Lietuvių rankose – 8 Europos čempionato medaliai

Iš Romoje, Groseto mieste, vykusio neįgaliųjų Europos lengvosios atletikos čempionato lietuviai grįžo didžiuodamiesi – jų rankose – net 8 medaliai. Tikėtina, kad po tokių pergalių pasipildys ir vykstančiųjų į rugsėjo mėnesį Rio de Žaneire vyksiančias parolimpines žaidynes gretos.

Lietuvos neįgaliųjų rinktinės sportininkai iš Europos čempionato grįžo pakiliai nusiteikę – jų rankose net 8 medaliai.<br>Aurelijos Babinskienės nuotr.
Lietuvos neįgaliųjų rinktinės sportininkai iš Europos čempionato grįžo pakiliai nusiteikę – jų rankose net 8 medaliai.<br>Aurelijos Babinskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurelija Babinskienė

Jun 20, 2016, 2:54 PM, atnaujinta Apr 10, 2018, 12:07 PM

Nieko nenustebino šiemet ypač gerą sportinę formą rodančio Mindaugo Biliaus pergalės – lengvaatletis pelnė 2 aukso medalius: disko metimo ir rutulio stūmimo rungtyse. M. Bilius pagerino pastarosios rungties Europos rekordą ir pasauliniame reitinge pakilo į pirmą vietą. 34 metų sportininkas, rutulį nustūmęs 16,07 m, savo konkurentus pralenkė beveik 3 metrais. Rungtynių komentatorius neslėpė susižavėjimo šiuo savo tikslo atkakliai siekiančiu sportininku ir nuoširdžiai pasidžiaugė, kad ant apdovanojimų pakylos F 37 klasėje (joje varžosi M. Bilius) stojo 3 Baltijos šalių atstovai: antras buvo latvis Dmitrijus Silovas, o trečias – bronzos medalį į Lietuvą parvežęs alytiškis Donatas Dundzys. Puikūs sportininkų rezultatai leidžia tikėtis, kad ir varžydamiesi su lengvaatlečiais iš viso pasaulio Rio de Žaneire lietuviai aplenks priešininkus ir iškovos medalių.

Daug vilčių teikia ir jauno lengvaatlečio Andriaus Skujos sportinis proveržis. Vos prieš 1,5 metų trenerio Deimanto Jusio pastebėtas ir tada rimčiau sportuoti pradėjęs 23-ejų kuršėniškis jau ryžtingai skina pergales: rutulio stūmimo rungtyje savo klasėje buvo pirmas. Andrius džiaugiasi pagaliau įveikęs pagrindinį priešininką vokietį Matthiasą Schulcę ir tikisi, kad ateityje jo rezultatai tik gerės. A. Skuja pelnė medalį ir ieties metimo rungtyje, tik šį kartą – bronzos, o mesdamas diską liko 7-as. Sportininkas sako rimtai besitreniruojantis 4 kartus per savaitę.

Dalis treniruočių vyksta sporto salėje Kuršėnuose, kelis kartus vyksta į Šiaulius, kur mokosi metimo technikos. Aukštas, 150 kg sveriantis sportininkas, šiemet į parolimpines žaidynes nevyks – per mažai dar varžytasi, tačiau rimtai nusitaikė į 2020 m. Tokijuje vyksiančią parolimpiadą. Žinoma, norint pretenduoti į medalį reikės dar labai daug padirbėti ir išmokti. Andrius džiaugiasi, kad sportas jau dabar suteikė įdomių patirčių, atvėrė galimybes pamatyti pasaulį.

Na, o Jonui Spudžiui būtent ieties metimo rungtis buvo sėkminga – savo klasėje jis iškovojo sidabrą. Sportininkas pasakoja pastaruoju metu buvęs traumuotas, todėl negalėjo visu pajėgumu varžytis, taigi rezultatai nebuvo patys geriausi. Vis dėlto po gero pasirodymo Europos čempionate J. Spudis dar turi vilčių patekti į parolimpinę šalies rinktinę.

Lyderiaujančių sportininkų pozicijų neužleidžia ir klaipėdietė Ramunė Adomatienė – 47 metų lengvaatletė į tolį nušoko 4 metrus 61 centimetrą ir laimėjo sidabro medalį. Daugelį metų puikius rezultatus plaukimo sporte rodantis Kęstutis Skučas pakeitė sporto šaką – šiame Europos čempionate jis varžėsi disko metimo rungtyje. Pasiektas rezultatas nenuvylė – 48 metų Lietuvos sporto universiteto docentas savo klasėje buvo trečias.

Nors kiti sportininkai medalių nepelnė, tačiau daugelis iš jų pagerino asmeninius, o kartu – ir Lietuvos rekordus. Svarbus šis čempionatas buvo pirmą kartą su šalies rinktine besivaržiusiam 20-mečiui Audriui Alzbergui – 400 metrų atstumą finale nubėgęs per 54,04 sekundės jis buvo penktas, o pusfinalyje trasą įveikęs per 54,04 sekundės pagerino asmeninį ir Lietuvos rekordą.

Šiek tiek nusivylęs savo rezultatu iš čempionato grįžo klubui „Šiaulietis“ atstovaujantis Ramūnas Verbavičius – šį kartą jam nepavyko laimėti medalių. Ieties metimo rungtyje jis buvo penktas, o po disko metimo ir rutulio stūmimo pagerino asmeninį ir Lietuvos rekordą.

Šiaulietis Mindaugas Bernotas bėgdamas 200 metrų liko 4-as, o 100 metrų – 8-as.

Viltingai startavo ir jauni sportininkai su regėjimo negalia – 20-metis Modestas Grauslys šuolio į tolį rungtyje buvo 5-as, 19-metis Juozas Eigminas – 4-as.

Europos čempionate Italijoje dalyvavo per 600 atletų iš 40 Europos šalių. Lietuviai bendroje įskaitoje liko 12-i. Po Europos čempionato į Lietuvą grįžę sportininkai apgailestauja, kad atrankos į parolimpines žaidynes sistema ne visada jiems palanki: net ir įvykdęs normatyvą, ne visada pateksi į žaidynes, jei bus daugiau taškų surinkusių sportininkų. Kita vertus, išimtiniais atvejais galima tikėtis gauti vardinį kvietimą (tokio jau sulaukė irkluotojas Augustas Navickas). Sportininkai nekantraudami laukia galutinio pakviestųjų į Rio de Žaneirą sąrašo.

Tikimasi, kad jis bus paskelbtas jau netrukus, liepos mėnesio pradžioje. Pasak Lietuvos parolimpinio komiteto prezidento Vytauto Kvietkausko, planuojama, kad Lietuvai atstovaus 14 sportininkų. V. Kvietkauskas pasidžiaugė, kad atsiranda vis naujų, perspektyvių sportininkų. Daugiausia jų „užaugina“ Šiauliuose dirbantys treneriai Deimantas Jusys ir Rimantas Plungė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.