Ką verta žinoti kraujospūdžio problemų turintiems šunų augintojams?

Laisvalaikio leidimas kartu su keturkoju augintiniu gali reikšmingai sumažinti jo šeimininko kraujo spaudimą. Tokias išvadas padarė Merilendo universiteto mokslininkai. Tyrime dalyvavo 50 metų ir vyresni šunų šeimininkai, turintys polinkį į lengvą hipertenziją. Rezultatai parodė, kad šalia esant keturkojui augintiniui, jo šeimininko kraujo spaudimas yra žemesnis. Todėl mokslininkai padarė išvadas, kad šuns laikymas vyresnio amžiaus žmonėms gali būti veiksminga priemonė, siekiant sumažinti hipertenzijos vystymąsi.

Kraujospūdžio problemas gydo šunys,.<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio problemas gydo šunys,.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 3, 2013, 11:56 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:32 AM

„Tai pirmas toks tyrimas, kuomet buvo tiriamas įprastinėmis gyvenimo sąlygomis auginančių šunis žmonių kraujo spaudimas. Gauti rezultatai patvirtina ir papildo turimas žinias apie gydomąjį gyvūnų poveikį žmogui bei teigiamą įtaką širdies ir kraujagyslių sveikatai“, – sako Merilendo universiteto profesorė Erika Friedmann.

Skirtingai nei ankstesnių tyrimų metu, tyrimo dalyvių kraujo spaudimas tris mėnesius kasdien buvo matuojamas kas 20 minučių nedideliu, nepatogumų nesukeliančiu, prietaisu, kurį dalyviai nešiojo kasdien. Tokiu būdu atliktas tyrimas, kurio apibendrinimui buvo naudojami trijų dienų rezultatai, leido mokslininkams įvardinti, ir kokie papildomi veiksniai turi įtakos kraujo spaudimui. Tarp jų minimi fizinis aktyvumas ir nuotaika.

Rezultatai parodė, kad šuns buvimas turi įtakos mažesniam sistoliniam (didžiausias spaudimas širdies susitraukimo metu) ir diastoliniam (žemiausias spaudimas, kai širdis atsipalaiduoja) kraujospūdžiui. Mokslininkai taip pat įvertino kačių poveikį jas auginančių žmonių kraujo spaudimui. Paaiškėjo, kad vyresnio amžiaus žmonių, namuose laikančių kates, diastolinis kraujospūdis yra mažesnis, tačiau sistolinis – didesnis.

Tyrimą užsakė „Waltham“ gyvūnų mitybos centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.