Gyvūnų „dovanėlių“ pasekmėms šalinti - ir geriamas losjonas

Kiekvienam šunų ar kačių mylėtojui ir augintojui teko susidurti su, iš pažiūros siaubinga, problema – balute ar krūvele, o gal net abiem iš karto. Gerai, jei balutė telkšo, o krūvelė guli kur nors pakampėje, už lovos, spintos ar nelabai matomoje namų vietoje. Tuomet gal ir užuosite, bet bent jau nesimatys. O ką daryti jei tas mielas keturkojis pūkuotukas ėmė ir pridirbo tiesiai ant odinės sofos, gobelenu aptraukto fotelio, kilimo ar ką tik pakloto parketo? Gali pasirodyti, jog smarvė, dvokas ir įsigėrusio šlapimo dėmės liks amžinai.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Apr 8, 2013, 4:40 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:28 PM

Vis tik panikuoti neverta. Užteks ir paprastų, kasdienių priemonių, kurios stebuklingai pašalins tiek dėmes, tiek siaubingą kvapą - nuo vandens su citrina iki geriamo losjono keturkojams.

Pagrindiniai naminių valymo priemonių ingredientai yra actas, vanduo, valgomoji soda ir citrinų sultys. Prieš valydami įsitikinkite, kad augintinio nebūtų šalia - pats valymas, užtruks trumpiau, o augintinį apsaugosite nuo valymo priemonių.

Dėmės ant kilimo ar baldų

Pirmiausia kiliminę dangą išsiurbkite. Dėmėms valyti geriausiai tiks baltas skudurėlis, pateptas valomąja priemone. Skudurėlį švelniai prispauskite prie dėmės nuo jos kraštų vidurio link. Atminkite, kad dėmių jokiu būdu negalima trinti. Nuvalytą paviršių reikia sudrėkinti, po to vandenį sugerti kempine.

Geriausia šlapią vietą pridengti vandenį sugeriančia medžiaga ir prispausti sunkiu netepliu daiktu. Išdžiūvusią dangą išsiurbkite. Jei danga labai sutepta, ją galite valyti nedrėkindami, t.y. su specialiais sausais milteliais ar skystu purškikliu. Kai valymo priemonė sugers nešvarumus, išsiurbkite dulkių siurbliu.

Šlapimo ar išmatų dėmes nuo kilimo galima išvalyti gerokai praskiestu balikliu, santykiu 1:10. Gyvūnų paliktą dėmę išvalysite užpylę kelis lašus balto vyno acto, obuolių acto ar amoniako, tačiau jokiu būdu netrinkite, leiskite išdžiūti ir išsiurbkite dulkių siurbliu. Atminkite, prieš valant būtina atskiestą baliklį išbandyti ant mažo ploto.

Sintetinius, o ypač natūralaus pluošto kilimus, galima valyti acto ar šviežiai išspaustų citrinų sulčių ir vandens mišiniu (stiklinei vandens - 1 šaukštas 9 proc. acto rūgšties). Parūgštintas vanduo ne tik padės išvalyti gyvūnų šlapimo dėmes, tačiau ir atgaivins kilimo spalvą.

Šlapimo dėmes iš kilimo išvalyti galima ir indų plovikliu. Švelniai patrinkite dėmę kempine ir indų plovikliu, po to išpurkškite plotą priemone iš vienos dalies acto ir dviejų dalių vandens mišiniu. Pakartokite dar kartą, pabarstykite kilimą soda, luktelėkite keletą minučių ir išsiurbkite dulkių siurbliu.

Dėmės ant grindų

Šlapimas, kuris ant grindų būna pakankamai ilgai ar ant jų patenka pakankamai dažnai, gali ne tik pakeisti grindų spalvą, bet ir „pakvėpinti“ patalpą.

Jei nelaimės pėdsakus aptikote greitai, tai išvalykite juos popieriniais rankšluosčiais, o po to – vandeniu su valymo priemonėmis. Tuomet sudrėkinkite skudurėlį alkoholiu ir nutrinkite dėmę. Pabaigai galima panaudoti kvapų šalinimo priemonių. Kad būtų pašalintas įsisenėjęs kvapas, kvapų šalinimo priemones gali tekti naudoti ne vieną kartą.

Butelyje su purkštuku sumaišykite 1/2 puodelio acto ir 1/4 puodelio alkoholio (spirito). Alkoholis ir actas kartu puikiai dezinfekuoja, o alkoholis greitai išgaruoja ir naikina blogą kvapą. Turėkite omenyje, kad mišinys gali pakeisti valomo paviršiaus spalvą, tad būkite atsargūs ir prieš valydami pabandykite ant labai mažo grindų ploto.

Deja, jei dėmės yra įsisenėjusios, tai gali tekti naujai šlifuoti ir lakuoti grindis. Blogiausi atveju gali tekti jas pakeisti.

Namų gamybos priemonių naudojimas turi nemažai pliusų: pirmiausia, jos pigios, lengvai pagaminamos, nekenksmingos aplinkai.

Specialios priemonės bei geriamas losjonas

Jei nepavyksta dėmių išvalyti paprastomis, „naminėmis“ priemonėmis, naudokite specialų skystį, skirtą panaikinti šlapimo kvapą ir dėmes. Priemonė suskaido šlapimo rūgšties druskų kristalus ir panaikina pagrindinę teritorijos ženklinimo priežastį.

Popieriniu rankšluosčiu nuvalykite šlapimą nuo paviršiaus, užterštas vietas gausiai papurkškite specialiu skysčiu. Palaukite kol išdžius, likučius nuvalykite nedideliu kiekiu vandens ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Visuomet pasitikrinkite ar priemonė neblukina spalvos.

Jei nepavyksta išauklėti, kad augintinis nepaliktų balučių tam neskirtose vietose, galima naudoti specialų chloro dioksido, jukos ekstrakto ir mėtų aliejaus mišinį, padedantį pašalinti šunų, kačių, šeškų ir daugelio smulkių žinduolių išmatų ir šlapimo nemalonų kvapą. Losjonas naikina bakterijas, kurios ardo baltymus ir angliavandenius, taip sukeldamos nemalonų kvapą. Taip pat losjonas gaivina kvapą iš nasrų.

Išmatų kvapą sukelia bakterija ardanti neįsisavintus baltymus ir angliavandenius. Paprastai šlapimas neturi aštraus kvapo, bet jam patekus ant žemės ar kraiko, bakterija šlapimą paverčia amoniaku, o jis sukelia aštrų, nemalonų kvapą. Įpilkite 1/3 dangtelio losjono į 250 ml šunų, kačių ar šeškų geriamą vandenį kasdien. Rezultatą pajusite po 2 - 4 dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.