Kalėdinėje mugėje – rankų ir širdies šiluma

Prezidentūros prieigose šurmuliuojanti nevyriausybinių organizacijų kalėdinė mugė jau tapo gražia tradicija. 7 kartą surengtame prieššventiniame renginyje dalyvavo daugiau kaip 40 nevyriausybinių organizacijų, bendruomenių, labdaros ir paramos fondų. Mugėje buvo ne tik prekiaujama įvairiais rankdarbiais, bet ir dalijamasi savanorystės patirtimi, bendruomeniškumo idėjomis.

Kalėdinės nevyriausybinių organizacijų mugės dalyviai.<br>Aldonos Milieškienės nuotr.
Kalėdinės nevyriausybinių organizacijų mugės dalyviai.<br>Aldonos Milieškienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Milieškienė

Dec 6, 2016, 2:36 PM, atnaujinta Apr 10, 2018, 3:07 PM

Daugėja žmonių, kurie padeda vieni kitiems

Kalėdinę nevyriausybinių organizacijų mugę aplankiusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasidžiaugė, kad Lietuvoje daugėja savanorystės projektų ir žmonių, kurie nori padėti vieni kitiems. Atjauta ir pagalba silpniausiesiems garsėjančio Maltos ordino, „Carito“ savanoriai vilniečius ir sostinės svečius kvietė jungtis prie jų. Sergantiems vaikams padėti ragino labdaros ir paramos fondų „Rugutė“, „Algojimas“ savanoriai, o raudonnosiai gydytojai klounai, skaidrinantys mažųjų ligoniukų nuotaiką, linksmino ir renginio dalyvius.

Džiugiai nusiteikę prie savo prekystalių kvietė ir nevyriausybinių neįgaliųjų organizacijų atstovai. Į S. Daukanto aikštę savo rankdarbius suvežė sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos, psichikos, fizinę, klausos negalią turinčiaisiais besirūpinančios organizacijos. Mugėje surinktas lėšas jos žadėjo panaudoti užimtumo projektams vykdyti, neįgaliųjų vaikų poilsiui, kelionėms organizuoti.

Žinutė neapsisprendusiesiems

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Viltis“ – nuolatinė šios mugės dalyvė. Bendrijos pirmininkė Dana Migaliova prisimena šios mugės pradžią. Prezidentas Valdas Adamkus sutrikusio intelekto vaikus su šeimos nariais iš visos Lietuvos pakviesdavo į prezidentūrą, į specialiai jiems skirtą kalėdinį renginį. Tokią džiugią šventę visi ilgai prisimindavo.

Paskui imtos rengti kalėdinės mugės. Iš pradžių jos vyko uždarame prezidentūros kiemelyje, o kelis pastaruosius metus šurmuliuoja S. Daukanto aikštėje. „Vilties“ vadovės nuomone, ši vieta vilniečiams ir sostinės svečiams patogesnė, atviresnė, judresnė, daugiau žmonių pritraukianti.

D. Migaliova pasakoja, kad kasmet kyla vis naujų minčių, kaip atkreipti visuomenės dėmesį, pristatyti negalią. Šiemet „Viltis“ nusprendė skleisti žinutę apie galimybę skirti 2 proc. pajamų mokesčio paramą žmonių su negalia socialinių poreikių prieinamumui gerinti. Mugei paruošė informacinių lapelių, kuriuos, kartu su dovanėle – dailiai supakuotais kalėdiniais saldumynais, įteikia prie jų šventinio stendo stabtelintiems mugės lankytojams. „Jeigu kyla klausimų, kam paaukoti savo 2 proc. pajamų mokesčio, – padėsim apsispręsti“, – sako D. Migaliova.

Į mugę – su dirbiniais iš Panevėžio

Panevėžio krašto žmonių su negalia sąjungos auksarankės į kalėdinę mugę atvažiuoja kasmet. Pasak organizacijos vadovės Reginos Novikienės, Kalėdos – šventė, kuriai rankdarbių mėgėjos ruošiasi labiausiai. „Turime savo patalpas, kuriose vykdome įvairias veiklas. Užimtumo būrelis – viena jų. Jį lankančios 8–9 moterys kasdien kaip į darbą renkasi, – šypsosi R. Novikienė. – Nuo 9 val. iki 14 val. vis ką nors daro, krapšto, kuria.“

Būreliui vadovaujanti Angelė Čiapienė rodo įvairiais paveikslėliais puoštus dailius maišelius. „Šiemet išmėginome dekupažo techniką ant lino, tekstilės. Gražių darbelių moterys prikūrė, žmonės noriai juos perka, – pasakoja A. Čiapienė. – Nemažai pardavėme ir šventėms skirtų burbulų.“

Vis dėlto labiausiai dėmesį traukė kalėdiniais motyvais panevėžiečių išgražinti stikliniai ąsotėliai, puodeliai, stiklinaitės. „Tapyba ant stiklo – mūsų kasdienė duona, – sako moterys. – Tai, ką šiandien matote, nepalyginsi su darbeliais prieš 5 metus, kai tik ėmėmės šio amato. Pradėjome nuo vienos spalvos. Dabar jau išmokome šešėlius tapyti, atspalvius išgauti. Jau ne atskiromis detalėmis stiklą puošiame, o vaizdą kuriame.“

Tapyba ant stiklo – gana brangus užsiėmimas. R. Novikienė sako, kad vien projektui skirtų pinigų neužtektų, moterys ir pačios prisideda. Ir už mugėse parduotus darbelius gautus pinigus naujas priemones, dažus perka. Ateinantį savaitgalį moterys dalyvaus ir Panevėžio „Cido“ arenoje vyksiančioje kalėdinėje mugėje. Šventinės eglutės puošmenomis taps ne tik spalvingi burbulai, bet ir velti obuoliukai, raudonos uogos, kitos mielos smulkmenos.

Mugių fėjos manufaktūra

Kalėdinėms mugėms Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ narės pradėjo ruoštis prieš gerą mėnesį. Du autistiškus sūnus auginanti Irena Eicher Lorka, labai kūrybinga ir išradinga asociacijos narė, atidarė tikrą kalėdinę manufaktūrą. Kiekvieną sekmadienį į ją rinkosi mamos, vaikai, kūrė kalėdines dovanėles, suvenyrus, piešė. „Kaune irgi mamos buvo susibūrusios, dirbo, viena kitą palaikė, socialiniuose tinkluose darbeliais dalijosi, – pasakojo Irena. – Tie savaitgaliai buvo lyg savotiška savitarpio pagalbos forma: ir pabendraudavome, pasišnekėdavome, ir kartu kūrėme, ko nors naujo išmokome.“

Ireną bičiulės ne be reikalo mugių fėja vadina – išmonės, idėjų jai niekada netrūksta. Ir pati moteris juokauja, kad, ko gero, ji moka viską, ką galima rankomis padaryti. „Iš močiutės išmokau, – pasakoja moteris. – Ji mezgė, nėrė, siuvinėjo, papjė mašė kaukes, kalėdinius žaislus darė. Paskui pati pradėjau domėtis. Internetas pilna idėjų.“ Irena juokauja, kad sėdėti vakare tuščiomis rankomis – nepadoru. Tiesiog susiformavo toks įprotis. „Šešerius metus praleidau namuose, vaikus auginau. Turėjau daug laiko pasidomėti naujovėmis, pasimokyti, kad turėčiau kuo užsiimti, – atvirauja Irena. – Turiu 4 berniukus. Labai norisi moteriškų dalykų. Man tie papuošalai, rankdarbystė – tai pabėgimas iš vyriško pasaulio.“

Uždirbti pinigėliai – svarbiam tikslui

Lietuvos autizmo asociacijai „Lietaus vaikai“ mugė S. Daukanto aikštėje – jau antroji. Vos prieš tris dienas „Lietaus vaikų“ narės dalyvavo KPMG Lietuva surengtoje rankdarbių fiestoje, taigi kad šios šventės stendas būtų gausus ir įvairus, teko gerokai padirbėti. Lengvučiuose debesėliuose suposi velti, siūti, megzti darbeliai, ant stalo puikavosi kalėdiniai atvirukai, vaikų piešiniai.

Autizmo asociacijos vadovė ir viena jos įkūrėjų Lina Sasnauskienė pasakoja, kad 2013 metais įkurta organizacija, prasidėjusi nuo 30 iniciatyvių narių, šiandien vienija per 300 autistiškus vaikus auginančių tėvų. Socialiniuose tinkluose su „Lietaus lašais“ bendrauja daugiau kaip 500 tėvelių.

Pasak L. Sasnauskienės, autizmo spektro sutrikimų turinčių vaikų vis daugėja. Statistikos duomenimis, apie 1 proc. populiacijos yra autistiški vaikai. Jų tėvams labai trūksta žinių apie šią ligą. „Norime atnaujinti savo interneto svetainę, nes turime sukaupę daug svarbios informacijos, ypač naudingos su šia diagnoze ką tik susidūrusiems tėvams, mokytojams, – pasakoja I. Sasnauskienė. – Taigi šiemetėse mugėse uždirbtus, suaukotus pinigėlius norime panaudoti ne tik tradiciniam vaikų poilsiui organizuoti, bet ir interneto svetainei atnaujinti.“

Kalėdinėje mugėje žavėjo ne tik dailūs rankdarbiai, bet ir juos kuriančių žmonių širdžių šiluma, nuoširdus rūpestis silpnesniaisiais, noras jiems padėti, vienijanti bendrystė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?