Iš lipnia juosta suklijuoto kiaušinio išsirito itin reta papūga

Sakoma, kad viltis – kvailių motina, bet pasirodo, net esant pačioms beviltiškiausioms aplinkybėms verta griebtis šiaudo. Tai įrodė Naujojoje Zelandijoje įsikūrusio pelėdinių (kakapo) papūgų gelbėjimo ir išsaugojimo centro išradingi darbuotojai. Penkis kiaušinius padėjusi pelėdinės papūgos patelė, vardu Lisa, vieną jų netyčia sutraiškė, tačiau šių retų ir nykstančių paukščių specialistai padarė stebuklą.

Iš sutraiškyto ir lipniąja juosta apvynioto kiaušinio išsirito itin reta pelėdinė papūga.<br>AOP nuotr.
Iš sutraiškyto ir lipniąja juosta apvynioto kiaušinio išsirito itin reta pelėdinė papūga.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-21 13:08, atnaujinta 2018-02-15 05:45

Atsargiai atstatę sutrupintą lukštą, jie apvyniojo kiaušinį lipniąja juosta ir sutvirtino klijais. Neįtikėtina, bet iš kiaušinio išsirito pelėdinės papūgos jauniklis. Tai pirmasis šios rūšies paukščių jauniklis, išsiritęs per trejus pastaruosius metus visame pasaulyje. Be to, jis išsirito iš suskilusio kiaušino.

Kiaušinio gelbėtoja Jo Ledington teigė:  „Kiaušinio plėvinė membrana dar nebuvo pažeista, tad liko tikimybė, kad pavyks išgelbėti jauniklio gyvybę.“ Išsiritęs paukščiukas pavadintas motinos vardu – Lisa, kol paaiškės jo lytis. Šiuo metu ką tik išsiritusią Lisą neatsitraukdami prižiūri specialistai.

Pelėdinės papūgos (lot. Strigops habroptilus) – tai tik Naujojoje Zelandijoje aptinkami itin reti ir nykstantys, neskraidantys paukščiai. Dar 1950 metais jos įtrauktos į labiausiai nykstančių paukščių sąrašus. 

Šiuo metu pasaulyje yra tik 125 šios rūšies papūgos. Dar keturi kiaušiniai, kuriuos padėjo Lisa, saugomi inkubatoriuje pelėdinių papūgų išsaugojimo centre Naujojoje Zelandijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.