Bausmių vykdymo sistemoje – naujas keturkojis pagalbininkas

Pataisos pareigūnų kinologų gretas papildė naujas komandos narys – belgų aviganių (Malinua) veislės tarnybinis šuo Hadas. Keturkojis pagalbininkas bus mokomas aptikti narkotines bei psichotropines medžiagas Marijampolės pataisos namuose, o prireikus – ir kitose laisvės atėmimo vietose.

 Bausmių vykdymo sistemoje – naujas keturkojis pagalbininkas.<br> kaldep.lt nuotr.
 Bausmių vykdymo sistemoje – naujas keturkojis pagalbininkas.<br> kaldep.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2021, 8:52 AM

Jaunas šuo įsigytas iš Lietuvoje esančio veislyno. Pasak Marijampolės pataisos namų Kinologijos skyriaus specialistų, atrinkti tinkamą šuniuką tarnybai nėra taip paprasta – kartais paieškos užtrunka ir ne vieną mėnesį. Tarnybai ieškoma šuns iš darbinės, o ne parodinės linijos, t. y. kad jo motina ar tėvas ar abu būtų dirbę tarnybose.

Vėliau atliekamas tinkamumo tarnybai testas. Kruopščiai tikrinamos ne tik fizinės, bet ir psichinės augintinių savybės – energingumas, draugiškumas ir kt. Bausmių vykdymo sistemoje dirbantys pareigūnų keturkojai pagalbininkai turi nebijoti žmonių, nereaguoti į išorinius dirgiklius (garso, šviesos ir pan.), turėti gerą instinktą ieškoti, o svarbiausia – drąsus.

Tai jau trečiasis patyrusio Marijampolės pataisos namų 2-o Saugumo valdymo skyriaus specialisto-kinologo Edmundo Sakalausko pagalbininkas. Po 1,5–2 metų kantraus mokymo ir darbo, pasak kinologo, Hadas taps puikiu pataisos pareigūnų pagalbininku ieškant paslėptų narkotinių bei psichotropinių medžiagų įkalinimo įstaigose, o jo pirmtakai dėl senyvo amžiaus galės būti išlydėti į užtarnautą poilsį.

Šiuo metu bausmių vykdymo sistemoje tarnauja 12 kinologų su keturkojais pagalbininkais, tarp kurių yra belgų, olandų, vokiečių aviganių, labradoro retriveris bei Bavarų kraujasekys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.