Tokias britų trumpaplaukes kates atpažintų ne visi

Britų trumpaplaukės katės išsiskiria savo storu ir pūkuotu kailiuku. Tankus trumpas kailis pagal veislės standartą yra pakankamai šiugždus ir stangrus. Dėl storumo ir tankumo jis šiek tiek papuręs. Kai kurių britų kačių plaukas būna per daug pūkuotas, per ilgas ir per švelnus, tokios katės parodoms laikomos kaip netinkančios.

Melsva britų trumpaplaukė katė.<br> Tavogyvunas.lt nuotr.
Melsva britų trumpaplaukė katė.<br> Tavogyvunas.lt nuotr.
Juoda britų trumpaplaukė katė.<br> Tavogyvunas.lt nuotr.
Juoda britų trumpaplaukė katė.<br> Tavogyvunas.lt nuotr.
Kreminė marga britų trumpaplaukė katė.<br> Tavogyvunas.lt nuotr.
Kreminė marga britų trumpaplaukė katė.<br> Tavogyvunas.lt nuotr.
Rausvo marmuro piešinio britų trumpaplaukė katė.<br> Tavogyvunas.lt nuotr.
Rausvo marmuro piešinio britų trumpaplaukė katė.<br> Tavogyvunas.lt nuotr.
Sidabraspalvė juodo marmuro piešinio britų trumpaplaukė katė.<br> Tavogyvunas.lt nuotr.
Sidabraspalvė juodo marmuro piešinio britų trumpaplaukė katė.<br> Tavogyvunas.lt nuotr.
Vėžlio kiauto piešinio britų trumpaplaukė katė.<br> Tavogyvunas.lt nuotr.
Vėžlio kiauto piešinio britų trumpaplaukė katė.<br> Tavogyvunas.lt nuotr.
Britų trumpaplaukė katė su šokolado spalvos žymėmis.<br> Tavogyvunas.lt nuotr.
Britų trumpaplaukė katė su šokolado spalvos žymėmis.<br> Tavogyvunas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

tavogyvunas.lt

Nov 30, 2019, 11:05 AM

Britų trumpaplaukių kačių kailis gali būti įvairiausių spalvų, atspalvių, piešinių, žymių ar margumo. Tačiau populiariausia iki šiol išlieka melsva britų katė.

Vienspalvės britų trumpaplaukės katės

Vienspalvių britukų aptinkama labai įvairių: baltų, juodų, melsvų, kreminių, šokolado ar alyvų spalvos. Tokių kačių kailio turėtojų akys privalo būti vario arba oranžinės spalvos, išskyrus baltą katę. Baltapūkė gali būti žydrų akių arba skirtingų spalvų akimis. Vienspalvių britų kačių, išskyrus baltas, kailis neturi baltų plaukų ar dėmelių. Kiekvieno plauko spalva vienoda nuo šaknies iki galiuko.

Kai kurių kačių kailis gali būti vos pastebimai rainas. Toks išskirtinumas įvardijamas dryžių pėdsakais. Vienspalvė katė sidabriškai baltu poplaukiu dar vadinama dulsva ar kitaip dūmo atspalvio.

Margos britų trumpaplaukės katės

Tai spalvotos katės su baltais lopinėliais. Jų raštų gali būti įvairių, o pavadinimas dažniausiai priklauso nuo baltų dėmių didumo ir pobūdžio. Populiariausios yra dvispalvės ir trispalvės. Abiem atvejais balti lopai neturėtų sudaryti daugiau kaip trečdalio viso katės kailio paviršiaus.

Dvispalvės katės kailis visada yra vienspalvis su baltais lopais, o trispalvių kačių kailio pagrindinės spalvos yra dvi. Viena iš jų visada būna kreminė arba rausva. Jei pagrindinė spalva juoda, tokia katė vadinama vėžlio kiauto piešinio su balta spalva katė. Baltos katės, kurių kailis beveik baltas vadinamos vanais arba arlekinais. Naujausios margų kačių grupės spalvos ir piešiniai yra šokolado ir baltos spalvos britų katės bei rainos su balta spalva.

Vėžlio kiauto piešinio britų trumpaplaukės katės

Katės, kurių kailį sudaro skirtingų spalvų lopai, vadinamos vėžlio kiauto piešinio katėmis. Dažniausiai tokio margo kailio katės būna patelės. Šių kačių kailio spalvoti lopinėliai turi būti maži ir lygiai susimaišę, raštas panašus kaip marmuro. Tokio margumo katės išties įspūdingos. Atrodo išskirtinai ir patraukliai. Pagrindinės spalvos: melsva, juoda, šokolado ir alyvų. Antroji spalva visada būna rausva arba kreminė. Akys šios rūšies kailio savininkių turi būti vario ar oranžinės spalvos.

Rainos britų trumpaplaukės katės

Rainos britų trumpaplaukės katės sutinkamos keturių rūšių: tigro kailio piešinio, taškuotos, marmuro piešinio ir dėmėtosios. Šios rūšies kailio atstovės paprastai būna juodos, melsvos ir rausvos. Kartais galimos ir kitos spalvos. Rainumas turi būti išraiškingas ir ryškus. Vienos iš populiaresnių rainos katės su sidabro spalvos poplaukiu. Akys rainų kačių pagal standartą būna vario arba oranžinės spalvos. Išskirtinai sidabraspalvės katės gali turėti oranžines arba žalias akis.

Sidabraspalvės britų trumpaplaukės katės

Tai vienos iš mylimiausių ir madingiausių britų trumpaplaukių kailio spalvų atstovių. Ši spalva atsirado nelabai seniai, tačiau greitai tapo labai populiari ir vertinama. Sidabrinį poplaukį lemia genas, vadinamas inhibitoriumi. Tai reiškia, kad kiekvienas plaukelis pašaknėje yra sidabrinis. Likęs plaukas paprastos pigmentacijos ir gali būti juodas, rausvas ir kitų spalvų. Būna Sidabraspalvės katės ir rainės sidabraspalviu poplaukiu.

Britų trumpaplaukės katės su žymėmis

Išskirtinė ir pati naujausia britų katės kailio spalva yra su žymėmis. Norėdami išvesti tokį poveislį, britų ir olandų veislininkai sumišrino persų kates su žymėmis ir britų. Tokių kačių kūno spalvos, ausyčių, snukučio, letenėlių ir uodegos spalvos kontrastas turi būti labai ryškus. Daugumos britų trumpaplaukių su žymėmis akys yra šviesiai mėlynos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.