Vietoj katino įsigijo laukinį žvėrį: guli aukštai spintoje ir terorizuoja šeimininkus

Posakis „pirko katę maiše“ išsipildė vienam vilniečiui. Net tris tūkstančius eurų paklojęs vyras tikėjosi, kad įsigijo Bengalijos katiną, tačiau, kaip pats sako, nusipirko laukinį žvėrį.

Kauno rajone įsigytas katinas dažniausiai laiką leidžia spintoje. Prie jo per pusmetį dar niekas nebuvo prisilietęs.
Kauno rajone įsigytas katinas dažniausiai laiką leidžia spintoje. Prie jo per pusmetį dar niekas nebuvo prisilietęs.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 17, 2019, 10:28 AM, atnaujinta Jun 17, 2019, 10:48 AM

Naujo augintinio įkaitais tapo visa šeima – šeimininkas agresyvaus gyvūno į rankas paimti negali, vaikų prie katino irgi neprileidžia. Pardavėjai katino atgal nepriima, o policija ir aplinkosaugininkai vyro skundus ignoruoja.

Vilnietis Donatas augintinį įsigijo prieš pusmetį, bet nė karto nelaikė rankose. Agresyvus gyvūnas bijo ir sėdi spintoje.

Pirkinio net neapžiūrėjo

Donatas ieškojo Bengalijos katino. Patikusį gyvūną rado pas veisėjus Neveronyse (Kauno r.). Už jį sumokėjo 3 tūkstančius eurų.

„Man į lauką buvo išneštas į dėžę įdėtas didelis katinas, norėjau pažiūrėti, bet neleido. Sakė, kad gali pabėgti lauke, ir panašiai. Jau važiuodamas mašinoje išsiaiškinau, kad katinas ne tas, kurį pirkau.

Važiavau atgal, skambinau veisėjai, bet ji man pagrasino, kad iškvies policiją, jei įvažiuosiu į jos kiemą“, – pirmą pažintį su įsigytu katinu prisiminė vilnietis.

Dokumentų taip ir nesulaukė

Vilnietis negavo ir katino dokumentų, kuriuos pardavėjai žadėjo atiduoti vėliau. Esą buvo apgautas ir dėl gyvūno amžiaus.

Katiną vilniečiui pardavę veislyno savininkai sakė, kad Bengalijos kačių net neveisia.

Esą Lumo – jų pačių buvęs augintinis, ir po skyrybų sutuoktiniai nusprendė gyvūną parduoti.

„Jis žinojo, ką perka, ir patikrino, ką perka. Tai nebuvo katė maiše. Niekas nuo jo nieko neslėpė. Aš nesumelavau, bet suklydau dėl amžiaus. Net išsaugojau žinutes, kuriose jam rašiau, kad šis gyvūnas neturi dokumentų“, – žurnalistams sakė katino pardavėja.

Policija tyrimo nepradėjo

Negalėdamas gyvūno grąžinti gražiuoju Donatas kreipėsi į policiją, vėliau į prokurorus, tačiau tyrimas buvo nutrauktas.

„Gegužės 17 dieną priimtas sprendimas nepradėti ikiteisminio tyrimo.

Situaciją dėl katino pirkimo turėtų aiškintis Vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Žinoma, prieš tai ji turi sulaukti skundo“, – sakė Kauno prokuratūros atstovė Izabelė Bočkienė.

„Kiekviena veislė turi būdingus bruožus. Tam tikrų veislių gyvūnai nemėgsta būti glaudžiami, glostomi.

Kiekvienu atveju tokios aplinkybės yra nustatomos atskirai. Negalima iš anksto pasakyti, kad gyvūnas yra ar nėra tam tikros veislės. Tas faktas nustatomas tyrimo metu“, – sakė Vartojimo prekių skyriaus vedėja Rasa Pupienienė.

Augintinio labai bijo

Kol nenustatyta, kas šioje istorijoje teisus, katinas Lumo kambaryje šeimininkauja vienas. Nejaukiai namuose jaučiasi ir šuo Mimoza.

Anot šeimininkų, namuose šuo laisvai lakstyti gali tiktai tada, kai katinas guli aukštai spintoje.

„Ėda vištų šlauneles, mažus viščiukus, žiurkes. Paduodi, jis urzgia ir plėšia. Seniau buvo pusės kambario voljeras, jame atsirado skylės. Viskas buvo užtverta, nes katino labai bijojau“, – pasakojo vilnietis Donatas.

Kontrabanda netramdoma

Gyvūnų teisių sergėtojai sako, kad Lietuvoje laukinių gyvūnų kontrabanda sunkiai kontroliuojama.

„Lietuvoje laisvai galima nusipirkti ir lūšį, ir tigrą, ir meškiuką. Nežinau, kodėl mūsų valstybinės tarnybos miega.

Man kelia daug nerimo, kad žmonės, įsigiję tokius gyvūnus, gali juos išmesti į gatvę, mišką, o jeigu jie susiporuotų su mūsų pusiau laukinėmis ar pusiau naminėmis katėmis, pridarytų daug bėdos“, – sakė „Nuaro“ vadovė Jurgita Gustaitienė.

Vartotojų teisių sergėtojai sako per metus dėl gyvūnų sulaukiantys 3–4 skundų.

Būtina pratinti

Bengalijos katės – dirbtinė kačių veislė, išvesta kryžminant laukines ir namines kates. Kailis primena didžiųjų laukinių kačių.

Anksčiau Bengalijos katės buvo gerokai agresyvesnės, tačiau dabar turi apie 10 procentų laukinių kačių kraujo. Šios katės yra judrios, smalsios, mėgsta vandenį. Joms būtina turėti pakankamai vietos žaisti. Dėl savo kilmės neretai būna užsispyrusios, nuolat ieško grobio. Nemėgsta vienatvės ir tylos.

Mažus kačiukus būtina pratinti prie žmogaus, kitu atveju užaugusios katės lieka pusiau laukinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.