Po grėsminga bulmastifų išore slepiasi smalsus ir draugiškas charakteris

Šiuolaikiniai bulmastifai dažnai mėgsta užšokti ant žmonių, todėl, jei norite nuo tokio įpročio atpratinti, teks mokyti nuo mažens, sako bulmastifų veisėja Gražina Chmelevskaja.

Bulmastifai: grėsminga išorė slepia smalsų ir draugišką charakterį.<br>123rf nuotr.
Bulmastifai: grėsminga išorė slepia smalsų ir draugišką charakterį.<br>123rf nuotr.
Bulmastifai: grėsminga išorė slepia smalsų ir draugišką charakterį.<br>123rf nuotr.
Bulmastifai: grėsminga išorė slepia smalsų ir draugišką charakterį.<br>123rf nuotr.
Bulmastifai: grėsminga išorė slepia smalsų ir draugišką charakterį.<br>123rf nuotr.
Bulmastifai: grėsminga išorė slepia smalsų ir draugišką charakterį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

LRT TELEVIZIJOS laida „Mūsų gyvūnai“, LRT.lt

Oct 14, 2018, 4:21 PM

Pasak jos, dideli ir sunkūs šios veislės keturkojai savo išvaizda dažnai atbaido žmones, tačiau išsigąsti neverta – jie puikiai sutaria su tais, kurie nekelia grėsmės jų šeimininkams.

Tiesa, priduria ji, bėgti nuo lengvai pargriauti galinčių bulmastifų taip pat nevertėtų.

Penkių savaičių bulmastifų šuniukai dar kiek nerangūs, bet jau mėgina žaisti, ieško žmonių draugijos. Tokius mažylius jau būtina pradėti socializuoti – supažindinti su įvairiais žmonėmis, garsais, transporto priemonėmis ir kita aplinka.

Garsi bulmastifų veisėja G. Chmelevskaja tvirtina, kad tiems, kurie svajoja apie mastifą, būtina žinoti, kad laiko reikia skirti daug. Nors bulmastifai – dideli, grėsmingos išvaizdos šunys, tinkamai augindami galite turėti puikius draugus.

„Ši veislė man patinka dėl savo išvaizdos, dėl to, kad jie galingi, protingi šunys. Beveik 15 metų bulmastifai gyvena su mumis, ir niekada nekilo abejonės dėl veislės pasirinkimo,“ – sako Europos ir pasaulio čempionatų nugalėtojų bulmastifų veisėja G. Chmelevskaja.

Bulmastifai išveisti devynioliktojo amžiaus viduryje iš senųjų anglų mastifų ir buldogų. Tokie šunys padėdavo saugoti turtuolių žemėse besiganiusius laukinius medžiojamus žvėris nuo brakonierių. Net naktį jie suuosdavo ir pėdsakais pasivydavo įsibrovėlius, kuriuos parversdavo ant žemės ir saugodavo, kol ateis šeimininkas, nes anuomet už brakonieriavimą grėsė kartuvės.

Šiuolaikiniai bulmastifai taip pat dažnai mėgsta užšokti ant žmonių, todėl, jei norite nuo tokio įpročio atpratinti, teks mokyti nuo mažens, sako veisėjai.

Bulmastifo šeimininkas turi būti tvirtas, sugebėti nulaikyti besiveržiantį šunį. Šios veislės šunys sveria iki 59 kg, patinų ūgis ties ketera gali siekti net 69 cm. Kalytės kiek mažesnės ir lengvesnės.

Yra kelių tipų bulmastifai – vieni stambesni, sunkesni, kiti – smulkesni. G. Chmelevskaja, kurios bulmastifai laimi apdovanojimus ir specializuotose pasaulinėse bulmastifų parodose, tvirtina, kad jos šunys laimi ne tik dėl pasirinkto tipo, bet ir dėl ypač gero šunų temperamento.

„Teisėjams labai patinka, kai ringe mūsų šunys vizgina uodegas, yra gerai nusiteikę, puikiai juda. Jie tikri linksmuoliai“, – pasakoja G. Chmelevskaja.

Pasak veisėjos, pasiekti gerų rezultatų padeda bendradarbiavimas su trenere ir veisėja Elina Borisova. Ji atvyksta dresuoti šunų, ruošia juos parodai, demonstruoja parodų ringuose.

G. Chmelevskajai padeda ir jos dukra Evelina. Būtent Evelinos dėka šioje šeimoje ir atsirado bulmastifai – pirmasis jai buvo nupirktas 13-ojo gimtadienio proga.

Pašaras ir tinkamai parinktas fizinis krūvis – labai svarbūs auginant bulmastifą. G. Chmelevskaja atskleidžia, kaip užauginti kuo geresnį tokios veislės šuniuką: „Patariu, kad namuose, kur vaikščios bulmastifo šuniukas, nebūtų slidžių grindų. Jas būtina uždengti.“

Veisėja taip pat rekomenduoja vedžioti šuniuką įvairiais paviršiais – vieniems tinka tvirta danga, pavyzdžiui, trinkelės, o kitus teks vedžioti žvyru. Be to, raumenis padeda stiprinti plaukimas. Paaugę šunys, gali pabėgioti ir šalia dviračio, tačiau tai rekomenduojama ne visiems.

Mityba bulmastifams labai svarbi. Pasak Gražinos, per didelis baltymų kiekis šuniukui gali sukelti alerginių reakcijų. Ji savo šunis šeria specialiu sausu ėdalu bei racioną papildo šviežia mėsa.

Pasak G. Chmelevskajos, bulmastifai puikiai saugo teritoriją – įspėja, jei kas prisiartina. Kai šeimininkas supažindina atėjūną su šunimis, svečias tampa draugu ir bulmastifai į jį reaguoja teigiamai.

Bulmastifui reikia žmogaus, todėl geriausiai jis jausis gyvendamas name. Pasak G. Chmelevskajos, nemažai žmonių, pirkusių iš jos šuniukus, juos augina ir butuose, tačiau skiria daug laiko užsiėmimas lauke.

„Gerai išsilakstęs šis šuo užima tiek vietos, kiek jam reikia – guli ramiai ir miega, jo namuose tada beveik nesijaučia,“ – pasakoja veisėja.

G. Chmelevskaja žino atvejų, kai bulmastifus žmonės laikė uždarytus. Su tokiais šunimis sunku susitvarkyti, taip pažeidžiama jų psichika. Pasak G. Chmelevskajos, bulmastifai, ypač tinkamai auginami – nuostabūs, protingi, sumanūs keturkojai. Tam, kad galėtumėte suvaldyti tokį šunį, jį tiesiog privalu dresuoti.

Būtina žinoti, kad bulmastifai seilėjasi. Jeigu neduosite kąsnelių nuo stalo, seilėsis mažiau. Šie šunys turi raukšlėtus snukius – raukšles, ypač vasarą, reikia prižiūrėti, pavalyti. Bulmastifai gyvena 8-14 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.