Pritaikyti lankytinus objektus – žmogiškoji ir profesinė pareiga

Kai Mantą pakviečiau aplankyti Lietuvos banko Pinigų muziejų Vilniuje, jis paklausė, ar tikrai šis pritaikytas neįgaliems žmonėms. Klausimas keltas ne tik dėl kelių laiptelių prie įėjimo, bet ir dėl judėjimo galimybės vežimėliu patalpose.

Laidos stop kadras.
Laidos stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Aš galiu

Nov 30, 2016, 11:10 AM, atnaujinta Apr 10, 2018, 9:25 AM

„Mes, neįgalūs žmonės, visas savo keliones planuojame iš anksto. Mes iš pradžių pasidomime, ar tas pastatas yra pritaikytas, ar yra galimybė į jį pakliūti, ir tada atvykstame. Juokingiausia būna, kai žmonės sako: pas mus neįgalieji nesilanko. O kodėl nesilanko? Todėl, kad aplinka nėra pritaikyta“, – sako Mantas Panavas.

Totorių gatvėje, Vilniuje, nuo 1999 metų veikiantis 300 kvadratinių metrų ploto Pinigų muziejus lankytojus supažindina su pasaulio pinigų ir bankininkystės istorija.

„Daugiausia neįgalių žmonių būna vežimėliuose, kiek jų būna, tikrai nepasakysiu, bet bent kartą per mėnesį tenka padėti. Pasitaiko silpnaregių, kurčiųjų, tačiau, žinoma, rečiau. Kartais net ekskursijas darome kurtiesiems. Aišku, būna, kad atsiveda vertėją, kuris verčia į gestų kalbą ir padeda. Teko bendrauti ir su neregiu, vedžiau ekskursiją“, – pasakoja Lietuvos banko Pinigų muziejaus vyresnysis specialistas Tomas Grėlis.

Tačiau ne visi lankytini objektai tinkamai pritaikomi žmonėms su negalia.

„Valdovų rūmuose, va, čia pritaikytas, na, o daugiau… net neįsivaizduoju kur. Būna, kad ir tie keltuvai yra, bet jie neveikia. Pasiskambini, atrodo, sako, viskas pritaikyta, viskas gerai, atvažiuoji, pasirodo, nepritaikyta. Sako, viskas gerai, atvažiuoji, o ten liftas senos statybos, jis labai siauras ir neįmanoma pakliūti į jį. Gal sveikiesiems tai yra smulkmena, bet, kol su tuo nesusiduri, tol žmonės nelabai supranta“, – mintimis dalijasi M. Panavas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.