Ką iš tiesų mato katės ir šunys?

Kad ir kaip norėtume, patys gyvūnai mums niekaip neatsakys, kokias spalvas jie mato. Žinoma, mokslininkai, atlikę begales tyrimų paaiškins, kad štai jautis, kurį esą erzina raudona spalva, iš tiesų siunta ne dėl spalvos, o dėl besiplaikstančios skiautės, kuria įnirtingai maskatuoja toreodoras. Tad būtų keista kaltinti jautį už tai, kad niršta ant raudonos spalvos, kurios jis nemato lygiai taip pat, kaip ir žalios ar mėlynos. Mūsų naminiai keturkojai – katės ir šunys - mato tik tas spalvas, kaip ir spalvų neskiriantis žmogus - geltoną, mėlyną, violetinę bei jų atspalvius, o išvysti raudonos rožės sodrumą, žalius medžių lapus ar oranžinę apelsino žievelę - liks tik svajonė. Tiesa, vargu ar jie tų spalvų pasiges.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Sep 6, 2013, 1:05 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:56 PM

Tiesa, kaip atrodo mėlyna ir raudona spalvos - puikiai žino arklys. Jis gali pasigirti matąs žalią, bet jos neatskirtų nuo pilkos. Pastarieji, pramogoms ir darbui ūkyje naudojami gyvūnai, nėra vieninteliai pusiau spalvų neskiriantys gyvūnai.

Mokslininkų tymai parodė, kad daugelis gyvūnų gali matyti ultravioletines spalvas. Tokių spalvų atskirti žmogaus akis negali, tad pasaulis kurį mato šuo ar katė atrodo kardinaliai kitoks nei mums.

Taip yra todėl kad, nors kačių ir šunų tinklainės panašios į mūsų, vis tik yra keletas esminių skirtumų. Tinklainę sudaro pora šviesos receptorių tipų, vadinamų strypeliais bei kūgeliais. Žmogaus akyje yra didesnis kūgelių kiekis – jie atsakingi už gebėjimą matyti spalvas. Priešingai nei žmogaus akis, kačių ar šunų tinklainėje kur kas daugiau strypelių, atsakingų už regėjimą tamsoje.

Mūsų augintiniai regi mažiau spalvų, tačiau puikiai mato tamsoje ir kur kas lengviau pastebi tamsoje judantį objektą.

Kaip ir žmonės daltonikai, šunys neskiria raudonos ir žalios spalvos. Šunys gerai skiria violetinę, indigo, mėlyną atspalvius. Geriau už žmones šunys skiria įvairius pilkos spalvos tonus, tačiau jiems kyla sunkumų bandant atskirti žalią nuo pilkos.

Taigi, jei numestumėte oranžinį kamuoliuką ant pievos savo šuniui, jis matys geltoną objektą, gulintį ant geltonos žolės.

Tačiau, dėl sugebėjimo pastebėti bet kokį judesį, šunelis sugaus jį dar ore ir parneš atgal. Na, pagauti ore skriejantį kamuolį gal ir ne visi šunys sugebės, bet tikrai nušuoliuos paskui jį. O gal dar ir atneš, kad drauge pakartotumėt tą nuostabų momentą „mesk, o aš gaudysiu“. Vis dėlto uoslė ir klausa šuniui kur kas reikalingesnė, negu rega. Priešingai nei šuniui - katei gyvybiškai svarbi rega ir klausa.

Katės, taip pat kaip ir žmonės, mato trimatę erdvę, puikiai orientuojasi, kai reikia žaibiškai ir tiksliai įveikti trumpą atstumą. Kadangi kačių regėjimas pritaikytas stebėti artimesnius objektus, tokius kaip grobis, kurį galima pasigauti kelių šuolių atstumu, jas galima vadinti trumparegėmis. Tad objektai, nutolę daugiau nei pora šimtų metrų, dažniausiai kačių nebedomina.

Katės gerai mato purpurinius, žydrus, žalius ir geltonus atspalvius. Raudona, oranžinė, ruda ir jų atspalviai katėms lieka tik kaip pilki ar purpuriniai pustoniai.

Katės tamsoje mato aštuonis kartus geriau nei mes, žmonės. Tamsoje, ar esant prastam apšvietimui, katės spalvų nemato - tik juodai baltą vaizdą ir pilkus atspalvius. Kadangi kačių vyzdys yra elipsės formos, tai padeda atsidarinėti ir užsidarinėti daug greičiau nei apskritos formos vyzdžiui, be to – jis yra didesnis. Tai leidžia didesniam šviesos kiekiui patekti į akį.

Dėl specialaus ląstelių sluoksnio - tapetumo, esančio kačių akyse, atsispindi net ir menkiausia į tinklainę patekusi šviesa.

Be to, katės net ir tamsoje sugeba iš 5 metrų atstumo užšokti ant siauros palangės ir nepaliesti stiklo. Tam reikalinga ideali pusiausvyra, koordinacija ir rega.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.