Ypatingas Kauno būrys: atkaklūs keturkojai gelbėja gyvybes ir stabdo sukčius

Istorija apie sėkmingas Latvijoje dingusios senolės paieškas Lietuvoje garsiai nenuskambėjo. Tačiau pradingėlę suradę Kaune suburtos Baltijos kinologijos centro K-9 komandos nariai su augintiniais tai vadina dideliu pasiekimu.

A.Malik su vokiečių aviganiu Kantu, M.Gustaitis (viduryje) su belgų aviganiu Tango ir A.Elzbergas su belgų aviganiu Rusu.<br> M.Patašiaus nuotr.
A.Malik su vokiečių aviganiu Kantu, M.Gustaitis (viduryje) su belgų aviganiu Tango ir A.Elzbergas su belgų aviganiu Rusu.<br> M.Patašiaus nuotr.
K-9 komandą subūrusio kinologo V.Gustaičio (nuotr. kairėje) pėdomis pasekė ir šunis mylintis sūnus Martynas.<br>M.Patašiaus nuotr.
K-9 komandą subūrusio kinologo V.Gustaičio (nuotr. kairėje) pėdomis pasekė ir šunis mylintis sūnus Martynas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pėdsekiai ir jų šeimininkai kasdien bent kelias valandas praleidžia dresavimo aikštelėje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pėdsekiai ir jų šeimininkai kasdien bent kelias valandas praleidžia dresavimo aikštelėje.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Pėdsekiai ir jų šeimininkai kasdien bent kelias valandas praleidžia dresavimo aikštelėje.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Pėdsekiai ir jų šeimininkai kasdien bent kelias valandas praleidžia dresavimo aikštelėje.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Jul 1, 2018, 4:41 PM

„Giminaičių prašymas padėti surasti Latvijoje iš senelių slaugos namų išėjusią ir daugiau nei parą negrįžusią neįgalią garbaus amžiaus moterį buvo kiek netikėtas. Tačiau suskubome išsiųsti du kinologus su šunimis.

Po intensyvių 8 valandas trukusių paieškų moteris buvo surasta už kelių kilometrų. Ji buvo įkritusi į griovį ir pati nesugebėjo išlipti.

Teko ją iškelti“, – pasakojo K-9 grupės įkūrėjas, viešojo saugumo tarnybos pareigūnas ir kinologas Vytautas Gustaitis.

Surastos pradingėlės artimieji netruko pasigesti jos asmeninių daiktų ir net viršutinių drabužių. Juos, išmėtytus ne vieno kilometro spinduliu, šunys taip pat užuodė ir surado.

Prieš trejus metus suburtos K-9 komandos nariams, kurių šiuo metu yra apie dvi dešimtis, su šunimis dingusių žmonių paieška – įprastas dalykas.

„Vasarą miškuose pasiklysta grybautojai ir uogautojai. Tačiau kur kas dažniau mums tenka ieškoti senyvų ir neįgalių, lėtinėmis ligomis sergančių žmonių, kurie išeina iš namų ar slaugos įstaigos, pamiršta, kur gyvena, ir dingsta.

Kartais dingusįjį pavyksta surasti labai greitai, o yra buvę, kad paieška užtrunka kelias paras. Tuomet dirbame pamainomis, kad darbas nenutrūktų“, – tvirtino K-9 komandos narys, šunų dresavimo instruktorius Martynas Gustaitis.

Jis prie komandos nuo pirmųjų dienų prisidėjo su šiuo metu šešerių metų sulaukusiu belgų aviganių veislės šunimi Tango. Nuo keturių mėnesių dresuojamas keturkojis – puikus pėdsekys, ne kartą dalyvavęs stambių ir smulkių daiktų bei žmonių paieškose, saugojimo ir sulaikymo operacijose.

Vienija bendras tikslas

Daugiau nei prieš pusmetį K-9 komandos nariu tapo ir M.Gustaičio bičiulis, buvęs bendraklasis Andrius Elzbergas su ketverių su puse metų belgų aviganiu Rusu. Vaikinas dirba informacinių technologijų srityje. K-9 grupėje jis dalyvauja kaip savanoris, mat kinologija – jo aistra.

„Ruso tėvai – Nyderlandų specialiųjų tarnybų šunys, dalyvaujantys antiteroristinėse operacijose. Todėl šis keturkojis taip pat puikiai geba susikoncentruoti atlikdamas net labai sudėtingas užduotis“, – kalbėjo A.Elzbergas.

Ilgametę kinologijos patirtį turinčio V.Gustaičio, kuriam kilo idėja į K-9 komandą suburti bendraminčius, norinčius drauge su augintiniais užsiimti įdomia ir žmonėms naudinga veikla, grupėje dalyvauja ne tik patyrę kinologijos specialistai, instruktoriai, šunų vedliai.

„Tarp mūsų yra teisininkų, pareigūnų, sportininkų, inžinierių, grožio specialistų, studentų. Visus vienija bendras pomėgis – kinologija.

Nuolat mokomės, treniruojamės ir mes, ir mūsų augintiniai“, – sakė V.Gustaitis.

K-9 komandos sudėtyje daugiausia belgų ir vokiečių aviganių. Be jų, yra labradorų, Sibiro haskių, malamutų, Džeko Raselo terjerų, borderkolių. Kiekvienos veislės šuns specializacija skirtinga – vieni dirba nosimi, kiti – dantimis, treti atlieka kaniterapijos (sveikatinimo) funkciją.

Keturkojai ieško skenduolių

Žmonių paieškose dalyvaujančių K-9 komandos kinologų teigimu, didžiausia laimė, kai pavyksta rasti gyvą žmogų, ypač vaikus. Tuomet nesvarbu, kiek teko įdėti jėgų ir pastangų. Tačiau realybė tokia, kad tenka ieškoti ir žmonių lavonų.

V.Gustaičio teigimu, kai paskęsta žmogus, įprastai kviečiami ugniagesių gelbėtojų narai. Jie ne vieną valandą praleidžia po vandeniu ieškodami paskendusio žmogaus kūno. Tačiau neretai telkinio vanduo būna neskaidrus ir tai apsunkina paiešką.

„Keli mūsų kinologai yra baigę mokymus Nyderlandų Karalystės specialiosiose policijos pajėgose, stažavęsi Prancūzijoje, kur kartu su specialiųjų pajėgų kinologais dalyvavo tarnybinių šunų mokymuose, skirtuose ieškoti žmonių kūnų sausumoje ir po vandeniu. Jų keturkojai dėl ypatingo parengimo geba greitai ir tiksliai nustatyti, kur nuskendo žmogus“, – pasakojo V.Gustaitis.

Cigarečių siuntą slėpė sofoje

K-9 komandos narių šunims ne kartą yra tekę ieškoti ir tabako, psichotropinių medžiagų, alkoholio, sprogstamųjų medžiagų, įvairių draudžiamų daiktų.

„Iš Lietuvoje gyvenančių giminaičių ar draugų perduotus gabenti krovinius, skirtus po pasaulį išsibarsčiusiems mūsų tautiečiams, vežantys vairuotojai neretai turi problemų pasienyje.

Muitinės ar policijos pareigūnams patikrinus krovinius paaiškėja, kad pakuotėse yra įvairių nelegaliai gabenamų daiktų.

Kai prieš išvykstant į užsienį krovinį, net neišpakuotą, apuosto šuo, vežėjai gali būti dėl jo ramūs“, – kalbėjo M.Gustaitis.

Vyras pasakojo, kad visai neseniai jo šuo aptiko didelę cigarečių siuntą, kuri buvo paslėpta neva visiškai naujoje supakuotoje sofoje, skirtoje pristatyti į Didžiąją Britaniją. Matyt, vežėjams dėl krovinio kilo įtarimas, todėl jie paprašė kinologų pagalbos.

K-9 komandos šunys kviečiami ir apieškoti patalpų, transporto priemonių.

„Mes su Rusu ir kitais mūsų komandos nariais dažniausiai esame kviečiami saugoti renginių, objektų, kartais pabūti apsauga žmonėms.

Neseniai buvo kiek neįprastas atvejis, kai buvome paprašyti pasaugoti vienuose laidojimo namuose pašarvoto žmogaus artimuosius. Jie nenorėjo, kad atsisveikinant su mirusiuoju būtų svetimų žmonių“, – sakė A.Elzbergas.

Ieškojo po griuvėsiais atsidūrusių žmonių

K-9 komandos nariai M.Gustaitis su Tango ir A.Elzbergas su Rusu Austrijoje, Alpių kalnuose, šių metų gegužę patyrė, ką reiškia ieškoti įvykus stichinei ar kitokiai nelaimei po griuvėsiais atsidūrusių žmonių.

Nors iš tiesų tai buvo gelbėjimo tarnybų pratybos „2018 Austria ModEX“, jų naudą K-9 komandos nariai įvardijo kaip labai didelę patirtį.

„Į pratybas iš Lietuvos vyko profesionalių gelbėtojų komanda. Su kolega sužinojome apie šį projektą ir sumanėme prisidėti su savo šunimis. Pratybų užduotys buvo maksimaliai priartintos prie realybės. Tai buvo puiki proga mokytis ir mums, ir keturkojams. Ieškojome dingusių žmonių, šunys juos surado, tiksliai nurodė buvimo vietą“, – pasakojo M.Gustaitis.

Kinologo teigimu, ir Kaune netrūksta visokių griuvėsių, tačiau tokių vietų, kokių pamatė būdami pratybose, kinologai saugioms treniruotėms neturi.

Šį mėnesį K-9 biatlono komanda, kurią sudarė A.Elzbergas, M.Gustaitis ir Andželika Malik, dalyvavo tarptautinėse biatlono su šunimis varžybose Vokietijoje, NATO karinių oro pajėgų bazėje. 8,5 kilometro bėgime su įvairiomis sudėtingomis rungtimis ši grupė buvo ketvirta iš 12 komandų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.