Namų kieme nunuodytos kalytės šeimininkė Gretė nutarė netylėti: kartais sunku pažinti budelį

Lietuvoje nuaidėjus nelegalių veisyklų ir žiauraus elgesio su gyvūnais skandalams, savo istorija pasidalinti nusprendė ir vilnietė Gretė. Vasaros pradžioje šuns netekusi portalo lrytas.lt skaitytoja nori įspėti augintinių šeimininkus – nuodai gali būti slepiami ir nuosavame kieme.

Augintinio netekusi Gretė: „Savo istorija norime apsaugoti ne tik gyvūnus, bet ir įspėti juos auginančius šeimininkus“.<br>Gretės G. asmeninio albumo nuotr.
Augintinio netekusi Gretė: „Savo istorija norime apsaugoti ne tik gyvūnus, bet ir įspėti juos auginančius šeimininkus“.<br>Gretės G. asmeninio albumo nuotr.
Augintinio netekusi Gretė: „Savo istorija norime apsaugoti ne tik gyvūnus, bet ir įspėti juos auginančius šeimininkus“.<br>Gretės G. asmeninio albumo nuotr.
Augintinio netekusi Gretė: „Savo istorija norime apsaugoti ne tik gyvūnus, bet ir įspėti juos auginančius šeimininkus“.<br>Gretės G. asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Greta Bruzgytė

Sep 27, 2020, 12:05 PM, atnaujinta Sep 27, 2020, 1:21 PM

Veterinaras padėti nebegalėjo

Čiau čiau veislės kalytę Runą šeimininkai pasirinko neatsitiktinai: domėjosi ir atsakingai įvertino veislyną bei jo savininkus. „Šios veislės šuo yra retenybė Lietuvoje. Runa buvo atsivežta iš užsienio veislyno, ir, mano žiniomis, būtent kreminės kailio spalvos čiau čiau tuo metu buvo vienintelis Lietuvoje“, – portalui lrytas.lt pasakojo Gretė.

Pasak jos, šuniukas buvo itin ramus ir charakteriu labiau priminė auksaspalvį retriverį. Runa nemėgo triukšmo ir garsiai lojančių šunų, pati buvo tyli ir ramaus būdo.

Vis dėlto, net ir tokio ramaus būdo augintinis kažkam užkliuvo. Vos 2,5 metų šuns gyvybę atėmė neaiškios kilmės nuodai.

„Turime pažymą iš veterinaro, kad šuniukas buvo apnuodytas „neaiškios kilmės cheminėmis medžiagomis“. Kalytė buvo mirtinai nunuodyta privačiame kiemelyje, mums būnant namuose. Tuo metu viskas įvyko taip žaibiškai, kad tiesiog skubėjome kuo greičiau šuniuką pristatyti veterinarui, ir tai padarėme labai greitai.

Deja, jis negalėjo pagelbėti. Didelę darbo patirtį turintis ir daug mums anksčiau padėjęs gydytojas, kuriuo pasitikime, atviravo, kad nėra matęs tokio baisaus apnuodijimo“, – susijaudinimo neslėpė Gretė.

Jos teigimu, Runos būklė blogėjo minutėmis: kepenys atsisakė iškart, buvo konstatuotas išorinis ir vidinis kraujavimas, kalytė viduriavo krauju su krešuliais. Nors buvo suteikta visa būtinoji pagalba, pastatyta lašelinė, naudojamos detoksikuojančios medžiagos kepenų veiklos atstatymui, šunelio gyvybė užgeso žiauriose kančiose.

Pagalbos negalėjo sulaukti ir iš policijos

Dėl savo kieme nunuodyto augintinio Gretė kreipėsi ir į policiją, tačiau, pasak jos, pastangos buvo bevaisės.

„Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl žiauraus elgesio su gyvūnu, bet šiuo metu jis yra sustabdytas, nes nėra nustatytas kaltininkas. Tiesiog nėra tiesioginių įrodymų, kas iš tiesų reiškia, jog asmuo nebuvo pagautas už rankos, darant tą nusikaltimą. Ir čia mes esame neįgalūs, nes mūsų situacijoje, žinant aplinkybes, kur ir kaip tai buvo atlikta, tiesioginių įrodymų turėti net nebuvo įmanoma“, – sakė mergina.

Pašnekovės teigimu, netiesioginių įrodymų policijai neužteko, todėl beširdiškai su šunimi susidorojęs žmogus taip ir liko nenubaustas. Stebėdama nelegalių veisyklų ir daugintojų skandalą Gretė pasakojo, kad nusivylė ir kitų institucijų darbu: „Iniciatyvos imasi pavieniai asmenys, savanoriai ir neįgalios už gyvūnų teises kovojančios organizacijos. Tiesiogiai atsakingos institucijos ir toliau imituoja, kad kažką daro šia linkme“.

Gretė pasakojo, kad šuo jiems buvo šeimos narys, todėl susitaikyti su beprasmiška augintinio mirtimi itin sunku.

„Tai absurdiška, beprasmiška mirtis, kurią įgyvendino dvikojis padaras, trokšdamas mums pakenkti, sukelti skausmą. Ir negalvokite, kad tas žmogus būtinai yra asocialus, degraduojantis marozas. Šiuo atveju kalbu apie galimai sėkmingą, pasiturintį, vaikus auginantį ir aukštas pareigas užimantį, kažkam vadovaujantį asmenį. Jam statusas ir įvaizdis yra viskas, o nekalto gyvūno gyvybė yra niekas“, – portalui lrytas.lt atskleidė pašnekovė.

Neretai girdimi atvejai apie šunims paliekamus nuodus įvairiose miestų vietose neramina ir dėl kitos priežasties. Augintinio netekusi Gretė svarsto, kas būtų, jei apnuodyti skanukai, skirti šunims, netyčia pakliūtų į mažo vaiko rankas.

Apie apnuodytus šunis – vos keletas pranešimų per metus

Nors socialiniuose tinkluose apie nunuodytus gyvūnus girdima gan dažnai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovų teigimu, per metus jie gauna vos po kelis pranešimus.

„Kasmet Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gauna po keletą pranešimų dėl galimo gyvūnų augintinių nuodijimo, kurie nedelsiant perduodami Policijai, kuri tiria pranešimus ir taiko sankcijas. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pagal kompetenciją tokiuose tyrimuose teikia veterinarinės ekspertizės paslaugas“, – komentavo VMVT atstovai.

Policijos atstovų teigimu, per šių metų aštuonis mėnesius pradėta 50 ikiteisminių tyrimų dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Pagal Baudžiamąjį kodeksą tas, kuris žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Administracinių nusižengimų protokolų, policijos duomenimis, surašyta kiek daugiau: 68. Pagal ANK žiaurus elgesys su gyvūnu, gyvūno kankinimas užtraukia baudą nuo 50 iki 1200 eurų, o pakartotinas nusikaltimas užtraukia baudą nuo 1200 iki 1700 eurų.

Žiaurus elgesys su gyvūnu ar gyvūno kankinimas, kai dėl to gyvūnams gresia žūtis ar suluošinimas, užtraukia baudą nuo 300 iki 1750 eurų, o pakartojus nusikaltimą – nuo 1750 iki 2300 eurų.

„Sunku susitaikyti, kai šuo susensta arba suserga ir mus palieka, bet kaip susitaikyti šioje vietoje? Šioje situacijoje nunuodijęs šunį triumfuoja, nes puikiai žino, kad nebus nubaustas. Ir jis toks tikrai ne vienas.

Nors ir negaliu kalbėti daug, labai noriu, kad žmonės susipažintų su šia istorija, kad susimąstytų, suvoktų žiauraus elgesio su gyvūnais mastą, kaip jis yra stipriai išsikerojęs, ir kokios jo formos egzistuoja. Kaip lengva nesveikiems naudotis įstatymų ir visuomenės abejingumo spragomis, paspalvintomis požiūrio „čia tik šuo“, – savo istoriją papasakojo Gretė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.