Keliaukime po Lietuvą be slenksčių

Kiekvienas žmogus su judėjimo negalia prieš išeidamas iš namų turi susiplanuoti visą kelionės maršrutą, bet tai nėra lengva, nes trūksta informacijos, ar vieta, į kurią norėtų keliauti, yra pritaikyta neįgaliajam. Projektą „Be slenksčių“ įgyvendinti paskatino neįgaliesiems nepalanki, ilgus metus nesikeičianti situacija. Projektu norima paskatinti žmones su negalia dažniau išeiti į viešumą ir mėgautis kelionėmis be kliūčių.

Neįgaliesiems pritaikyta Vilniaus Šv. vyskupo Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedros bazilika.<br>E. Skipario nuotr.
Neįgaliesiems pritaikyta Vilniaus Šv. vyskupo Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedros bazilika.<br>E. Skipario nuotr.
Objektų pritaikymą vertina ir patys neįgalieji.<br>E. Skipario nuotr.
Objektų pritaikymą vertina ir patys neįgalieji.<br>E. Skipario nuotr.
Žmonės su judėjimo negalia patogiai gali lankytis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose.<br>E. Skipario nuotr.
Žmonės su judėjimo negalia patogiai gali lankytis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose.<br>E. Skipario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Eglė Kulvietienė

Jul 17, 2015, 11:29 AM, atnaujinta Apr 10, 2018, 9:34 AM

Kas šiandien jau daroma, kad žmonės su negalia galėtų laisvai judėti?

Paprašėme Rasos Kavaliauskaitės, Lietuvos žmonių su negalia sąjungos prezidentės, papasakoti, kur žmonės su negalia gali rasti informaciją apie jiems prieinamus objektus.

Organizuoti šį projektą mus padrąsino estų patirtis, jų sukurta atvira ir patogi interneto svetainė, kurioje skelbiama išsami informacija apie Talino viešosios paskirties objektų prieinamumą neįgaliesiems, kliūtis, pateikiami žemėlapiai.

2011 metais Lietuvos žmonių su negalia sąjungoje buvo sukurta objektų prieinamumo neįgaliesiems įvertinimo anketa. Nuo 2013 metų sąjungoje įdarbinti keli asmenys, judantys neįgaliojo vežimėliu, kurie, pagal patvirtintą metodiką, patys įvertina objekto prieinamumą. Sąjungos darbuotojai ir patys neįgalieji patikrino per 1000 parinktų visuomeninės paskirties objektų. Padedami savanorių, neįgalieji fotografuoja ir filmuoja vietas, kur į pastatus ar kitas vietas negali patekti arba patenka labai sudėtingai.

Sukaupta informacija paskatino sukurti internetinę svetainę www.beslenksciu.lt, kurioje galima rasti interaktyvų žemėlapį su informacija apie daugiau nei 1000 objektų prieinamumą. Šioje svetainėje galima rasti žmonėms su negalia rekomenduojamų turistinių maršrutų sąrašą. Kai neįgaliesiems prieinami objektai skelbiami viešai, jie prieš išeidami iš namų gali susiplanuoti kelionės maršrutą, gali saugiai lankytis viešose vietose ir jaustis aktyvūs bei lygiaverčiai visuomenės nariai.

Šios svetainės tikslas padėti žmonėms su negalia lengviau keliauti Lietuvoje, taip pat ir skatinti žmones, atsakingus už įvairius objektus, pritaikyti pastatus neįgaliesiems. Pastatų ir viešųjų erdvių prieinamumą tikriname nuolatos, tariamės su objektų savininkais, su valdžios pareigūnais, atsakingais už šiuos objektus. Tačiau problemų dar yra, ir nemažai. Kartais trūksta geranoriško požiūrio, teigiama, kad žmonių su negalia nėra daug ir dėl jų „darkyti“ autentiškų pastatų neverta.

Būna, kad pats pastatas yra pritaikytas puikiai, bet privažiuoti iki jo savarankiškai nėra jokių galimybių, nes takai išgrįsti akmenimis ar užberti skalda, kuria judėti neįgaliojo vežimėliu yra labai sunku, trūksta pritaikytų neįgaliesiems keltuvų. Mes dirbame, kad tokių nepatogumų, kliūčių būtų kuo mažiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.