Žmonių pamiltos katės – klonuotos ir skraido kosmose

Žmonės myli gyvūnus. Tai įrodo faktas, kad vien Europoje kartu su šeimininkais gyvena 195 milijonai augintinių – šunų, kačių, graužikų, paukščių ir žuvyčių. Kad ir kaip to nenorėtų pripažinti šunų šeimininkai, populiariausi augintiniai yra katės, kurių Europoje net 66 milijonai, šunų – apie 60 milijonų. Tad kuo ypatingos katės, kad jas taip pamilę žmonės?

Katės pramiega du trečdalius savo gyvenimo, tad devynerių sulaukusi katė miegojo jau šešerius metus. Todėl svarbu, kad jūsų katės guolis būtų patogus.
Katės pramiega du trečdalius savo gyvenimo, tad devynerių sulaukusi katė miegojo jau šešerius metus. Todėl svarbu, kad jūsų katės guolis būtų patogus.
Visiškai juodų kačių beveik nebeliko, mat dar viduramžiais jas išnaikinti buvo įsakiusi Bažnyčia.
Visiškai juodų kačių beveik nebeliko, mat dar viduramžiais jas išnaikinti buvo įsakiusi Bažnyčia.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 25, 2015, 11:26 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 9:32 PM

Katės labai šoklios – gali pakilti net iki kosmoso. 1963 metais Prancūzija pirmoji pasaulyje išsiuntė katę į kosmosą.

Murklės, vardu Felicette, organizmo būklę atliekant kosminį eksperimentą stebėti padėjo tuo metu naudotos modernios technologijos. Laimė, katė į Žemę grįžo sveika ir gyva.

Šis bandymas dar kartą įrodė, kokios katės ištvermingos, lanksčios ir judrios. Jų gebėjimas užšokti ant šaldytuvo, įliuoksėti į medį ar be jokios baimės vaikščioti stogo atbraila tiesiog unikalus.

Juk ilgiausias atstumas, kokį katė nušoko į tolį, – 1 metras ir 82 centimetrai. Sveika, jauna, vidutinio dydžio katė gali pašokti į maždaug 2 metrų aukštį.

Katės miega du trečdalius paros. Štai čia ir yra liūdnoji kačių gyvenimo pusė, mat devynerių metų sulaukusi katė jau yra pramiegojusi šešerius savo gyvenimo metus.

Todėl svarbu, kad jūsų mylimos katės guolis būtų patogus – čia ji praleidžia daugiau nei pusę savo gyvenimo.

Kačių ir žmonių emocijos panašios.

Kačių galvos smegenų pilkoji medžiaga neįtikėtinai panaši į žmonių.

Nors jų tūris ir gebėjimai skirtingi, mokslininkai vieningai teigia, kad kačių emocijos turi daug bendro su žmonių jausmais, – jos jaučia laimę, susijaudinimą, žaismingumą, pyktį, išgyvena depresiją.

Kiekvienas kačių augintojas sutiks, kad visos tos emocijos yra tikros – ypač kai katė yra nelaiminga.

Tai patvirtins batuose palikta balutė, išdraskytas tualetinis popierius ar sudaužyti indai.

Kačių įkandimai yra pavojingi ir gali baigtis liūdnai.

Jeigu jums įkando katė, būtina kuo skubiau pasirūpinti savimi, mat tikėtina, kad kils bakterinis uždegimas, kurį teks gydyti antibiotikais.

Vien Jungtinėse Valstijose kasmet žmonėms įkanda apie 40 tūkstančių kačių!

Kaip teigė veterinarijos gydytojas Peteris Mulleris, vyresnio amžiaus žmonėms ar turintiems silpną imuninę sistemą kačių įkandimai gali būti labai pavojingi, o kai kuriais atvejais net sukelti mirtį.

Todėl jei jums įkando katė, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytojus.

Auginate puikios išvaizdos ir idealaus charakterio katę, tačiau jos dienos jau suskaičiuotos, o piniginę drasko per didelė suma pinigų?

Ne bėda! Keliasdešimt tūkstančių eurų – ir jūsų nugaišęs murklys prisikels naujame kūne.

2004 metais pasaulį išvydo pirmasis komerciniu būdu klonuotas katinas, vardu Little Nicky. Meino meškėno klonas, už kurį tuo metu šeimininkė paklojo 50 tūkstančių JAV dolerių, esą buvo neįtikėtinai panašus į savo pirmtaką.

Dauguma juodų kačių šeimininkų pastebi, kad jų augintinės turi vieną ar daugiau baltų dėmelių ant kailio. Taip yra todėl, kad viduramžiais juodos katės buvo beveik išnaikintos, nes žmonės jas siejo su juodąja magija.

Bažnyčia buvo įsakiusi sudeginti visas juodas kates, kurios esą buvo tikros velnio išperos, atsiųstos tiesiai iš pragaro. Tokiu būdu visiškai juodų kačių beveik neliko.

Manoma, kad katės dar prieš tūkstančius metų šnypšti išmoko klausydamosi gyvačių skleidžiamo garso.

Toks įprotis atsirado bandant atkartoti tą patį garsą.

Kadangi katės puikiai žinojo, kad gyvatės yra nuodingos ir pavojingos, tą patį daro norėdamos atbaidyti ir savo priešininkus.

Katės nejaučia saldumo – lygiai taip pat jo nejaučia liūtai, tigrai ir kitos didžiosios katės.

Mokslininkai mano, kad katės saldumo nejaučia dėl to, kad natūralioje gamtoje tūkstančius metų buvo tikros mėsėdės, tad užuosti augalinės kilmės angliavandenius joms nebuvo būtinybės.

Katės turi puikią klausą, kuria naudotis gali dėl neįtikėtinai gerai išvystytos anatomijos.

Murklės ausis gali judinti 180 laipsnių kampu.

Kai mes, žmonės, išgirstame garsą už nugaros, tuoj pat atsisukame, o katės pasuka ausis.

Be to, katės geba girdėti kur kas aukštesnius dažnius nei žmonės – kačių klausos aukščiausia riba – 64 kHz, o žmogaus – tik 20 kHz.

Kačių rega, kaip ir klausa, puikiai pritaikyta medžiojant naktinius gyvius. Nors katės nemato tik absoliučioje tamsoje, kad matytų taip, kaip mato žmonės, joms tereikia vos šeštadalio šviesos.

Be to, katės skiria ir spalvas – geriausiai mato raudoną, blogiau – mėlyną spalvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.