Kauno senbernarės Bitės garbei – didžiausias šalyje šuns paminklas už 25 tūkst. eurų

Kaune iškils paminklas garsiam šio miesto keturkojui senbernarei Bitei, kuri buvo puikiai pažįstama Žaliakalnio ir aplinkinių rajonų gyventojams. Bronzinės skulptūros kaina siekia 25 tūkst. eurų.

Dvylika metų su senbernare Bite nesiskyręs A.Bakas dabar nusprendė jai pastatyti paminklą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dvylika metų su senbernare Bite nesiskyręs A.Bakas dabar nusprendė jai pastatyti paminklą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauniečio skulptoriaus L.Šiupšinsko bronzinis kūrinys, skirtas šuns garbei, svers 120 kilogramų.
Kauniečio skulptoriaus L.Šiupšinsko bronzinis kūrinys, skirtas šuns garbei, svers 120 kilogramų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-04-11 11:42, atnaujinta 2019-04-11 13:20

„Šis gyvūnas man labai brangus, tad norėjau įamžinti jo atminimą“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo buvęs senbernarės šeimininkas 68 metų kaunietis Algimantas Bakas.

Dabar vyksta baigiamieji liejimo darbai.

Natūralaus dydžio, maždaug metro aukščio paminklas bus atidengtas gegužės 31-ąją – dieną, kai Bitė ir išvydo, ir paliko šį pasaulį.

Širdies ligos pakirsta senbernarė gyveno lygiai 12 metų.

Skulptoriaus Luko Šiupšinsko teigimu, bronzinis kūrinys svers 120 kilogramų. Lėšų skyrė savivaldybė, šiek tiek prisidėjo privatūs rėmėjai. Tai veikiausiai pirma tokia didelė skulptūra, iškilsianti šuns garbei.

A.Bakas norėjo, kad skulptūra stovėtų Kauno centre, bet galiausiai su miesto valdžia buvo susitarta dėl kitos vietos – Žaliakalnio turgavietės, kurioje Bitė buvo itin dažnas svečias, lankydavosi ten viena ir su netoliese gyvenančiu šeimininku.

Dantyse pirkinių krepšelį nešdavęs gyvūnas iš tolo sukeldavo turguje ir parduotuvėse dirbančių žmonių šypsenas, praeiviai su ja fotografuodavosi, keldavo nuotraukas į socialinius tinklus. Bitei ypač patikdavo vaikų dėmesys.

Vienišam siuvimo mašinų meistrui A.Bakui augintinė buvo tarsi šeimos narė – jie beveik nesiskirdavo.

Ukrainietė menininkė Elena Andrijevskaja iš pradžių siūlė šalia Bitės pastatyti ir dviejų vaikų skulptūras, tačiau paskui nusprendė, kad geriau būtų, jei keturkojė stovėtų viena, dantyse laikydama krepšelį.

Šeimininkas ketino parduoti dalį jam priklausančio namo Marijampolėje ir už gautus pinigus pastatyti paminklą šuniui, bet to neprireikė – finansuoti neįprastą idėją sutiko savivaldybė.

A.Bakas pasakojo, kad įsigijus Bitę jo gyvenimas tapo šviesesnis: „Jos elgesys, meilumas ir supratingumas išblaškydavo niūrias mintis. Ji visada skleisdavo gerą nuotaiką.“

Augintinė stebino savo gebėjimais – šeimininkas ją buvo išmokęs atnešti malkų, kitų daiktų, netgi nunešti ir padėti prie konteinerių šiukšlių maišus taip, kad jie neišbyrėtų.

Bitė stulbino ir motiniškais instinktais – kartą eidamas su ja į Žaliakalnio turgų šeimininkas išvydo prie konteinerio paliktą kačiuką.

Senbernarė inkšdama ėmė laižyti jam snukutį, lyg ragindama paimti jį namus, – A.Bakas negalėjo atsispirti tokiam prašymui.

25 000

Tiek eurų kainuos paminklas senbernarei Bitei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.