10 mitų apie kates, kuriais žmonės vis dar tiki

Katės yra keisti gyvūnai. Kartais jos ant jūsų supyksta be jokios priežasties, kitais kartais be priežasties susimuša su šunimis.

Katės nepaprastai tvirtos, lanksčios ir dėl savo kaulų struktūros, jos gali sugebėti labai greitai valdyti savo kūną.<br>123rf nuotr.
Katės nepaprastai tvirtos, lanksčios ir dėl savo kaulų struktūros, jos gali sugebėti labai greitai valdyti savo kūną.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-17 10:59

Gana sunku jas suprasti, dar sunkiau joms įtikti. Liūdniausiai yra tai, kad apie kates yra prikurta daugybė mitų, kuriais žmonės tiki, nors jie yra visiškai klaidingi – įsitikinkite patys.

1. Katės visada nusileidžia ant kojų.

Tai netiesa. Katės nepaprastai tvirtos, lanksčios ir dėl savo kaulų struktūros, jos gali sugebėti labai greitai valdyti savo kūną.

Tačiau katės kartais būna nerangios ir išvarto daiktus. Jos gali nuo kėdės nukristi ne ant kojų. Ir net jeigu vis dėlto nusileidžia ant kojų, jos vistiek gali susižeisti.

Tad nebandykite patikrinti šio mito su savo kate, nes jai tai gali baigtis sulaužytomis galūnėmis, pataria interneto portalas „Three million dogs“.

2. Katės nekenčia vandens.

Kai kurios taip, kai kurios – ne. Yra daugybė kačių, kurios, tiesą pasakius, mėgsta maudytis ar tiesiog žaisti su vandeniu.

3. Kačių neįmanoma išdresiruoti.

Tai netiesa. Tiesą sakant, katės yra labai sumanios ir įrodė, kad gali būti puikiai dresiruojamos.

Labai veiksminga ir dabar populiaru dresiruoti kates, naudojant garsinį signalą.

4. Visos katės nekenčia šunų.

Netiesa. Dauguma kačių gali gyventi su šunimis taikiai ir, jeigu gyvūnai tinkamai supažindinami, net tapti labai gerais draugais.

5. Kačių nereikia mokyti naudotis kraiko dėžute – jos visada žino, kur tai daryti.

Tai netiesa. Nors dauguma kačių kone iškart supranta, kur atlikti gamtinius reikalus, kitoms reikia daugiau laiko, kad suprastų, kam reikalingas kačių tualetas.

6. Kačių nagų pašalinimas – tiesiog ilgalaikis nagų pritrumpinimas.

Jokiu būdu! Tai iš tiesų labai žiaurus ir nežmoniškas elgesys, kurio metu atliekama įvairių kojų dalių amputacija, sukelianti katei didelį skausmą. To niekada negalima daryti!

7. Katėms patinka pienu kvepiantys kūdikiai, todėl katės siurbia orą iš kūdikio burnos ir taip uždusina juos.

Tai netiesa. Katėms patinka miegoti šalia kūdikių dėl jų šilumos, sklindančios nuo kūno. Bet jums vis tiek reiktų likti šalia, kai katė miega netoli kūdikio, nes mažam vaikui gali būti sunku pasukti galvą, o gyvūnai būna didesni už naujagimius.

8. Jeigu laukiatės, reikia atsikratyti katės, nes susirgsite toksoplazmoze.

Tai visiškai netiesa! Net jeigu kyla taksoplazmozės pavojus, nes jūsų katė ėda žalią jau apkrėsto grobio mėsą, yra būdų apsisaugoti.

Parazitas tampa pavojingu tik po to, kai katės išmatose išbūna 1-5 dienas. Taigi, kol elgsitės pagal rekomendacijas viskas bus gerai.

Valykite katės tualetą kasdien, mūvėdami guminėmis pirštinėmis, po to nusiplaukite rankas. Nemaitinkite katės žaliu maistu. Dirbdami darže mūvėkite pirštines (jūsų katė daržu galėjo pasinaudoti kaip tualetu). Patys nevalgykite termiškai neapdoroto maisto.

9. Katės yra neprieraišios. Joms patinka vienatvė.

Tai netiesa. Nors kiekviena katė yra asmenybė, daugeliui jų patinka bendrauti su savo šeimininkais (kai kurioms net ir su kitomis gyvūnų rūšimis).

Tiesiog katės meilę išreiškia kitaip, nei šunys, bet jos vistiek yra labai mylintys gyvūnai. Jos glaustosi, gulasi ant jūsų, murkia, kai paliečiate, ir trinasi į jūsų kojas.

10. Katės turi devynis gyvenimus.

Netiesa. Šis mitas mūsų visuomenėje gali būti labai gajus, nes katės gana laimingai geba išsisukti iš pavojingų situacijų. Bet jos turi tik vieną gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.