Laikote šunį? Turime jums dvi geras žinias

Jeigu svarstote, ar įsigyti šunį, padarykite tai nedvejodami. Mokslininkai pateikė net dvi puikias priežastis, kodėl verta turėti augintinį.

Vaikai, kurių namuose pirmaisiais jų gyvenimo metais, gyvena gyvūnai, yra sveikesni.<br>123rf nuotr.
Vaikai, kurių namuose pirmaisiais jų gyvenimo metais, gyvena gyvūnai, yra sveikesni.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2017, 8:09 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 6:08 AM

Naujausi tyrimai parodė, kad nuo mažens gyvenant su gyvūnais sumažėja nutukimo rizika ir rečiau pasireiškia alergijos.

Dauguma laikė šunis

Mokslininkai teigė, kad dėl šunų paprastai vaikai nuo mažumės susiduria su purvu ir bakterijomis, todėl susiformuoja geresnis jų imunitetas.

Albertos universitete, Kanadoje, atliktų tyrimų metu buvo ištirta daugiau kaip 700 kūdikių, kurių mamos pastojo tarp 2009 ir 2012 metų.

Mamų buvo paprašyta pranešti, ar antrojo arba trečiojo nėštumo trimestro metu bei tris metus po gimdymo jos laikė gyvūną namuose.

Surinkus maždaug trijų mėnesių amžiaus kūdikių fekalijų pavyzdžius buvo tirtos žarnyno mikrobiotos.

Vėliau tyrėjai palygino duomenis kūdikių, kurių mamos nėštumo metu namuose laikė gyvūnus, su tais, kurių mamos augino gyvūnus ir prieš nėštumą, ir pagimdžiusios, taip pat tais, kurių namuose nebuvo jokių gyvūnų.

Daugiau kaip pusės tirtų kūdikių namuose gyvūnai gyveno iki ir po gimdymo. Dauguma šių gyvūnų – apie 70 proc. – buvo šunys.

Bakterijų padvigubėja

Kaip rašo interneto portalas „Daily Mail“, tyrėjai išsiaiškino, kad jeigu gyvūnai gyveno su šeima mamos nėštumo metu ir po gimdymo, kūdikių žarnyne padaugėjo dviejų bakterijų kiekis labiau, nei dvigubai.

Tai – žarnyno bakterijos ruminokokai (lot. ruminococcus) ir oscillospira, sietinos su vaikystės alergijų ir nutikimo rizikos sumažėjimu.

„Šių bakterijų kiekis padvigubėja, kai namuose auginamas gyvūnas“, – paaiškino Albertos universiteto vaikų epidemiologė dr. Anita Kozyrskyj.

Anot medikės, įrodyta, kad gyvūno laikymas paveikia žarnyno mikrobiotą netiesiogiai. Iš pradžių šuo paveikia mamą, o ši – vaiką nėštumo metu ir per pirmuosius tris kūdikio gyvenimo mėnesius.

Be to, net jeigu prieš pat gimdymą atsisakoma šuns, mikrobiota būna sveika ir tai vis tiek teigiamai veikia vaiką.

Apsaugo nuo pavojingos infekcijos

Tyrimų metu taip pat pastebėta, kad laikant namuose gyvūnus galima gimdymo metu sumažinti B grupės streptokokų sukeltos infekcijos riziką.

Nuo šios infekcijos, kuri neturinčiam imuniteto naujagimiui gali sukelti plaučių uždegimą, paprastai stengiamasi apsisaugoti gimdymo metu mamai duodant antibiotikų.

Užtenka vos kelių minučių su šunimi

Ir ankstesni tyrimai parodė, kad naminiai gyvūnai yra labai naudingi žmonių sveikatai.

Keliais tyrimais įrodyta, kad su pūkuotu bičiuliu praleidus vos kelias minutes galima sumažinti nerimą, kraujospūdį. Taip pat tai gali padėti padidinti serotonino ir dopamino lygį. Šiedu neurochemikalai padeda nusiraminti ir geriau jaustis.

O Amerikos psichologų asociacijos atliktas tyrimas parodė, kad 30 procentų vyresnių nei 65 metų amžiaus žmonių, kurie laiko gyvūnus, rečiau lankosi pas gydytojus.

Farmacininkai netruks sureaguoti

Nors tyrėjai sako, kad kol kas per anksti prognozuoti, kokią reikšmę naujausi atradimai turės ateityje, daktarė A.Kozyrskyj mano, kad šuo, tarsi kokia piliulė, gali būti prevencinė priemonė nuo alergijų ir nutukimo.

„Nereikia daug aiškinti, kad farmacijos pramonės atstovai stengsis sukelti mikrobiotos papildus, panašiai, kaip buvo padaryta su probiotikais“, – sakė mokslininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.