Džiugių emocijų suteikianti terapija – laipiojimas

Kaune įsikūrusiame laipiojimo klube „Miegantys drambliai“ neseniai vyko Lietuvos laipiojimo dirbtinėmis uolomis čempionatas. Su profesionaliais ir mėgėjais laipiotojais dalyvavo ir neįgalieji. Kai kuriems jų šis sportas jau tapo puikia terapija.

Laipiojimas suteikia džiugių emocijų.<br>Gretos Katinaitės nuotr.
Laipiojimas suteikia džiugių emocijų.<br>Gretos Katinaitės nuotr.
Laipiojimas suteikia džiugių emocijų.<br>Gretos Katinaitės nuotr.
Laipiojimas suteikia džiugių emocijų.<br>Gretos Katinaitės nuotr.
Laipiojimas suteikia džiugių emocijų.<br>Gretos Katinaitės nuotr.
Laipiojimas suteikia džiugių emocijų.<br>Gretos Katinaitės nuotr.
Laipiojimas suteikia džiugių emocijų.<br>Gretos Katinaitės nuotr.
Laipiojimas suteikia džiugių emocijų.<br>Gretos Katinaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Aurelija Babinskienė

Mar 19, 2016, 10:46 AM, atnaujinta Apr 10, 2018, 10:28 AM

Tai atrodė neįmanoma

Ernesta Žemaitytė – viena iš tų, kurie užsikrėtė aistra laipioti. Nors merginos kūnas dėl cerebrinio paralyžiaus gana stipriai sukaustytas, ji sunkiai vaikšto, užkopti laipiojimo centro siena ji įstengia iki pat viršaus. Žinant Ernestos fizines galimybes, tai atrodo neįtikėtina. Juk vos prieš keletą metų atrodė, kad mergina iš viso nepakils iš neįgaliojo vežimėlio.

„Kai gavau pasiūlymą, nepatikėjau savo ausimis. Atrodė visai neįmanoma, kad pajėgčiau laipioti, ir dar taip aukštai, bet nugalėjo noras bent pabandyti. Ir... pavyko, – netveria džiaugsmu Ernesta. – Tai buvo didžiulis paskatinimas siekti savo tikslų. Įsitikinau, kad nieko nėra neįmanomo, kai neišsigąsti iš anksto. Kad pajėgsiu taip laipioti, niekada nesvajojau net drąsiausiose svajonėse.“

Ernesta už galimybę išbandyti tokį netradicinį sportą, kuris yra puiki treniruotė cerebrinio paralyžiaus surakintam kūnui, dėkinga VšĮ „Miegantys drambliai“ vadovei Ingai Kupetytei-Bunevičienei. Ji patikėjo ja, paskatino pasidomėti nauja veikla, o dabar suteikia galimybę nemokamai sportuoti, kartais netgi atveža sunkiai vaikštančią merginą į laipiojimo centrą. I.Kupetytė-Bunevičienė sako, kad ją sužavėjo Ernestos noras ir užsispyrimas. Tai, kiek pastangų ji įdeda, kol įveikia laipiojimo centro sieną, pasak vadovės, galėtų būti pavyzdys kiekvienam. Tačiau džiaugsmas pasiekus viršūnę atperka sunkumus.

Laipiojimo centre „Miegantys drambliai“ nuolat lankosi apie 50 specialiųjų poreikių turinčių vaikų: mažieji ne tik turi galimybę palaipioti, jiems čia rengiami ir dailės terapijos užsiėmimai. Tai – VšĮ „Socactiva“ įgyvendinamo socialinės reabilitacijos paslaugų bendruomenėje projekto „Aš galiu laipioti“ dalis.

Moksleiviams – gera terapija

Laipiojimo centro projektų vadovės Eglės Rušinskaitės teigimu, rimčiau su neįgaliaisiais įstaiga pradėjo dirbti prieš 2–3 metus. Pirmiausia veiklas išbandė su kurčiaisiais, vėliau prisijungė fizinių ir kitokių negalių turintieji. Šiuo metu užsimezgė gražus bendradarbiavimas su Kauno Kovo 11-osios gimnazija. Šioje mokykloje tarp šiek tiek daugiau kaip 500 mokinių ugdoma ir per 100 specialiųjų poreikių turinčių vaikų, iš jų 34 turi didelių ir labai didelių specialiųjų poreikių.

Gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Laima Lukšienė sako, kad mokykla labai patenkinta bendradarbiavimu su laipiojimo centru ir tikisi kitais metais jį pratęsti. L. Lukšienės teigimu, vaikų fizinis aktyvumas yra mažas, ypač jei jie turi vienokių ar kitokių sutrikimų. Veiklos kūno kultūros pamokose paprastai būna gana monotoniškos, todėl nėra lengva vaikus paskatinti judėti. Na, o laipiojimo centre jie sportuoja labai noriai, su džiaugsmu. Pasak pavaduotojos, tokia netradicinė, su įvairiais žaidybiniais elementais fizinė veikla labai įtraukia ir suteikia gerų emocijų. Be to, ugdymas netradicinėje erdvėje visada yra skatinimas – tai praplečia vaikų akiratį, suteikia naujų kompetencijų.

„Nebūtume net pagalvoję, kad mūsų vaikai galėtų įsitraukti į tokią veiklą“, – sako L. Lukšienė ir priduria, kad kai kuriems vaikams ypač gerai sekasi laipioti. Pasak pavaduotojos, kai mokiniai, kuriems mokslai sunkiau įkandami, atranda veiklą, kuri sekasi ir teikia džiaugsmo, tai pakelia jų savivertę, motyvuoja dar labiau stengtis, o motyvacija – vienas didžiausių sėkmės faktorių.

L.Lukšienės teigimu, didelis privalumas tas, kad vaikams treniruotes veda savanoriai studentai, neretai – ir užsieniečiai. Mokiniai, bendraudami su įvairiais žmonėmis, įgauna socialinių įgūdžių, tobulina anglų kalbos žinias. Be to, jie mokosi ir kitų kompetencijų – atidžiai išklausyti instrukcijas, jų sąžiningai laikytis. Ypač tai svarbu tiems, kurie turi intelekto sutrikimų.

Atranda naujų gabumų

E.Rušinskaitė džiaugiasi, kad įvairių negalių turintieji, atėję į laipiojimo centrą, atranda naujų gabumų, kartais – ir aplinkiniams netikėtų. Pasak projektų vadovės, vienas didžiausių pasiekimų – Dauno sindromu sergantis išdrąsėjęs berniukas, kuris, atėjęs į laipiojimo centrą, nelabai pasitikėjo savo jėgomis, o dabar jau laipioja ir dalyvauja varžybose kartu su negalios neturinčiaisiais. „Reikia pamatyti vaiko reakciją, kai jam pavyksta užkopti iki pat viršaus. Jis būna nepaprastai laimingas, švyti“, – sako Eglė.

I.Kupetytė-Bunevičienė pasakoja, kad idėja įtraukti į laipiojimo veiklas neįgaliuosius kilo apsilankius užsienyje. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Ispanijoje, neįgaliųjų laipiojimas gana populiarus užsiėmimas. Tarptautinė laipiojimo sporto asociacija (IFSC) populiarina neįgaliųjų laipiojimo (angl. paraclimbing) sportą ir maždaug prieš penkerius metus netgi pradėjo organizuoti laipiojimo varžybas. Laipiojimo centro vadovė sako įkvėpimo tokiai veiklai sėmėsi ir Rumunijoje, kur neįgaliųjų laipiojimas taip pat paplitęs. Matydama, kaip akli, sunkiai vaikštantys ar intelekto negalią turintys žmonės užkopia dirbtine ola iki viršūnės, sumanė ir Lietuvoje ką nors panašaus daryti. Ir padarė. Laipiojimo centre apsilanko ir pavieniai neįgalieji, atvyksta grupelės iš Panevėžio jaunuolių dienos centro, iš Kauno neįgaliojo jaunimo centro ir kitur. Jie gali išbandyti savo jėgas nemokamai. Be to, neįgalieji įtraukiami į laipiojimo centro rengiamas stovyklas.

Salė, kurioje įsikūręs laipiojimo centras, pritaikyta neįgaliųjų poreikiams – yra liftas, pritaikyti tualetai, salėje nėra jokių bortelių, trasos pritaikomos individualiai kiekvienam laipiotojui.

Ne kiekvieno verslo tikslas – didelis pelnas

Vadovė sako norinti praplėsti neįgaliųjų galimybes – parodyti, kad jie gali daugiau, nei iš jų kartais tikimasi. „Negalia – sąlyginis dalykas. Neįgalieji daug ko negali, bet jie daug ką ir gali ir kartais mes tai nepakankamai įvertiname“, – sako Inga.

Vis dėlto laipiojimo centro vadovė prasitaria šiek tiek nusivylusi neįgaliųjų organizacijomis – jos sunkiai priima naujas veiklas, dažniausiai organizuoja uždarus, tik savo organizacijos nariams skirtus renginius. „Norėtųsi, kad neįgalieji daugiau bendrautų su kitais bendruomenės nariais, kad jų veiklos vyktų kartu su visais, kad visuomenė natūraliai priprastų prie neįgaliųjų“, – svarsto I.Kupetytė-Bunevičienė. Pasak laipiojimo centro vadovės, norisi parodyti, kad neįgalieji gali įvairiai sportuoti ir įdomiai leisti laisvalaikį.

Darbas su neįgaliaisiais – ne vienintelė socialinio pobūdžio „Miegančių dramblių“ veikla. Iniciatyva prasidėjo nuo parko festivalių, bendruomenės švenčių, kurių tikslas buvo įtraukti kuo daugiau bendruomenės narių, suvienyti juos. Tik vėliau viešosios įstaigos veiklas papildė verslas – laipiojimo centras. „Verslas gali būti labai įvairus. Vieni siekia didelio pelno, kitų tikslai visai kitokie – prisidėti prie visuomenės gerovės“, – dalijasi patirtimi I.Kupetytė-Bunevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.