Kauniečio namuose – pribloškęs radinys: augino daugybę egzotiškų vorų

Egzotiškus vorus legaliai pardavinėjantys kauniečiai neapsikentę kreipėsi į aplinkosaugininkus išvydę pogrindžio konkurento iš Garliavos (Kauno r.) skelbimą – pastarasis tokių pat rūšių gyvūnus siūlė įsigyti už penkiskart mažesnę kainą.

Šiais vorais iš Pietų Amerikos ir Azijos nelegaliai prekiavęs Garliavos gyventojas savo namuose yra sukaupęs įspūdingą egzotiškos faunos kolekciją.<br>Gamtosaugininkų nuotr.
Šiais vorais iš Pietų Amerikos ir Azijos nelegaliai prekiavęs Garliavos gyventojas savo namuose yra sukaupęs įspūdingą egzotiškos faunos kolekciją.<br>Gamtosaugininkų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 18, 2018, 7:39 AM

Pirkėjais prisistatę Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos (GGAI) atstovai garliaviškio namuose pasijuto tarsi nedideliame zoologijos sode.

40 metų garliaviškis yra sukaupęs įspūdingą faunos kolekciją. Pirmame daugiabučio aukšte S.Lozoraičio gatvėje gyvenantis vyras turi daug vorų, besiveisiančių Azijoje ir Pietų Amerikoje, didelius akvariumus su retomis žuvimis.

Nuodingi ir reti gyviai

Leidimo prekiauti laukiniais gyvūnais neturintis vyriškis už tris vorų šeimai priklausančius tarantulus paprašė po 10–12 eurų, o legalūs pardavėjai juos siūlo už 70–75 eurus.

Skelbime jis nurodė parduodantis devynis skirtingų rūšių vorus, tačiau tariamiems klientams pareiškė turintis tik tarantulus.

Vienas jų, iš Brazilijos kilęs voras paukštėda Lasiodora parahybana, gali užaugti net iki 20–25 centimetrų. Tiesa, dabar jis dar jauniklis.

Antras tarantulas Poecilotheria vittata yra kilęs iš Šri Lankos. Tai itin retas voras, įtrauktas į Tarptautinės gamtos išsaugojimo organizacijos raudonąjį sąrašą.

Trečias parduodamas voras – Psalmopoeus cambridgei – nuodingas tarantulas, kilęs iš Trinidado.

Visų vorų neatėmė

Inspektoriams atskleidus kortas pardavėjas juos išvarė lauk, nes tai – jo privati valda. Gamtos sergėtojai būdami už durų iškvietė policiją, bet atvėsęs šeimininkas paprašė atšaukti ekipažą.

Kauno GGAI viršininko Dariaus Jurevičiaus teigimu, vorų augintojas gražiuoju įsileido aplinkosaugininkus ir papasakojo, kaip įsigijo egzotiškus tarantulus.

Garliaviškis tvirtino užsisakęs vorų iš Lenkijos, tačiau gavęs siuntinį su 15 gyvių pagalvojo, kad tiek tarantulų jam per daug.

Manoma, kad dalį tarantulų vyriškis jau buvo suspėjęs parduoti.

Gamtininkai vyriškio namuose aptiko dar šešis didelius vorus, laikomus skirtinguose akvariumuose. Tačiau jie nebuvo atimti, nes šeimininkas juos buvo įsigijęs anksčiau ir laikė savo poreikiams.

Perdavė Zoologijos sodui

Konfiskuoti tik trys vorai, kuriuos jis mėgino realizuoti neturėdamas leidimo prekiauti.

Visi tarantulai jau yra perduoti Kaune įsikūrusiam Zoologijos sodui.

Už nelegalią prekybą laukiniais gyvūnais numatytos administracinės baudos nuo 30 iki 300 eurų.

Privačioje įmonėje dirbantis garliaviškis anksčiau baustas nebuvo ir prisipažino padaręs pažeidimą, todėl jam paskirta pusė minimalios baudos.

Anksčiau gamtosaugininkams nelegalus vorų prekeivis nebuvo įkliuvęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.