Daugiau kaip 2 tūkst. metų senumo katės piešinys stebina pasaulį

Garsiojoje Naskos archeologinėje vietovėje Peru, kuri lapkritį vėl bus atidaryta turistams, pristatytas didžiulis 2 tūkst. metų senumo katės piešinys, kuris jau buvo besunykstąs.

 Garsiojoje Naskos vietovėje pristatytas didžiulis katės piešinys.<br> Stop kadras
 Garsiojoje Naskos vietovėje pristatytas didžiulis katės piešinys.<br> Stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2020, 4:43 PM

Šį maždaug 37 m ilgio geoglifą kalvos šlaite neseniai aptiko dronas, paskelbė Kultūros ministerija.

„Figūra buvo vos įžiūrima ir buvo besunykstanti dėl natūralios erozijos, nes yra gan stačiame šlaite“, – sakoma pranešime.

Archeologų grupė ėmėsi nuvalyti ir išsaugoti geoglifą, vaizduojantį šonu pasisukusią ir snukutį priekiu atgręžusią katę. Figūros kontūrai yra 30–40 cm pločio.

Pasak ekspertų, piešinio stilistika rodo, kad jis yra vėlyvojo Parakaso periodo, daugiau kaip 2 tūkst. metų senumo, senesnė už kitas Naskos figūras, tokias kaip strazdo, beždžionės ir voro.

„Tokio tipo kačių atvaizdai yra paplitę Parakaso visuomenės keramikos ir tekstilės ikonografijoje“, – nurodė Kultūros ministerija.

Naskos civilizacijos žmonės šioje teritorijoje Peru pietvakariuose gyveno nuo 200-ųjų iki 700-ųjų mūsų eros metų, bet minimas katės atvaizdas datuojamas 200–100 metais prieš mūsų erą.

Parakaso kultūra čia gyvavo 800–100 metais pr. m. e.; jai priskiriamos netoliese esančios Palpos linijos, kurios yra panašios į Naskos piešinius, bet ne tokios garsios.

Naskos piešiniai, kurių dauguma matyti tik iš dangaus, sukurti raižant dykumos paviršių ir atidengiant skirtingų spalvų sluoksnius. Juos sukūrė iki inkų gyvavusi civilizacija

Yra tūkstančiai linijų, suformuojančių geometrines figūras ir garsiuosius gyvūnų bei augalų atvaizdus.

Piešinių sukūrimo priežastis nežinoma, bet yra įvairių teorijų – pavyzdžiui, kad geoglifai yra susiję su astrologija, religinėmis apeigomis arba kad jie yra vandens šaltinių vietas rodantys ženklai.

Minima zona, esanti maždaug 350 km į pietus nuo Peru sostinės Limos, įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.