalį, rugsėjo 12 dieną. Bėgikams padėjo, atrodo, net pati gamta: švietė saulė, malonus vėjelis džiovino prakaitą. Iš viso startavo 370 bėgikų: daugiau nei 100 vaikų ir senjorų, bėgusių 3 km, ir 264 bėgikai nuo 15 iki 60 metų, turėję įveikti 7,2 km.

Šiemet bėgikų buvo gal kiek mažiau nei anksčiau, bet dalyvavo visi 9 Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubai. Vien tik Vilniaus miesto aklųjų ir silpnaregių sporto klubas „Šaltinis“ atvežė beveik 60 žmonių. Tiek pat surinko ir kauniečių „Parolimpietis“. Gausų būrį senjorų atvežė Panevėžio sporto klubas „Šviesa“ ir Šiaulių „Perkūnas“. Pirmieji bėgikai trasą įveikė greičiau nei per 30 min. Nugalėjo Atlantos, Sidnėjaus, Atėnų parolimpinių žaidynių dalyvis ir prizininkas Kęstutis Bartkėnas iš Kauno ‒ 28 min. 58 sek., visiškai nematančių bėgikų grupėje (jos rezultatai sumuojami atskirai) greičiausias buvo taip pat kaunietis Mindaugas Dvylaitis ‒ 36 min. 28 sek. Tarp moterų greičiausia buvo vilnietė lengvaatletė Aušra Garunkšnytė 33 min. 12 sek.

Nematančių moterų grupėje greičiausia buvo taip pat daugkartinė parolimpinių žaidynių dalyvė bei prizininkė Sigita Markevičienė (Panevėžys), jos rezultatas – 38 min. 59 sek.

Kaune veikiančio aklųjų ir silpnaregių sporto klubo „Parolimpietis“ prezidentas Juozas Miliauskas pasakoja: „Mūsų klubui priklauso įvairaus amžiaus aklieji ir silpnaregiai, bet labiau orientuojamės į jaunimą, į tuos žmones, kuriuos ateityje ne kartą išvysime paties aukščiausio lygio Europos, pasaulio ar parolimpinėse žaidynėse. Klubo elitas ‒ plaukikas Edgaras Matakas, plaukikės Kristina Mačiutaitė, Viktorija Urbonaitė, lengvaatletis Modestas Grauslys. Rugpjūčio mėnesį E.Matakas dalyvavo Kroatijoje vykusiose Europos jaunimo parolimpinėse žaidynėse ir laimėjo tris sidabro medalius. Sidabro medalį iškovojo ir M.Grauslys.

Praėjusią savaitę Kauno meras Visvaldas Matijošaitis abu jaunuosius sportininkus apdovanojo specialiu prizu už nuopelnus garsinant Kauną. Pats Edgaras labai rimtai ruošiasi įvykdyti Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių normatyvą ir jose dalyvauti. K.Mačiutaitė yra daugkartinė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių moterų čempionė. Visi minėtieji sportininkai dalyvavo ir rudens krose, o E.Matakas ir M.Grauslys savo amžiaus grupėse tapo prizininkais.“

Arvydas Markevičius gyvena Panevėžyje. Savęs nelaiko profesionaliu sportininku, bet bėgioja kasdien. Arvydas neslepia, kad paskatą bėgioti jam suteikė žmona: daugkartinė parolimpinių žaidynių dalyvė ir prizininkė Sigita Markevičienė. Dabar bėgioja kiekvieną dieną drauge su Sigitos treneriu Sergejumi Sokolovu. Anot Arvydo, be kasdienio bėgimo ir mankštos jis jau neįsivaizduojąs savo gyvenimo.

„Zelvos“ krose pradėjau dalyvauti nuo 1994 metų, ‒ pasakoja Arvydas. ‒ Iš pradžių dar mačiau, kur bėgti, dabar nebematau visiškai, bet vis tiek, jei tik galiu, atvažiuoju. Žavi bendrumo jausmas, sportinė varžybų dvasia. Ar dar šiek tiek matai, ar visai nematai, išbėgi į trasą, ir kyla azartas ją įveikti, nugalėti patį save.“

Tačiau A.Markevičius nugali ne tik pats save. Jau daugybę metų jis patenka į greičiausių „Zelvos“ kroso bėgikų dešimtukus. Šie metai ‒ irgi ne išimtis: Arvydas atbėgo septintasis. Jo rezultatas ‒ tik šiek tiek daugiau nei 32 minutės.

Beveik kiekvienas kroso dalyvis pakalbintas gali papasakoti kokį linksmą ar ne visai linksmą nutikimą: būna, žmonės įbėga į dilgėles, kai šlapia, iki ausų išsimaudo purve, pargriūva, susibraižo į medžių šakas, bet nuo kroso tai neatbaido.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.