Patarimai, kaip išsirinkti tinkamiausią pavadėlį šuniui

Jeigu antkaklį vadiname šuns „vizitine kortele“, tai pavadėlis – šuns „diržas“. Jis būtinas, kai einame su šunimi pasivaikščioti, demonstruojame augintinį parodoje, vykstame į medžioklę, lauko bandymus, dresuojame. Pavadėlio prireikia, kai norime apsaugoti ir šunį, ir aplinkinius. Ir jeigu šiuo atveju pasitelktume funkcionalumo terminą, pavadėlį galime vadinti daugiafunkciniu daiktu.

Jeigu antkaklį vadiname šuns „vizitine kortele“, tai pavadėlis – šuns „diržas“.<br>123rf nuotr.
Jeigu antkaklį vadiname šuns „vizitine kortele“, tai pavadėlis – šuns „diržas“.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 17, 2014, 9:36 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:33 PM

Pavadėliai šunims: kokių jų būna, iš ko gaminami, kokias funkcijas atlieka?

Pavadėlio ilgis ir funkcionalumas

Būna labai ilgų, 10-12 metrų ilgumo pavadėlių, skirtų dresuoti šunį, sekti pėdsakais. Už juos dar ilgesni – automatiniai pavadėliai, kurie susiveja į ruletę. Jie ypač patogūs, jei norime leisti šuniui toliau nuo mūsų nubėgti, greičiau judėti. Vidutiniai, 2-3 metrų ilgio pavadžiai yra skirti paprastiems pasivaikščiojimams su šunimi, jie dažniausiai įsigyjami vidutinio dydžio arba mažiems šuniukams.

Tai patys populiariausi pavadėliai. Kai šuo nuo šio neilgo pavadėlio atsegamas, šeimininkui patogu pavadėlį susivynioti. Visiškai trumpi, 1-1,5 metro ilgio pavadėliai yra skirti vestis šunį greta. Gaminami ir dar trumpesni pavadėliai-rankenos, kurie patogūs nuvesti šunį iš buto iki automobilio, vestis į šunų kirpyklą, veterinarijos gydyklą. Su tokiu pavadėliu patogu kontroliuoti šunį žmonių susibūrimo vietose, šuo visada greta šeimininko.

Pavadėlio detalės

Nors ir kokio ilgio būtų pavadėlis, svarbiausia – kokybiškos, tvirtos detalės. Kiekvienas pavadėlis turi suktuką ir „karabiną“, kuriuo segamas prie šuns antkaklio. Labai svarbu, kad šios detalės būtų pagamintos iš kokybiško metalo arba kitos tvirtos medžiagos, kuri, šuniui veržiantis, neskiltų.

 Kitame pavadėlio gale esanti kilpa vedančiojo rankai turi būti patogi suimti, nepjauti delno, netrinti ir neveržti. Ir šuo, ir šeimininkas turi jaustis patogiai. Geriausia, kai kilpa (rankena) yra odinė, plati. Siaura sintetinė pavadėlio rankena yra nepatogi vedančiajam.

Patartina visada laikyti pavadėlį už rankenos, o ypač automatinį, nes, mėgindami sulaikyti besiveržiantį šunį, sugriebę sintetinę virvę, galite susižeisti.

Šuns pratinimas prie pavadėlio

Būti pririštam prie pavadėlio šunį reikia pratinti nuo mažumės. Geriausia pradėti mokyti tuo pačiu metu, kai pratinate segėti ir antkaklį.

Glostydami ir girdami šuniuką prisekite prie pavadėlio. Atsekite, šiek tiek pažaiskite, girkite ir vėl kartokite segimo procedūrą. Jeigu šuo nori krimstelėti pavadėlį, sudrausminkite, nukreipkite jo dėmesį (kvieskite žaisti). Šuo kiekvieną dieną vis ilgiau pratinamas būti prisegtas, tuo pačiu mokomas eiti greta šeimininko. Pavadėlis ir komanda „Greta!“ šuniui turi tapti įprastais dalykais.

Pavadėliai šunims: saugumas, patogumas ir grožis

Odinį, brezentinį, sintetinį – kokį pavadėlį rinktis? Atsakymas būtų paprastas: rinkitės patikimą, kokybišką pavadėlį. Jeigu jūsų augintinis yra dekoratyviųjų šunų šeimos atstovas, tiks spalvingas antkaklio ir pavadėlio komplektas, derinkite jį prie šuns kailio spalvos. Dekoratyvių šuniukų šeimininkai paprastai kalytėms perka rausvų, o patinukams – melsvų, ramesnių spalvų pavadėlius. Tokių šuniukų pavadėliai puošiami įvairiomis detalėmis, blizgučiais.

Nedidelius šuniukus galima vedžioti su pavadėliu – grandinėle, tačiau grandinėlės žiedai turi būti gerai suvirinti. Vidutinių ir didesnių veislių šunims perkami ilgesni, tvirtesni pavadžiai. Ypač patogūs yra automatiniai pavadėliai, juos įsigyjant tereikia žinoti šuns svorį (automatinių pavadėlių-rulečių rūšiuojamos pagal šunų svorį).

Su kokiu pavadėliu geriausia dresuoti šunį, patars dresuotojas. Dažniausiai šiam tikslui įsigyjami brezentiniai pavadėliai, tik bėda, kad šaltyje jie sustingsta, lietingu oru greit peršlampa, tampa sunkūs.

Atskira tema – parodiniai šunų pavadėliai. Jie parenkami pagal veislę, atsižvelgiama ir į šuns kailio spalvą. Prie parodinio pavadėlio, kuris yra plonas, lengvas, trumpas, šuo turi būti pratinamas iš anksto. Didelė klaida įsigyti tokį pavadėlį parodos dieną ir pirmą kartą su juo išvesti augintinį į ringą.

Vaikštant su augintiniu tamsiuoju paros metu, vežantis jį į medžioklę, tarnybą, patartina segti pavadėlį su atšvaitais. Tarnybinių šunų pavadėliai turi būti išskirtinai tvirti, saugūs šuniui ir aplinkiniams.

Jeigu norite išvesti į lauką arba vedatės į parodą iškart keletą šunų, patogu įsigyti „porinį“ pavadėlį, prie kurio galima prisegti 2-3 šunis.

Pavadėliai šunims gaminami patys įvairiausi, jų pasirinkimas labai didelis – jūs tikrai rasit patį tinkamiausią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?