Dienos centras „Vilties akimirka“ veiklą tęsia ir vasarą

Dienos užimtumo centras „Vilties akimirka“ ėmė veikti 2007 m., jo steigėja ‒ Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Viltis“. Tai – viena iš nedaugelio įstaigų Vilniaus mieste, dienos globos paslaugas sutrikusios raidos asmenims nepertraukiamai teikianti ir karštuoju metų laikotarpiu.

Dienos centro lankytojų vežimėliai.<br>Agnės Ilgarūbytės nuotr.
Dienos centro lankytojų vežimėliai.<br>Agnės Ilgarūbytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Agnė Ilgarūbytė

Aug 16, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Apr 9, 2018, 1:55 PM

Įstaiga teikia mišrias socialines paslaugas žmonėms su negalia ir jų artimiesiems. Kaip ir daugumoje dienos užimtumo centrų, aštuoniasdešimt procentų paslaugų finansuoja savivaldybė, likusią dalį – tėvai.

Šiuo metu centrą lanko 20 suaugusių jaunuolių. Aštuoniasdešimt procentų dienos centro klientų turi sunkią arba labai sunkią kompleksinę negalią. Su dienos užimtumo centro programos vadovu Andriumi Šleiviu susitinkame darbo dienos pabaigoje, prieš jam išlydint paskutiniuosius lankytojus.

Svarbiausia – pašaukimas

Darbuotojai centre gana pastovūs. Didžioji dauguma atėjusiųjų lieka ne metams ir ne dviem. Įdarbiname ir specialaus išsilavinimo neturinčius žmones. Juk socialinio darbuotojo padėjėjo pozicijai „popierius“ nėra reikalingas. Pats pirmas ir svarbiausias dalykas, kurio tikimės iš naujo kolektyvo nario – tai pašaukimas.

Kad ir kaip būtų, svarbiausia yra noras. Niekuomet nepasirašome sutarčių prieš tai nepasiūlę žmogui čia padirbėti savanoriškai. Savaitę ar dvi prašome ateiti po kelias valandas per dieną, tokiu būdu kandidatas pamato realią situaciją ir supranta, kur patekęs. Neslėpsiu, atvejai, kai po pirmų dviejų ar trijų apsilankymų žmonės daugiau taip ir nebepasirodo, nėra retenybė. Sutartis pildome tik tuomet, jei būsimas darbuotojas čia jaučiasi patogiai, ir aplinka, kurioje teks leisti laiką nuo pat ankstyvo ryto iki vakaro, jo negąsdina.

Vienas sunkesnių mūsų darbo dalykų ‒ moralinis nusiteikimas. Svarbu išmokti bendrauti su negalią turinčiais žmonėmis kaip su sau lygiais, nes jie yra tokie pat kaip ir mes, tik ypatingi, ir jiems reikia daugiau dėmesio nei kitiems. Didžiausios problemos, su kuriomis susiduriame, vienareikšmiškai yra psichologinės. Pats darbas ‒ įdomus ir dinamiškas, kiekvieną dieną reikia taikytis prie vis kitų situacijų, išmokti įsileisti naujus potyrius.

Užimtumo organizavimas

Dienos užimtumo centro pagrindinis tikslas ‒ integruoti neįgalų jaunuolį į mus visus supančią aplinką. Centre dirba aštuoni socialiniai darbuotojai ir jų padėjėjai, užimtumo specialistas ir psichologas. Centre įrengti keturi užimtumo kabinetai, relaksacijos ir kineziterapijos salės. Užimtumo studijose (kabinetuose) vienu metu dirba po penkis ar šešis lankytojus.

Tokiai grupei skiriami du socialiniai darbuotojai, kurie užtikrina visapusišką lankytojų priežiūrą ir užimtumą. Įstaigos darbuotojai, siūlydami lankytojams kūrybines ir darbines veiklas, siekia padėti jiems pasijusti visaverčiais visuomenės nariais. Veiklas centre skirstome į tris pagrindines kategorijas. Darbinėje veikloje daugiausia dėmesio skiriama savarankiškumui ugdyti, buitiniams įgūdžiams ir sensomotorikai lavinti, bendrauti naudojant alternatyvias komunikavimo formas, supažindinama su informacinėmis technologijomis ir įvairioms meninės veiklos rūšimis.

Laisvalaikio organizavimas – tai įvairios diskotekos, renginiai, gimtadienių šventimas, žaidimai, kitų centrų lankymas. Trečioji ir viena iš mėgstamiausių lankytojų programų – socializacija. Turime savo transportą, tad labai daug veiklų vykdome už centro ribų. Per savaitę stengiamės išvažiuoti bent jau tris kartus. Autobusėliai nėra dideli, tad vienu metu išvykti pavyksta tik penkiems ar šešiems centro lankytojams ir juos lydintiesiems. Penktadieniais turime papildomą transportą, taigi stengiamės į išvykas išleisti visus norinčiuosius. Lankomės miesto parkuose, muziejuose, kavinėse, kino teatruose, prekybos centruose.

Vasarą daugelis centro lankytojų atostogauja, tad jų sumažėja daugiau nei perpus. Liepos ir rugpjūčio mėnesių užimtumas priklauso ir nuo oro sąlygų – jei temperatūra siekia trisdešimt ar daugiau laipsnių, aktyvių užsiėmimų atsisakome ir siūlome daug pastangų nereikalaujančių veiklų, įvairias atpalaiduojančias procedūras ‒ menines, sensomotorines veiklas, relaksaciją, pasyvią mankštą. Vasarą dirbame lygiai taip, kaip ir kitais mėnesiais, stengiamės lankytojus sudominti ir užimti, nežiūrint į tai, kad jų žymiai mažiau.

Tiksliai nustatyti centro darbo laiką nėra lengva. Duris atveriame dar prieš septintą valandą ryto, o užsidarome sėkmingai į namus išlydėję paskutinius lankytojus. Tai gali būti ir penkta, ir šešta, ir aštunta valanda vakaro. Kartais nutinka taip, kad tėvai dėl vienokių ar kitokių priežasčių negali savo vaikų pasitikti namuose po darbo, todėl paprašo mūsų pagalbos pasilikti centre su jais kiek ilgiau.

Darbas pagal individualius poreikius

Senbuviai lankytojai naujuosius priima gana šiltai ir draugiškai. Dauguma jų jau yra pažįstami iš anksčiau – iš mokyklų, kuriose mokėsi, įvairių susitikimų, apsilankymų kituose centruose, stovyklose ar šventėse.

Lankytojai pas mus, kaip ir darbuotojai, pastovūs. Tik šiemet rudenį, nuo rugsėjo mėnesio, turėsime du naujus. Atvykus naujiems žmonėms, pagal specialų klausimyną pirmiausia įvertiname jų individualius poreikius. Paskui sudaromas socialinės globos planas. Kartu su tėvais išsikeliame tikslą, pagal kurį stengiamės kryptingai dirbti visus metus. Vertinti, pavyko per tą laiką jį pasiekti ar ne, sunku. Kad ir kaip būtų, net ir dalinis progresas mums – didžiulis žingsnis pirmyn. Žinoma, visuomet keliame realius, užtektinai lengvai pasiekiamus tikslus. Būna, kad laikas pratęsiamas ir iki dvejų metų.

Sudarinėdami užimtumo planus, visuomet atsižvelgiame tiek į pačių lankytojų pageidavimus, tiek į realią situaciją. Svarbu suvokti, kad su vienais galima bandyti išsikelti tam tikrus uždavinius ir tikslingai jų siekti, su kitais, deja, ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.